Krzysztof Grabarczyk

Krzysztof Grabarczyk Psycholog -
coaching, szkolenia,
doradztwo

Temat: gastronomia

Witam,

mam pytanie - jakie przepisy trzeba mieć na względzie w przypadku działalności ogólnie rzecz biorąc cateringowej (produkcja/ dystrybucja żywności) w tym takie kwestie jak ludzie, lokal, transport itp.? Gdzie można o tym poczytać w jakiejś przystępnej formie?

z góry dziękuję,
KG

konto usunięte

Temat: gastronomia

Chyba najlepiej dowiedzieć się w Sanepidzie
Krzysztof Grabarczyk

Krzysztof Grabarczyk Psycholog -
coaching, szkolenia,
doradztwo

Temat: gastronomia

Dzięki - tak zrobię,

zastanawiam się natomiast czy coś jeszcze oprócz sanepidu trzeba brać pod uwagę - temat nie ukrywam jest mi mocno obcy i każda wskazówka będzie cenna.

Pozdrawiam,

KGKrzysztof Grabarczyk edytował(a) ten post dnia 06.05.09 o godzinie 21:43

konto usunięte

Temat: gastronomia

Jeżeli działalność nie podlega koncesji np związanej w tym wypadku za sprzedażą alkoholu to właściwie nie. Tylko Sanepid
Wszyscy pracownicy związani w jakikolwiek sposób z żywnością muszą mieć badanie lekarskie tzw. książeczki zdrowiaAndrzej Nieznaj edytował(a) ten post dnia 06.05.09 o godzinie 21:49

konto usunięte

Temat: gastronomia

Krzysztof Grabarczyk:
Dzięki - tak zrobię,

zastanawiam się natomiast czy coś jeszcze oprócz sanepidu trzeba brać pod uwagę - temat nie ukrywam jest mi mocno obcy i każda wskazówka będzie cenna.

Pozdrawiam,

Jeśli chodzi o sam lokal, to istotna jest kwestia jego przeznaczenia tzn. czy przypadkiem nie funkcjonuje jako mieszkalny w planie zagospodarowania przestrzennego, ponadto dochodzi jeszcze kwestia związana z energią elektryczną - bodajże potrzebny jest tzw. prąd przemysłowy, a więc być może oddzielny dla lokalu licznik, możliwe także że będzie potrzebny zewnętrzny specjalista d/s bhp (po pożarze w Kamieniu Pomorskim wszystkie "wysokie instytucje" dostają kota - warto więc mieć w nowootwieranym lokalu np. atestowane wykładziny podłogowe).
Krzysztof Grabarczyk

Krzysztof Grabarczyk Psycholog -
coaching, szkolenia,
doradztwo

Temat: gastronomia

Hmm... no to o tych kwestiach rzeczywiście nie pomyślałem - dzięki za zwrócenie uwagi

konto usunięte

Temat: gastronomia

Atesty trzeba zbierać na wszystko. Bo nie wiadomo kiedy i komu w tym kraju będą potrzebne . Różne kontrole w firmach się zdarzają

konto usunięte

Temat: gastronomia

Andrzej Nieznaj:
Wszyscy pracownicy związani w jakikolwiek sposób z żywnością muszą mieć badanie lekarskie tzw. książeczki zdrowiaAndrzej Nieznaj edytował(a) ten post dnia 06.05.09 o godzinie 21:49

W tym kierowcy, a samochody prawdopodobnie też trzeba będzie odpowiednio przygotować (lub zakupić przygotowane) i również wyrobić im książeczki (niestety nie pamiętam fachowej nazwy).
Krzysztof Grabarczyk

Krzysztof Grabarczyk Psycholog -
coaching, szkolenia,
doradztwo

Temat: gastronomia

Czyli nawet samochody muszą mieć papiery, że nie roznoszą zarazków? :-)

Dzięki za wskazówki



Wyślij zaproszenie do