Monika
Momot
doktorantka,
Instytut Rozrodu
Zwierząt i Badań
Żywności P...
Temat: TEST na daltonizm smakowy - odczynniki,
Witam,Podczas tworzenia panelu sensorycznego- analitycznego- expertów , przeprowadza się szereg testów sensorycznych : test na daltonizm smakowy, zapachowy, wzrokowy, testy dyskryminacyjne i szereg innych testów.
W tym wątku chciałabym omówić test na daltonizm smakowy.
Pierwsza kwestia :odczynniki
Zgodnie z normą ISO 3972- należy przygotować roztwory wodne reprezentujące różne smaki :
- słodki- sacharoza
-słony-chlorek sodu bezwodny
-metaliczny-siarczan żelaza (II) siedmiowodny
-gorzki- krystaliczna kofeina jednowodna
-kwaśny- krystaliczny kwas cytrynowy-jednowodny
-umami- glutaminian jednosodowy
Każdy ceniający otrzymuję max 11 zakodowanych roztworów i jego zadaniem jest identyfikacja smaku.
Oto moje pytania:
- z jakie firmy kupujecie odczynniki,
-czy mieliście kiedyś problem z odczynnikiem-tj. przygotowaliście stężenie zgodnie z normą a mimo to smak był trudno/lub w ogóle nie do zidentyfikowania
-z jakiej wody : butelkowej, destylowanej, innej korzystacie podczas przygotowania roztworów
Druga kwestia:
Jakie założyliście kryteria podczas opracowania wyników.
tj. ile smaków / jaki procent poprawnych odpowiedzi musi otrzymać osoba , aby zdać test na daltonizm smakowy
Trzecia kwesia:
Jak często powtarzacie testy kalibracyjne w Waszych Zakładach?
Dziękuję z góry odpowiedz.
Jeśli macie inne pytania sensoryczne - to zapytajcie!!
Pozdrawiam