Agata Kondrat

Agata Kondrat Senior Scientist I
Premium Chocolate
Development

Temat: ocena różnic

Witam.
akurat nurtuje mnie pewna kwestia a tu jak na zawołanie powstaje grupa dotycząca tematu:)
zastanawiam się czy są jakieś wymogi dopuszczenia produktu na rynek jeśli wykazuje różnice w smaku odnośnie standardu.
dajmy na to my wiemy ze różni się od standardu ale różnice są niewielkie i chcemy sprawdzić na grupie potencjalnych konsumentów czy wyczują różnicę
czy jest jakiś test który określiły dokładnie kiedy można dopuścić produkt na rynek a kiedy nie.

bede wdzięczna za sugestie

konto usunięte

Temat: ocena różnic

Agata Kondrat:
Witam.
akurat nurtuje mnie pewna kwestia a tu jak na zawołanie powstaje grupa dotycząca tematu:)
zastanawiam się czy są jakieś wymogi dopuszczenia produktu na rynek jeśli wykazuje różnice w smaku odnośnie standardu.

Jeśli firma sobie tak ustali to są. Prawo nic o tym nie mówi.

dajmy na to my wiemy ze różni się od standardu ale różnice są niewielkie i chcemy sprawdzić na grupie potencjalnych konsumentów czy wyczują różnicę
czy jest jakiś test który określiły dokładnie kiedy można dopuścić produkt na rynek a kiedy nie.

Zależy czego dotyczy zmiana, czy np zastosowaliśmy np inny surowiec ale zależy nam na tym samym smaku to stosujemy testy duo-trio lub trójszklankowe. Jeżeli chcemy poprawić smak, to dodatkowo robimy analizę profilową (jeżeli mamy wcześniej ustalony profil sensoryczny)

konto usunięte

Temat: ocena różnic

Agata Kondrat:
Witam.
akurat nurtuje mnie pewna kwestia a tu jak na zawołanie powstaje grupa dotycząca tematu:)
zastanawiam się czy są jakieś wymogi dopuszczenia produktu na rynek jeśli wykazuje różnice w smaku odnośnie standardu.
dajmy na to my wiemy ze różni się od standardu ale różnice są niewielkie i chcemy sprawdzić na grupie potencjalnych konsumentów czy wyczują różnicę
czy jest jakiś test który określiły dokładnie kiedy można dopuścić produkt na rynek a kiedy nie.

bede wdzięczna za sugestie

Jesli to jak bardzo i w jakis sposob probki sie roznia nie ma znaczenia a celem jest tylko sprawdzenie czy roznice sa wyczuwalne to nalezy uzyc jednej z metod dyskryminacji.

Czy probki roznia sie tylko jednym atrybutem (np. slodkoscia)? Jesli tak to mozna uzyc metody 2-AFC albo 3-AFC (alternatywnego wyboru wymuszonego).

Jezeli nie wiadomo dokladnie, ktory atrybut jest przyczyna roznicy to metoda trojkotowa albo duo-trio pozwoli sprawdzic czy roznice sa wyczuwalne.
Agata Kondrat

Agata Kondrat Senior Scientist I
Premium Chocolate
Development

Temat: ocena różnic

dzięki pogrzebię jeszcze w necie i spróbuje wykonać taki test:)



Wyślij zaproszenie do