Alicja Chlasta

Alicja Chlasta Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego

Temat: Kuchnia Żydów sefardyjskich

Termin: 17 czerwca 2012
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Malka Kafka
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1444

Zapraszamy na wspólne gotowanie z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z opowieściami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne biesiadowanie przy koszernym winie.

Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Smakując potraw i słuchając opowieści o jedzeniu możemy nauczyć się o świecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole znacznie więcej niż czytając tomy książek. Nie chodzi tu o wiedzę naukową, ale o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń, czegoś, co w słowach jest nieuchwytne.

Szczególnie aktualne jest to w przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenoszą nas do świata, który ma już prawie 4000 lat. Wystarczy puścić wodze fantazji, a aromaty cynamonu, pomarańczy, miodu i kardamonu, przeniosą nas na bazary starożytnego wschodu aby rozpocząć kulinarną podróż od Ziemi Obiecanej przez Babilon, antyczną Grecję i Rzym, arabską Alhambrę, średniowieczne Niemcy, Polskę by zanieść nas w każdy zakątek świata, gdzie rozproszona żydowska społeczność zawędrowała w poszukiwaniu swojego nowego domu.

Najbardziej wyraźnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich – północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w średniowiecznych Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy) i kuchnię Żydów sefardyjskich, południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoją tradycję rozwijali w średniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard – Hiszpania).

Malka Kafka podczas warsztatów zaproponuje Państwu klasykę menu kuchni Żydów sefardyjskich z Maroka.

Ugotujemy:
-Tabouleh
- Baba ganoush
- Salata matbouha
- Tażin na słodko
- Tażin z sardynkami
- Ciasteczka marokańskie
- Kawa z kardamonem
- Herbata miętowa
- Wino koszerne

Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1444

Organizator: Alicja Chlasta edytował(a) ten post dnia 08.06.12 o godzinie 23:03