Alicja
Chlasta
Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego
Temat: Nauka gotowania według zasad ajurwedy
Termin: 18 marca 2012Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Elżbieta Żuk-Widmańska
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=280
Ajurweda to „wiedza życia”, bądź „sztuka życia” – najstarszy na świecie system medyczny i filozoficzny, wywodzący się ze starożytnych Indii. Mimo iż powstał około pięć tysięcy lat temu, dziś nie traci nic ze swojej aktualności.
Ajurweda traktuje ciało i umysł jako całość. Ajurwedyjska wiedza medyczna ujmuje człowieka holistycznie.
Jest to nauka o nas samych, pozwala nam zrozumieć naszą naturę i odkryć nasze potrzeby. Zawiera nie tylko wskazówki dotyczące leczenia chorób ale i przepisy na to – co jeść, jak dbać o siebie, jak żyć by pozostać w harmonii, szczęściu, zachowując zdrowie i długie życie.
W trakcie warsztatu w sposób przystępny i praktyczny przekażemy, jak w codziennym życiu wykorzystać tą starożytną wiedzę. Powiemy w jaki sposób się odżywiać, jak oczyszczać organizm aby zachować zdrowie i młody wygląd.
Jedzenie jest jedną z najważniejszych czynności w naszym życiu. Jak popularnie się mówi „jesteśmy tym co jemy”.
Według ajurwedy jedzenie jest pierwszym podstawowym lekarstwem, używanym do zapobiegania chorobom jak i do ich leczenia.
Od tego co jemy, w jaki sposób i w jakich ilościach zależy nasze zdrowie, zarówno psychiczne, fizyczne jak i mentalne.
Dania kuchni ajurwedyjskiej są proste i szybkie do przygotowania a produkty i przyprawy łatwo dostępne. Codziennie poświęcamy czas na przygotowanie posiłków zadbajmy aby były one zdrowe i pożywne.
W trakcie warsztatu :
1. Poznasz – właściwości przypraw, produktów, sposoby oczyszczania organizmu, zasady spożywania posiłków według ajurwedy.
2. Nauczysz się – przygotowywać proste i smaczne potrawy które,wspomagają trawienie, poprawiają odporność i dodają energii.
3. Planować dzień według zasad ajurwedy.
4. Nauczysz się określać jakim typem konstytucyjnym/energetycznym według ajurwedy jesteś, dzięki temu łatwo Ci będzie dopasować indywidualnie dietę.
Razem ugotujemy:
- Aromatyczną zupę z kalafiora
- Ryż basmati z przyprawami
- Kichari – ryż z fasolą mung
- Cukinię z pomidorami
- Curry z warzyw w sosie kokosowym
- Ladoos – słodkie kuleczki
- Czatnej pomidorowy
- Herbatę ajurwedyjską wspomagającą trawienie
- Masło sklarowane
Każdy uczestnik otrzyma skrypt z przepisami.
Warsztat składa się z części praktycznej i teoretycznej.
Organizator:
Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
http://alcha.pl
tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl