konto usunięte

Temat: Włoskie jedzonko!

Proszę zamieszczać przepisy swoich ulubionych dań kuchni włoskiej, na pewno jest ich sporo, zresztą włosi słyną ze wspaniałej kuchni...A my uwielbiamy włoskie jedzonko, prawda???
Allora...

konto usunięte

Fryderyk Schiller

Fryderyk Schiller Dyrektor
Zarządzający
(VMAX!!!!!)

Temat: Włoskie jedzonko!

dla mnie kuchnia włoska to jedna z the best

konto usunięte

Temat: Włoskie jedzonko!

Caponata - najbardziej włoska z włoskich. Wczoraj wyszła wyśmienicie, bo teraz pyszne bakłażany mamy.

konto usunięte

Temat: Włoskie jedzonko!

właśnie z okazji moich imieninek przyniosłam do pracy własnoręcznie przygotowane tiramisu.
Zwiedziłam wczoraj monopolowe, żeby znaleźć amaretto;-)

konto usunięte

konto usunięte

Temat: Włoskie jedzonko!

Ewa C.:
Proszę zamieszczać przepisy swoich ulubionych dań kuchni włoskiej, na pewno jest ich sporo, zresztą włosi słyną ze wspaniałej kuchni...A my uwielbiamy włoskie jedzonko, prawda???
Allora...


Hmm, nie uwielbiamy ;) Jakoś nie mogę sie przekonać. Po prostu nie smakuje mi. Jedynie melanzane, ale niezbyt nasączone oliwą i pesto (z makaronem czy kluskami). W sumie nie wszystko próbowałam, ale jak do tej pory nie przekonali mnie Włosi do swojego jadła.
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Włoskie jedzonko!

Jestem już tutaj trzy lata i jak do tej pory kilka razy zdarzyło mi się zjeść coś ekstra...
Oni twierdzą (szowinisci), że ich kuchnia jest famosa (słynna) i najlepsza w świecie, ja , żeby rozzłościc szefa kuchni i zmusic do zrobienia czegoś dobrego, że rumorosa (hałaśliwa)...
Ale podejscie do warzyw i owoców morza mają dobre...

konto usunięte

Temat: Włoskie jedzonko!

Jacek P.:
Caponata - najbardziej włoska z włoskich. Wczoraj wyszła wyśmienicie, bo teraz pyszne bakłażany mamy.


polecam szpinak w smietanie (bonduelle albo hortex) z serem plesniowym, cebulka, czosnkiem, serem zoltym, ziolami prowensalskimi i pietruszka - yummy...!:)
Katarzyna Czekała (Kasperska)

Katarzyna Czekała
(Kasperska)
Deputy Head of
Purchasing , SAP MM
Key User; Greiner
Pack...

Temat: Włoskie jedzonko!

Ewa C.:
Proszę zamieszczać przepisy swoich ulubionych dań kuchni włoskiej, na pewno jest ich sporo, zresztą włosi słyną ze wspaniałej kuchni...A my uwielbiamy włoskie jedzonko, prawda???
Allora...

Allora spaghetti di ogni genere... Mio preferito e spaghetti con le zucchine. Cebulka, młodziutkie cukinie (ze skórką) i do tego wszystkiego serek Philadelfia śmietankowy. Z przypraw tylko sól i kostka rosołowa. Bajecznie proste, szybkie i nieprzyzwoicie dobre :)
Pozdrawiam wszystkich

Temat: Włoskie jedzonko!

Ostatnio na włoskiej plaży dowiedziałam się że pesto można mieszać z dowolnym makaronem a następnie dodać dowolny zestaw innych składników np. zmielone mięso podsmażone na cebuli z groszkiem i pomidorem itp możliwości kombinacji zależą od inwencji twórczej a smak pesto sprawi, że wszystko dobrze smakuje. Polecam.
A propos, czy ktos wie jak długo można trzymać w lodówce otwarte pesto?
Tomasz T.

Tomasz T. za gorąco...;)

Temat: Włoskie jedzonko!

Alicja E.:
Ostatnio na włoskiej plaży dowiedziałam się że pesto można mieszać z dowolnym makaronem a następnie dodać dowolny zestaw innych składników np. zmielone mięso podsmażone na cebuli z groszkiem i pomidorem itp możliwości kombinacji zależą od inwencji twórczej a smak pesto sprawi, że wszystko dobrze smakuje. Polecam.
A propos, czy ktos wie jak długo można trzymać w lodówce otwarte pesto?

nie wiem jak długo, ale jeżeli zalejesz je oliwą lub olejem napewno przedłuży to termin przydatnosci...
zalecają zużyć szybko...
Marcin Z.

Marcin Z. "Wstyd mi. Prezydent
stoi, kardynał stoi
– a ja siedzę."

Temat: Włoskie jedzonko!

Zupa z melona, szynki (prosiutto crudo), limonki lub cytryny.
Potrzebne dla 2os. będą:
1 melon (kantelupa),
1 cytryna,
5-7 plasterków szynki (polecam Prosciutto di San Daniele)
świeżo zmielony pieprz, trochę soli.
Blender lub mikser.

Melona rozkrajamy na połowę, miąższ kroimy na drobne kawałki i wszystko łącznie z sokiem z cytryny, pieprzem i solą miksujemy. Masę przelewamy do talerza lub do pozostałych połówek melona. Szynkę tniemy na cienkie plastry lub rwiemy na nieregularne kawałki i układamy na wierzchu.
Zupę podajemy na zimno więc warto do miksowania dodać np. kruszonego lodu lub schłodzić wcześniej melona.
Polecam! Zwłaszcza w upalne dni.

Zobaczcie też tuMarcin Z. edytował(a) ten post dnia 25.09.07 o godzinie 21:49
Dorota Andrzejewska (Gnich)

Dorota Andrzejewska
(Gnich)
magister psychologii

Temat: Włoskie jedzonko!

Juz gdzieś to pisałam, ale...
Filet z lososia: swiezy, ok. 250 g. (na 2 bardzo glodne, 3 mniej glodne osoby, ok. 300 na cztery)

3-4 lyzki masla (na 2, 3 osoby)

szalwia; cytryna

szalotka (ewentualnie cebulka), 2-3 zabki czosnku

2-3 kieliszki białego wytrawnego(!) wina

paczka pistacji (80, max.100g)

ok. 100g. wedzonego łososia (ok. 50g na osobe)

makaron: polecam casarecce DE Cecco :) licz ok. 150g na osobe.



Start:

Obierz pistacje, zalej je wrzatkiem na pare minut (pozostana zielone); posiekaj drobno, ale nie na pyl:)

Posiekaj szalotke (cebulke) i drobniutko czosnek.

Pokroj świeżego łososia w średniej wielkości kawałki.

Na patelni rozgrzej maslo i podsmaz przez 2,3 minuty kilka lisktow szalwi (4-5), wyjmij szalwie.

Na to samo maslo wloz szalotke i czosnek, po minucie łososia świeżego. Smaz 3-4 minuty, wlejsok z polowy cytryny (gdy wiecej łososia, to z calej) zalej winem.

Zwieksz ogien, dus przez 4-5 minut az wino troche odparuje.

Czas na sol, pieprz (najlepiej bialy), koniecznie galke muszkatolowa. Dodaj pistacje i kilka rozdrobnionych listkow szalwi (opcjonalnie również ziola prowansalskie, tymianek itp).

Wrzuc makaron ugotowany wczesniej.

Potrzymaj na ogniu jeszcze chwile.

Podawaj od razu z pokrojonym w paseczki wedzonym łososiem, przybrane szalwia i plasterkami cytryny.

Niektórzy lubia jeszcze posypac parmezanem, ja osobiście nie jestem w stanie no i ortodoksyjni italofile uważają za zbrodnie posypywanie ryb i owocow morza serem (nie przejmowac się jednak, jesli lubicie, w modzie kuchnia fusion:)

Buon Apetito:)



Wyślij zaproszenie do