Marek Biśta

Marek Biśta Razem do celu.

Temat: Kuchnia włoska

Zapewne wielu z was,ma własne doświadczenia w kuchni włoskiej.
Opisujcie wasze sekrety odnośnie przyrządzania potraw.Może ktoś zna jakieś zasłyszane od gospodyń włoskich ciekawe sposoby?Marek Biśta edytował(a) ten post dnia 11.10.09 o godzinie 00:58

konto usunięte

Temat: Kuchnia włoska

Może i najprostsze ale pamiętaj jak spędzając wakacje w Sardegni, często dla orzeźwienia jadło się spaghetti z sokiem z cytryny. Proste ale pyszne ;) Wielokrotnie w gościach spotykało się takie danie :)
Marek Biśta

Marek Biśta Razem do celu.

Temat: Kuchnia włoska

Jak robicie lasagnie?Na surowych czy gotowanych płatach makaronu.

konto usunięte

Temat: Kuchnia włoska

Wystarczy lekko sparzyc w goracej wodzie, przez 30-60 sekund.

konto usunięte

Temat: Kuchnia włoska

jej.. ja to w kuchni nie tylko włoskiej jestem laikiem;)
jadać jadam, kucharzyć nie kucharzę;)
zostawiam tą kwestię Panom, podobno przecież lepsi z Was kucharze;)
choć włoskie potrawy przygotowywane przez włoską gospodynię prawdziwą.. smak pamiętam do dziś i mimo dobrej pamięci przypominam go sobie przynajmniej raz w roku w Italii.. dla utrwalenia;);p
Andrzej L.

Andrzej L. Queentex Translation
Office

Temat: Kuchnia włoska

Marek Biśta:
Jak robicie lasagnie?Na surowych czy gotowanych płatach makaronu.

W praktyce nie da się ugotować, nawet podgotować bez specjalnego garnka, który rozdziela płaty. Skleją się na amen. Jakieś sparzenie ma sens, byle nie dopuścić do sklejenia.

A.

konto usunięte

Temat: Kuchnia włoska

Marek Biśta:
Jak robicie lasagnie?Na surowych czy gotowanych płatach makaronu.

Można sparzyć, ale przecież i tak wszystko zalewa się beszamelem. Makaron "naciaga" powoli, jest trochę "al dente", ale ja tak lubię - zwłaszcza jeśli dalismy jeszcze trochę nierozgotowanych warzyw czy np. surowe pieczarki. Wtedy nie jest to zapiekanka, tylko każda warstwa ma swój odrębny smak i konsystencję.

A propos kucharzenia - przy lasagne ja tylko pomagam...:-)
Marek Biśta

Marek Biśta Razem do celu.

Temat: Kuchnia włoska

Racja wszystko pokrywa beszamel.Mi jakoś dziwnie,górna warstwa wychodzi bardzo przypieczona i surowa przy tym.

konto usunięte

Temat: Kuchnia włoska

Marek Biśta:
Racja wszystko pokrywa beszamel.Mi jakoś dziwnie,górna warstwa wychodzi bardzo przypieczona i surowa przy tym.

1/ Nie nastawiać pieca na gorąco (max 170 stopni) - lepiej nieco dłużej, a gruntowniej,
2/ nie włączać termoobiegu,
3/ włożyć półkę pod naczynie nie na środku wysokości pieca, a nieco obniżyć (żeby nie przyprażyło z góry),
4/ przed końcem pieczenia włączyć termoobieg lub przenieśc wyżej albo wyłączyć grzanie na dole - żeby przyrumienić lekko wierzch.
Roman Piechnik

Roman Piechnik Manager Ristorante
San Lorenzo

Temat: Kuchnia włoska

Tatar z tuńczyka - to proste danie warto połączyć z awokado - kompozycja smaku jest naprawdę interesująca. Ryba powinna być przyrządzona w taki sposób by miała zdecydowany, ostry smak - zostanie idealnie zrównoważony „łagodnością” awokado. Właśnie tak serwujemy go w San Lorenzo. Proszę spróbować:)
Obrazek
Roman Piechnik edytował(a) ten post dnia 13.07.11 o godzinie 13:48



Wyślij zaproszenie do