Wojciech
K.
Dyrektor Finansowy,
Scanfil Poland
Joanna
B.
Recruitment
consultant (Poland
and Europe)
Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??
To, że konieczna jest dobrze ugotowana, dobrej jakości pasta (le penne najlepiej) wspominać nie trzeba :-)Do tego podsmażona pancetta (polski boczek wędzony też się nada:-) ). Ja smażę z dodatkiem odrobiny (!!!!) ostrej oliwy z pepperoncino. Oczywiście na dużej, głebokiej patelni. Pastę należy odlać, ale nie przelewać zimną wodą i zostawić odrobinkę dosłownie wody z gotowania. Wrzucić do podsmażonej dobrze pancetty. Natychmiast wlać do patelni rozbełtane jajko lub dwa (zalezy od ilości pasty) i po dwóch sekundach - nie dłużej - zdjąć z ognia i dobrze wynieszczać cąłośc. Chodzi o to, żeby jajko nie ścięlo się zupełnie. Choć istnieje też wersja z jajkiem ściętym dokumentnie. Jajko oczywiście powinno być rozbełttane ze sporą ilościa pieprzu, ale bez soli.
Tak przygotowana carbonara znalazła uznanie w oczach mojego włoskiego przyjaciela, który powiedział, że jest lepsza od tej którą robi jego mama. A to w ustach Włocha jest komplementem nie lada :-)
konto usunięte
Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??
zostawmy kwestie makaronu...ja podsmazam boczek w drobnych kosteczkach
potem dodaję śmietanę rame creme de fine ta gęsta a do tego dwa zółtka, potem na koniec dużo pietruszki swieżej i starty parmezan
konto usunięte
Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??
Tak przygotowana carbonara znalazła uznanie w oczach mojego włoskiego przyjaciela, który powiedział, że jest lepsza od tej którą robi jego mama. A to w ustach Włocha jest komplementem nie lada :-)
A co miał powiedzieć... kłamał:)
Krzysztof G. Fotografia
Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??
jajka od razu do klusek? łeee...konto usunięte
Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??
a to mój przepis:najpierw podsmażam boczek z cebulą, tak, żeby cebula się nie zarumieniła, tylko była zeszklona; dolewam wino (białe półwytrawne lub wytrawne), mieszam chwilę, aż się trochę wygotuje;
mieszam żółtka ze śmietaną i dodaję na patelnię, przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową; po wymieszaniu z ugotowanym (oczywiście al dente) makaronem posypuję parmezanem (nie zawsze); proporcji nie podam, bo na oko robię ;) jak czasem sos wychodzi za gęsty, to rozrzedzam mlekiem.
Joanna S. na obczyźnie
Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??
magdalena wróblewska:
a to mój przepis:
najpierw podsmażam boczek z cebulą, tak, żeby cebula się nie zarumieniła, tylko była zeszklona; dolewam wino (białe półwytrawne lub wytrawne), mieszam chwilę, aż się trochę wygotuje;
mieszam żółtka ze śmietaną i dodaję na patelnię, przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową; po wymieszaniu z ugotowanym (oczywiście al dente) makaronem posypuję parmezanem (nie zawsze); proporcji nie podam, bo na oko robię ;) jak czasem sos wychodzi za gęsty, to rozrzedzam mlekiem.
Prawdziwa włoska carbonara jest bez cebuli - dodawanie cebuli do tej pasty jest polskim wymysłem.
konto usunięte
Temat: Kto zna przepis na dobrą carbonarę??
bez cebuli, bez gałki, pancetta to też nie to samo, co nasz boczek, bo suszona a potem dopiero wędzona....ale tu chodziło o przepis na dobrą carbonarę, a nie ortodoksyjną ;)
ja akurat lubię eksperyment, wybieram też knajpy, gdzie swobdnie interpretują przepisy (np. Freta 33), a ortodoksyjnie jadam tylko na miejscu :)
Podobne tematy
-
Włochy » czy ktoś zna jakieś dobre przepisy na tradycyjne Włoskie... -
-
Włochy » kto spedzil urlop w italii i gdzie ?? jak bylo? -
-
Włochy » Kto jedzie ze mną na narty do Włoch :) -
-
Włochy » kto to śpiewa? -
-
Włochy » kto ma ochotę na wyprawę kulinarną do Italii? -
-
Włochy » Kto śpiewa "Non ti scordar mai di me"? -
-
Włochy » Kto pomoże ;-) -
-
Włochy » Umberto Tozzi-Donna amante mio-kto może przetłumaczyć? -
-
Włochy » kto mieszka w Sienie bądź Florencji? -
-
Włochy » przepis na ciasto do pizzy -
Następna dyskusja: