Paweł
Zawadzki
świętokrzyskie
jakiecudne.pl
Temat: Coś dla fanów sera - Sandomierz
więcej świętokrzyskich imprezhttp://jakiecudne.pl/calendar/2012-05-19
Festiwal Nieskończonych Form Mleka - Czas Dobrego Sera. Jego organizatorami są Slow Food Polska oraz Urząd Miasta Sandomierz. Gośćmi festiwalu będą między innymi prezydent i założyciel ruchu Slow Food - Carlo Petrini oraz Will Studd - specjalista serowarstwa, znany z programu "Ser w plasterkach".
Plan
Piątek, 18 maja
Płatne warsztaty degustacyjne oraz sympozjum z udziałem guru światowego serowarstwa, Will'a Studd'a z Australii oraz Giovanniego Roncolato, jednego z najznakomitszych producentów sera we Włoszech.
Gali w hotelu Sarmata - Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2012. Gali towarzyszyć będzie kolacja przygotowana z polskich produktów slowfoodowych.
Sobota, 19maja, Rynek Starego Miasta
10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Jerzego Borowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka
– od tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach
– otwarcie dużego stoiska z polskimi winami pod patronatem „Magazynu Wino”
– w trakcie festiwalu trwa głosowanie publiczności na najlepszy ser
– degustacja niepasteryzowanych piw z Browaru Amber oraz win rekomendowanych przez przewodnik „Slow Wine”
– co półtorej godziny w jednej z sal w Klubie Lapidarium (podziemia sandomierskiego Ratusza) odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej pod dyrekcją Giena Mientkiewicza
– co dwie godziny projekcja różnych odcinków filmów ”Cheese Slices” Willa Studd’a (przy współpracy z „Kuchnia +”) oraz filmów z nowej serii Giena Mientkiewicza – Kino Starówka
– „Bursztynowa Serownia” – wyjątkowe miejsce, w którym specjaliści z różnych dziedzin serowarstwa służyć będą radą oraz prezentować będą sprzęt oraz różnorodne materiały do produkcji serów - stoisko pod patronatem firmy „Spomlek” z Radzynia Podlaskiego)
– kraina niekończących się zabaw oraz konkursów dla dzieci
– bulwary nadwiślańskie i nowy port wiślany
– zagroda z żywymi zwierzętami dającymi mleko (krowy, kozy, owce; różne rasy – bulwary nadwiślańskie)
– pokazy wytwarzania prawdziwego oscypka – bacówka Wojtka Komperdy – „Bursztynowa Serownia”
19.00 Zamknięcie stoisk
20.00 Rozpoczęcie „Potańcówki” pod gołym niebem i przy muzyce na żywo – bulwary nadwiślańskie
Niedziela, 20 maja
10.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)
11.00 Pokazy wytwarzania twarogu oraz masła – OSM Jędrzejów
12.30 Rozstrzygnięcie konkursu publiczności i wręczenie nagród
13.30 Spotkanie członków Slow Food Polska z prezydentem i założycielem ruchu Slow Food – Carlo Petrinim (Zamek w Sandomierzu)
17.00 Zakończenie festiwalu
Uczestnictwo w festiwalu „Czas Dobrego Sera" jest darmowe dla wszystkich chętnych, oprócz piątkowego sympozjum z warsztatami degustacyjnymi i kolacją, oraz "Laboratoriów Smaku", które odbywać się będą w sobotę i niedzielę, co półtorej godziny.