Adriana Lisowska

Adriana Lisowska właściciel
Ogólnopolskiego
Internetowego Biura
Podróży Tr...

Temat: Wycieczka objazdowa - Szlakiem włoskich smaków

Z cyklu ciekawe wycieczki objazdowe tym razem polecam wycieczkę objazdową po Włoszech.

Dzień 1.
Wylot z Poznania do Bolonii. Transfer z lotniska w Bolonii do hotelu w Parmie. Zakwaterowanie. Czas na indywidualne odkrywanie zakątków Parmy.

Dzień 2.
Śniadanie w hotelowej restauracji. Przejazd do malowniczej niziny padańskiej Bassa Parmense. Zwiedzanie sredniowiecznych piwnic gospodarstwa, w którym powstaje najlepsza szynka w regionie - Culatello di Zibello. Warsztaty kulinarne bazujące na różnych rodzajach mięsa. Lunch - degustacja stworzonych przez siebie dań.
Powrót do Parmy. Zwiedzanie centrum miasta. Czas wolny. Nocleg w hotelu.

Dzień 3.
Śniadanie w hotelowej restauracji. wykwaterowanie. transfer do gospodarstwa, gdzie powstaje parmigiano reggiano „król wszystkich serów”. ser twardy, o eleganckim, łagodnym smaku, wyrabiany z mleka owczego lub krowiego. po drodze przystanek pod pięknym zamkiem torrechiara castle. przejazd do kolejnego gospodarstwa, w którym powstaje słynna włoska szynka prosciutto. wizyta w winnicy vini dei colli di parma. lunch i degustacja wina oraz regionalnych produktów. transfer do modeny. zwiedzanie głównych zabytków w miescie
Katedry, Pałacu Ducale oraz centralnego punktu miasta, którym jest Piazza Grande. Zwiedzanie Galerii Estense. Wizyta w miejscu, w którym powstaje tradycyjny ocet balsamiczny. Lunch z degustacją lokalnych produktów. Po południu przejazd do Bolonii. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 4.
Śniadanie w hotelowej restauracji. Warsztaty kulinarne w sławnym centrum kulinarnym w Bolonii. Nauka perfekcyjnego tortellini i innych rodzajów pasty. Lunch - degustacja przygotowanych dań.
Po południu zwiedzanie centrum miasta skoncentrowane na sklepach dla smakoszy połączone z degustacją. Bologna la Dotta, la Rossa, la Grassa - powtarzają niestrudzenie przewodniki. Bolonia uczona - bo jest siedzibą najstarszego w Europie uniwersytetu założonego w 1088 r. Bolonia czerwona - bo region Emilia-Romagna, którego jest stolicą, od zawsze sympatyzował z partią komunistyczną. Bolonia Tłusta - bo zdaniem koneserów włoskiej kuchni skosztujemy tu najlepszych potraw na półwyspie. Tradycja kulinarna sięga sredniowiecza. Eksperymentowaniu przy garnkach sprzyjała uczelnia, na którą zjeżdżali studenci i profesorowie z całej Europy, przywożąc nowe przepisy i jedzeniowe zwyczaje. W XIV w. naliczono tu 150 trattorii. W Bolonii je się więcej w ciągu roku niż w Wenecji w ciągu dwóch, w Rzymie trzech, w Turynie pięciu, a w Genui dwudziestu lat! Pożegnalna kolacja. Powrót do hotelu i nocleg.

DZIEŃ 5.
Transfer na lotnisko w Bolonii i powrót do Poznania.

Cena nie zawiera

•opieki polskiego pilota i polskiego przewodnika

Ecco Holiday zastrzega sobie prawo do zmian w programie. Oferta dostępna jest na potwierdzenie. Wycieczka możliwa do zrealizowania przy grupie min. 15 osób.

Cena zawiera
•przeloty•ubezpieczenie podstawowe KL, NNW•zakwaterowanie 2 noce w hotelu 3* B&B w Parmie•zakwaterowanie 2 noce w hotelu 4* B&B w Bolonii•transfery zgodnie z programem•posiłki z napojami zgodnie z programem•1x warsztaty kulinarne Parma•zwiedzanie zgodnie z programem•degustacje zgodnie z programem

ada@travelneo.pl
http://travelneo.pl