Anita
Jatczak
Partner ds.
Rekrutacji Sił
Sprzedaży
konto usunięte
Temat: przepis na musake
Anita J.:
Czy macie dobry przepis na musake?jesli tak to bardzo prosze podzielcie się nim ze mną:)
Pojechać do Grecji, iść do Tawerny i zamówić :)
Małgorzata W. Pursuit of Happiness
Temat: przepis na musake
Ostatnio na forum kulinarnym trwa wielkie poszukiwanie dobrego przepisu na musakę :)http://www.goldenline.pl/forum/uszczesliwianie-przez-g...
Angelika Dudek Project Manager
Temat: przepis na musake
Odkopie temacik troche ;PJuz kilka razy probowalam zrobic w domu musake, ale nadal to nie jest to samo co w Grecji :P
W tym roku rodzinka przywiozla mi z Grecji musake w puszce :P
Mala rzecz a cieszy ;)
Szymon
R.
Lenistwo to ukrywany
ojciec postępu ;)
Temat: przepis na musake
Ponieważ za czasów studenckich spędzięłm ok. 2 miesięcy pracując w knajpie na Paros więc w kwestii musaki czuję się ekspertem :))A robi się to tak:
- najpierw trzeba przygotować cztery główne elemetny mousaki czyli: talarki ziemniaczane, bakłażana, sos podobny do bolońskiego i beszamel. Talarki ziemniaczane to oczywiście pokrojone w talarki ziemniaki i uzsmażone tak jak frytki. Podobnie robi się z bakłażanem, trzeba pokroić w plasterki i podsmażyć. Sos robimy z mielonego mięsa i koncentratu pomidorowego lub (lepiej) z obranych pomidorów dodając dużo bazylii, oregano i trochę czosnku. Jak robi się beszamel to chyba nie muszę wyjaśniać??
- potem przygotowane składniki wsadzamy do blachy.. na spód idą ziemniaki, które pokrywamy sosem pierwszym a potem na to kładziemy bakłażana i zalewamy beszamelem.. i do piekarnika.
Proste jak konstrukcja cepa...
aha.. a jak ktoś chce taką PRAWDZIWĄ grecką mousakę jak sprzedają w większości greckich knajp dla turystów to najlepiej wcześniej przygotowaną odstawić na tydzień do zepsutej lodówki i potem jak już podgnije, podgrzać w mikrofali i dobrze polać keczupem ;)))
To oczywiście żart.. ale niestety pracując w kilku knajpach greckich na Paros TYLKO W JEDNEJ mousakę przygotowywaliśmy sami!. We wszystkich innych było to sprowadzane mrożone świństwo z Salonik.
Angelika Dudek Project Manager
Temat: przepis na musake
Dopóki się nie widzi jak to się robi a jest dobre to jest ok :PJa jadlam musake w Paralii, Olimpic beach w Salonikach i na Skiathos i kazda smakowala inaczej i wole chyba wierzyc, ze sami ja robili :P
Kasia Ciszewska rezydent
Temat: przepis na musake
A wiec aby wyposrodkowac wszytkie przepisy podam jeden mojej "tesciowej" :ziemniaczki obieramy kroimy w plastry, baklazany rowniez,mieso mielone i tu ciekawostka Grecy dodaja mieso owcze ale to jak kto woli.Podsmarzamy je z 3 liscmi laurowymi i koniecznie gozdziki, cebulka sol i pieprz nie spotkalam sie aby ktokolwiek dodawal knora albo innej przyprawy ala wegeta.Wiec podsmarzamy dodajemy pumarol czyli nie koncentrat a bardziej gesty sok pomidorowy idealnie bylo by oczywiscie dodac swierze pomidory:) talarki ziemniakow i baklazana obsmarzamy w glebokim oleju na zloto. Po przestudzeniu ukladamy warstwe ziemniakow, nastepnie baklazan, miesko z sosem, zalewamy beszamelem na wierzch mozna polozyc kawalki fety i posypac galka muszkatalowa.
PS . beszamel : rozpuszczamy maselko lub olej bo spotkalam sie i z tym i ztym , dajemy make i lekko podsmarzamy. Stopniowo dodajemy mleko ciagle mieszajac aby nie powstaly grudki. Dodajemy sol, pieprz, galke. Po lekkim zagotowaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy 2 jajka. Zalewamy musake:)Gotowe
Marcin
N.
Zarządzanie
sprzedażą, bankowość
osobista, projekty i
pro...
Temat: przepis na musake
Muszę przyznać, że z wielu przepisów z których korzystałem pozostał wyłącznie jeden:http://www.przepisygreckie.pl/dania_mussaka.htm
jest genialny :-)
Dzięki Małgosiu za beszamel z fety!:-)Marcin Nowakowski edytował(a) ten post dnia 17.12.09 o godzinie 00:36
konto usunięte
Temat: przepis na musake
Bardzo dziękuję i pozdrawiam z zimowej ... Polski,Małgosia
Następna dyskusja: