konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

na zyczenie zakladam taki watek
ponizej wklejam linki do watkow o baklazanach
http://www.goldenline.pl/forum/egipt/877204/s/2#17458300

i foul'u
http://www.goldenline.pl/forum/egipt/947562/s/1#18436642Roqaya Agata N. edytował(a) ten post dnia 26.05.09 o godzinie 16:57
Łukasz Buszka

Łukasz Buszka www.dadadesign.pl
projektuje,
fotografuje,
podróżuje, gotuje

Temat: Kuchnia egipska

No sam jestem ciekaw jak ten watek sie rozwinie :)
Marcin Alien S.

Marcin Alien S. analityk finansowy,
instruktor
nurkowania

Temat: Kuchnia egipska

o tak ... foul jest dobry ... i kosheri
mniam

konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

Marcin "Alien" Sójka:
o tak ... foul jest dobry ... i kosheri
mniam
zastanawialam sie co jutro zjem na obiad ale widze ze rozwiazales moj problem, koshery :-)
Marcin Alien S.

Marcin Alien S. analityk finansowy,
instruktor
nurkowania

Temat: Kuchnia egipska

Roqaya Agata N.:
Marcin "Alien" Sójka:
o tak ... foul jest dobry ... i kosheri
mniam
zastanawialam sie co jutro zjem na obiad ale widze ze rozwiazales moj problem, koshery :-)

Nie denerwuj mnie ;)
W czasach gdy mieszkalem w Dahab, to obzeralismy sie kosheri kupowanego od ulicznego sprzedawcy. Bylo przepyszne. Sprzedawane z dwoma rodzajami "sosu" - lagodym i pikantnym. Po lagodnym w gardle palilo. Po pikantnym z gardla dymilo :))))
Agnieszka Małysa - Botrous

Agnieszka Małysa - Botrous Kompleksowy serwis
i obsługa IT / Sklep
i serwis rowerowy

Temat: Kuchnia egipska

ja lubie bakłażana pieczonego w piekarniku z czosnkiem oliwą i nie wiem co tam jeszcze dodają - ale ze świeżym chlebkiem miodzio, natomiast murahije - nie bardzo lubie wyglada obrzydliwie i jeszcze do tego smakuje nijak. Wcześniej nie jadałam ryżu ale ten zrobiony po ichniemu powiem że całkiem całkie da się zjeść. To tak na szybko:)

konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

Marcin "Alien" Sójka:
Roqaya Agata N.:
Marcin "Alien" Sójka:
o tak ... foul jest dobry ... i kosheri
mniam
zastanawialam sie co jutro zjem na obiad ale widze ze rozwiazales moj problem, koshery :-)

Nie denerwuj mnie ;)
W czasach gdy mieszkalem w Dahab, to obzeralismy sie kosheri kupowanego od ulicznego sprzedawcy. Bylo przepyszne. Sprzedawane z dwoma rodzajami "sosu" - lagodym i pikantnym. Po lagodnym w gardle palilo. Po pikantnym z gardla dymilo :))))

ja tez kupuje koshery, za duzo roboty ;-) ale sos ostry jest taki ze jak ostatnio dalam doslownie 2 kropelki to myslalam ze umre, nie bylo takiej ilosci wody ani chleba w domu zeby to zagryzc ;-)

konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

Agnieszka Małysa - Botrous:
ja lubie bakłażana pieczonego w piekarniku z czosnkiem oliwą i nie wiem co tam jeszcze dodają - ale ze świeżym chlebkiem miodzio, natomiast murahije - nie bardzo lubie wyglada obrzydliwie i jeszcze do tego smakuje nijak. Wcześniej nie jadałam ryżu ale ten zrobiony po ichniemu powiem że całkiem całkie da się zjeść. To tak na szybko:)
a co to jest murahija?
Agnieszka Małysa - Botrous

Agnieszka Małysa - Botrous Kompleksowy serwis
i obsługa IT / Sklep
i serwis rowerowy

Temat: Kuchnia egipska

Agatka - no proszę Cię:))) ta zielona maź w konsystencji bezbarwnego kisielu

konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

to jest molokheya :-) hihi :-) ja bardzo lubie, ale do tego trzeba sie przkeonac, mi to chwile zajelo ;-) a teraz uwielbiam :-)

konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

a swoja droga przez pierwsze 2 lata zycia w egipcie glodowalam :-) nie moglam sie przestawic na ta kuchnie. bo co innego jesc przez 2 tygodnie albo miesiac ale zyc na tej kuchni i zapomniec o polskim jedzeniu latwo nie jest. mialam na poczatku problem ze znalezieniem wielu skladnikow polskiej kuchni wiec gotowanie nie wchodzilo w gre, zreszta tryb zycia tez uniemozliwial. najbardziej to chyba mi brakowalo chleba normalnego :-)

konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

Roqaya Agata N.:
na zyczenie zakladam taki watek
ponizej wklejam linki do watkow o baklazanach
http://www.goldenline.pl/forum/egipt/877204/s/2#17458300
dzięki Agata, ale to nadal nie jest to czego szukam ;)

Temat: Kuchnia egipska

haha ja tez pierwsze pol roku zylam na pizzy i spagetti ;)))

natomiast teraz uwielbiam wszystko procz koshery :P
swieze ryby codziennie,najlepiej grillowane,molokheya,mashy...ehh glodna sie zrobilam ;)

konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

Katarzyna C.:
Roqaya Agata N.:
na zyczenie zakladam taki watek
ponizej wklejam linki do watkow o baklazanach
http://www.goldenline.pl/forum/egipt/877204/s/2#17458300
dzięki Agata, ale to nadal nie jest to czego szukam ;)
ja mysle ze Tobie chodzi o baba ghanoug

konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

Roqaya Agata N.:
Katarzyna C.:
Roqaya Agata N.:
na zyczenie zakladam taki watek
ponizej wklejam linki do watkow o baklazanach
http://www.goldenline.pl/forum/egipt/877204/s/2#17458300
dzięki Agata, ale to nadal nie jest to czego szukam ;)
ja mysle ze Tobie chodzi o baba ghanoug

bardzo możliwe, nie mam pojęcia jak się to nazywało. Na pewno było z bakłażana z czymś pikantnym do beretów idealnie wchodziło
Agnieszka Małysa - Botrous

Agnieszka Małysa - Botrous Kompleksowy serwis
i obsługa IT / Sklep
i serwis rowerowy

Temat: Kuchnia egipska

No ja mieszkałam w egiptowie 5 miesięcy z jedzeniem było spoko - jedynie co mnie powaliło to gołąbek - który uchodzi tam za przysmak - tego nie ruszyłam i bym nie ruszyła i no i ta murahija co to ani wygląda ani smakuje;)))
Marcin Alien S.

Marcin Alien S. analityk finansowy,
instruktor
nurkowania

Temat: Kuchnia egipska

Roqaya Agata N.:
a swoja droga przez pierwsze 2 lata zycia w egipcie glodowalam :-) nie moglam sie przestawic na ta kuchnie. bo co innego jesc przez 2 tygodnie albo miesiac ale zyc na tej kuchni i zapomniec o polskim jedzeniu latwo nie jest. mialam na poczatku problem ze znalezieniem wielu skladnikow polskiej kuchni wiec gotowanie nie wchodzilo w gre, zreszta tryb zycia tez uniemozliwial. najbardziej to chyba mi brakowalo chleba normalnego :-)

Nie mialem problemu z przestawieniem sie na egipska kuchnie. Jedyne czego mi brakowalo to sucha kielbasa :))))

konto usunięte

Temat: Kuchnia egipska

dobrze wspominam tylko czas pracy w centrum nurkowym bo jedzenie na lodzi bylo akceptowalne calkowicie, natomiast na ladzie ;-) bylo mi zle :-)

Temat: Kuchnia egipska

Katarzyna C.:
Roqaya Agata N.:
Katarzyna C.:
Roqaya Agata N.:
na zyczenie zakladam taki watek
ponizej wklejam linki do watkow o baklazanach
http://www.goldenline.pl/forum/egipt/877204/s/2#17458300
dzięki Agata, ale to nadal nie jest to czego szukam ;)
ja mysle ze Tobie chodzi o baba ghanoug

bardzo możliwe, nie mam pojęcia jak się to nazywało. Na pewno było z bakłażana z czymś pikantnym do beretów idealnie wchodziło

ja przyrzadzam cos podobnego tylko nie z baklazanow,a z ostrych papryczek nie tych romy;)odcina sie lepki tak by nie zrobic dziurki od gory,nacina sie krzyzowo od spodu,myje i smazy,a zadnym razie nie czysci z nasion;) smazy az beda lekko przypalone,zmiekna.
wrzuca sie je do gotujacej salsy,chwile na ogniu i pozniej do ostygniecia,robi sie z tego zwarta pasta z papryczkami i to wklada do chleba.
ja najczesciej podje to tameyi ;)

mozna zrobic takze z normalna papryka romy badz baklazanami.
Monika M.

Monika M. manager Departament
Faktoringu Deutsche
Bank PBC S.A.

Temat: Kuchnia egipska

Plizzz mam prośbe jak piszecie o jakiś nowych potrawach i używacie krótkiego opisu co to jest tak żeby taki laik jak ja mógł się czegoś nauczyć od Was. Bo jak teraz Was czytam to po hebrajsku piszecie a ja nic nie kumam. a mam mało czasu by sie dowiedziec bo już we wtorek będe w EgiptowieMonika Modro-Bacińska edytował(a) ten post dnia 27.05.09 o godzinie 12:29

Podobne tematy


Następna dyskusja:

Egipska Restauracja




Wyślij zaproszenie do