Grzegorz Duda

Grzegorz Duda Trener i menedżer
sprzedaży ,
ubezpieczenia

Temat: kulinaria

Czy przesadzacie na polski grunt dania rodem z Czech i czy propagujecie je wśród znajomych? Co przypadło Wam najbardziej do gustu?
Pozdrawiam Czechofil

konto usunięte

Temat: kulinaria

Jasne, ze tak. :) Smazony ser - to juz dzis klasyka, ale kilkanascie lat temu to bylo moje odkrycie. Nigdy wczesniej takiego sera nie jadlam. Utopence - czyli marynowane z cebula kielbaski - sama ich nie robilam, ale gdzies wsrod znajomych krazy przepis. Gesta zupa gulaszowa - uraczyli nas nia nasi przyjaciele z Czeskiego Cieszyna, od tamtego czasu, raz na jakis czas, gosci na moim stole. Kapusta zasmazana na slodko - jeszcze sie "czaje", ale w koncu sama zrobie. A od momentu wizyty w praskiej Czeskiej Kuchni polubilam szpinak. I uwielbiam cos jeszcze. Czeskie zupy: czosnkowa i cebulowa, geste od rozpuszczonego sera i zatopionego na dnie zoltka. Nigdy i nigdzie nie jadlam takich jak w Czechach. Chyba zglodnialam... :))

konto usunięte

Temat: kulinaria

tak, tak... ja również uwielbiam smažený sýr s hranolky :)
Gulasz i knedliczek tez palce lizac.... czosnkowa zupka z zółytm serem... ojo wbrzuchu mi burczy :)
A co do kapusty na słodko... to ja to znam z rodzinnego domu i również uwielbiam :)

konto usunięte

Temat: kulinaria

utopenec to coś wspaniałego czesto dostarcza mi rodzinka z Czech, i oczywiście gulasz segedin i svickova palce lizac!!!
Dorota Magdalena S.

Dorota Magdalena S. psycholog, filolog
rosyjski

Temat: kulinaria

Anna P.:
tak, tak... ja również uwielbiam smažený sýr s hranolky :)
>
dobrze, ze mi przypomniałas te nazwę;)...tak włąsnie o to mi chodziło w innym wątku...pycha:))
Izabela Kos

Izabela Kos final destination:
England :)

Temat: kulinaria

Knedliki jak najbardziej. A na początku się zastanawiałam, czy nie da się ich "oszukać" z klusek na parze, ale lepiej wychodzą jak os podstaw w robieniu ciasta trzyma sie człek oryginalnego przepisu.
A ponieważ w moim domu je się tylko to, co zrobi mama, nie pozostaje mi nic innego jak czekać na przeprowadzkę "na swoje" i dopiero wówczas zacząć realizować kulinarne marzenia na czeską nutę :)
A przepis na smazeny syr mogę prosić? :D

konto usunięte

Temat: kulinaria

A przepis na smazeny syr mogę prosić? :D

Przepis jest dziecinnie prosty.
Ser żółty kroisz na grube plastry (kawałki jak kotlety), panierujesz w mące, jajkach i bułce tartej. A następnie smażysz na rozgrzanym oleju. Ja polecam podwójną panierke. Acha, w Czechach jest dostępny specjalny ser do smażenia. :)

A teraz ten sam przepis ale w wersji oryginalnej :)
Sýr nakrájíme na řízky, které obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných (v mléce nebo ve víně) a se solí a nakonec v přesáté strouhance. Obalené řízky smažíme v rozehřátém tuku z obou stran.
Grzegorz Duda

Grzegorz Duda Trener i menedżer
sprzedaży ,
ubezpieczenia

Temat: kulinaria

Tak smazak to klasyka dosc juz popularna w Polsce a czy mieliscie kiedys przyjemnosc poznac "nakladany hermelin"?
Ja tez odkrylem szpinak wlasnie w Czechach kiedys zamowilem ziemniaczane knedliki ze szpinakiem jajkiem oblane smazoną cebula to bylo jak olśnienie.
Agnieszka Wolska

Agnieszka Wolska ING Bank Śląski SA,
Menedżer Produktu

Temat: kulinaria

ja uwielbiam olomoucke tvaruzki. Kocham tlacenkę, zupę czosnkową, zupę - to jest coś a la rosół ale z knedlikami z wątróbki
Mariusz Stabryn

Mariusz Stabryn Dyrektor
Mikroregionu Wrocław
2 BNP Paribas Bank
Polska S.A.

Temat: kulinaria

a ja uwielbiam "studanecką pieczeń" - palce lizać :-)nie wspomnę o zasmażanej kapuście na słodko - a propo ma ktoś przepis na tą kapustę ??
bardzo proszęMariusz Stabryn edytował(a) ten post dnia 07.06.07 o godzinie 12:41
Ania (.

Ania (. Rekruterka

Temat: kulinaria

Anna P.:
A przepis na smazeny syr mogę prosić? :D

Przepis jest dziecinnie prosty.
Ser żółty kroisz na grube plastry (kawałki jak kotlety), panierujesz w mące, jajkach i bułce tartej. A następnie smażysz na rozgrzanym oleju. Ja polecam podwójną panierke. Acha, w Czechach jest dostępny specjalny ser do smażenia. :)

A teraz ten sam przepis ale w wersji oryginalnej :)
Sýr nakrájíme na řízky, které obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných (v mléce nebo ve víně) a se solí a nakonec v přesáté strouhance. Obalené řízky smažíme v rozehřátém tuku z obou stran.

W ten sam sposób warto potraktować serek pleśniowy typu camembert-okrągły np. Sekret Mnicha kremowy-palce lizać. Frytki, żurawina, tatarska omacka (albo majonez-też obleci;)

Smacznego!
Andrzej Gab

Andrzej Gab presales engineer,
Integrated Solutions

Temat: kulinaria

Witam!

W sobotę na Křižovym Vrchu jadłem pstrąga smażonego w skwarkach z czosnkiem - place lizać :-)
W ogóle polecam tę knajpkę - bardzo dobra dziczyzna i bardzo przystępne ceny.

Jak dojechać? W Jeseniku jechać na Rejviz i skręcić w ulicę Za Pilou i do końca do góry!

konto usunięte

Temat: kulinaria

Andrzej G.:
Witam!

W sobotę na Křižovym Vrchu jadłem pstrąga smażonego w skwarkach z czosnkiem - place lizać :-)

a ja już myślałem że na Křižovym Vrchu w Sudetach otworzyli jakąś knajpę:)
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: kulinaria

Odświeżam ten wątek, bo w temacie kofoli nagle pojawiły się kiełbaski i grzanki. http://www.goldenline.pl/forum/873942/kofola/s/6#38274866

Grzanki / topinky:

U nas grzanki robimy na sucho, nie na tłuszczu, tylko na blasze, i takie suche grzanki pocieramy czosnkiem (oraz solimy i leciutko smarujemy masłem). Oczywiście jest też możliwe suchą grzankę posmarować masłem i dżemem.

W niektórych rodzinach smaży się grzanki na tłuszczu (ale nie spotkałem się z grzankami na tłuszczu pokiełbasianym), ale wtedy mi ich nikt nie pocierał czosnkiem - pewnie z tego powodu, że tłuszcz długo utrzymuje wysoką temperaturę w odróżnieniu od suchej grzanki.

U nas robimy jeszcze sýrové topinky (grzanki serowe), wtedy w głębokim talerzu rozkłócimy jajko (ew. z małym dodatkiem wody lub mleka, żeby masa była nieco rzadsza), w tym jajku otoczymy kromkę chleba i od razu wrzucimy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Po osmażeniu jednej strony odwracamy kromkę i jeszcze na patelni posypujemy pierwszą osmażoną stronę tartym serem żółtym. Podajemy z kiszonym/konserwowym ogórkiem czy innym warzywem.

W knajpach takiej grzanki raczej nie znajdziesz. Ale tam z kolei można natrafić na tzw. "smaženkę", chociaż teraz też raczej rzadko. Kiedyś można było kupić smaženkę np. w Korunie w Pradze na placu Wacława, ale mowa o czasach sprzed 20 lat. Smaženka w ich wersji to kromka chleba posmarowana musztardą, na którą kładziono placek z usmażonych jajek i sypano kilkoma plasterkami surowej cebuli.
Roman O.

Roman O. sam sobie bardem

Temat: kulinaria

Moja małżonka na 2 prośby:
Proszę podać przepis na kapustę smażoną na słodko oraz przepis/przepisy na czeskie potrawy ze szpinaku.
Jacek Dubiel

Jacek Dubiel Advicom Sp. z o.o.

Temat: kulinaria

Każdy kraj ma swoje smaki.Jednak to co ostatnio można zaobserwować w dawnych krajach socjalistycznych to szalone oszczędności w tradycyjnych potrawach.Zaczynając od chleba przez masła ,sery a na wędlinach skończywszy.
Nie robię często zakupów w Czechach i może dlatego te zmiany są dla mnie aż tak mocno widoczne. Np mój ulubiony makowiec dostępny kiedyś w każdym sklepiku stracił smak a przedewszystkim ilość maku.Obecne kiedyś smaczne wyroby jogurtowe na czeskich półkach wyparły produkty jednej firmy której nazwę przemilczę...Chcieliśmy globalizacji to mamy tylko czemu zabiera się nam przy okazji to co dobre... Drugi aspekt tego tematu to producenci.Kilka dni temu zbaraniałem czytając etykietę na torebce suszonych borowików leśnych ...made in China...to tez wyjaśnia wiele.
PS. Do kolegi Ludka :) jeżeli Czesi zamkną swoje młyny i zaczną mielić mąkę np w Niemczech to przestaje tam jeździć na zakupy :P.Taką mąkę jaką macie u nas można szukać tylko w dobrych młynach.Chlebek,ciasto,kluseczki palce lizać.Polecam.
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: kulinaria

Roman O.:
Moja małżonka na 2 prośby:
Proszę podać przepis na kapustę smażoną na słodko oraz przepis/przepisy na czeskie potrawy ze szpinaku.

Kapusty nie gotuję, a szpinaku nie lubię od czasów szkolnych, czy może raczej jeszcze przedszkolnych stołówek.
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: kulinaria

Jacek Dubiel:
Np mój ulubiony makowiec dostępny kiedyś w każdym sklepiku stracił smak a przedewszystkim ilość maku.

Przed 1989 r. w makových závinech też było maku bardzo mało.
na zakupy :P.Taką mąkę jaką macie u nas można szukać tylko w dobrych młynach.Chlebek,ciasto,kluseczki palce lizać.Polecam.

Chleb za ostatnie 10 lat w Pradze bardzo zszedł na psy. Na pewno w związku z modernizacją produkcji. Teraz już nie można kupić tradycyjnej šumavy (rodzaj chleba, kiedyś najbardziej powszechny), teraz w sklepach jest tylko "chléb konzumní", który wygląda jak šumava, ale smak i konsystencja nie ta. Ale jest dużo tańszy.
Jacek Dubiel

Jacek Dubiel Advicom Sp. z o.o.

Temat: kulinaria

U nas jest podobnie.Jedynie prywatne piekarnie proponują dobre pieczywo.Kiedyś kupowałem chleb wiejski jadąc przez Pieskową Skałę.Przy drodze sprzedawano tradycyjny okrągły chleb z posypką kminku lub czarnuszki.Obecnie jego smak niewiele się różni od chleba z prywatnych piekarni.Takie czasy.Za kilka lat nasze dzieci będą się pewnie zachwycać pieczywem z piekarni w hipermarketach.
Magdalena Domaradzka

Magdalena Domaradzka tłumaczka i lektorka
czeskiego i
słowackiego

Temat: kulinaria

Roman O.:
Proszę podać przepis na kapustę smażoną na słodko

Nie wiem, czy o to konkretnie chodzi Twojej Małżonce, ja robię kapustę duszoną, nie smażoną. Jako składnik knedlo vepřo zelo. I jest raczej na słodko-kwaśno, bo z dodatkiem octu 6%, który kupuję tylko w Czechach (w PL jest tylko mocniejszy) i z kminkiem.

przepis/przepisy na czeskie potrawy ze szpinaku.

A są jakieś konkretnie czeskie potrawy ze szpinaku?

Następna dyskusja:

Chorwackie kulinaria




Wyślij zaproszenie do