Ladislav Zaparka

Ladislav Zaparka właściciel,
Przedsiębiorstwo L-Z

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Na stronie http://ochutnejtecr.cz znajdziecie przepisy kuchni czeskiej, opisy restauracji i jejich najlepszych potraw z calych Czech. Co sadzicie o Czeskiej kuchni?
Janusz P.

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Czeska kuchnia mi odpowiada. Jest smacznie, niekiedy nieco "po niemiecku".
Janusz P.

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Nawet jednego Rozsjanina namówiłem na [Sviczkową] – rozsmakował się, choć mała słodkość do dania z mięsem bardzo go zaskoczyła.

Parę lat temu bardzo polubiłem gospodę na stacji kolejowej w Piotrowicach przy Karwinie. Dania obiadowe były smaczne. W dodatku mieli w ofercie lemoniadę, która nadzwyczaj skutecznie gasiła pragnienie.Janusz P. edytował(a) ten post dnia 18.03.10 o godzinie 18:52
Roman O.

Roman O. sam sobie bardem

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Ja z kolei delektuję się Polivką - jest to rodzaj zupy na czosnku z grzankami i zółtym serem. Zauważyłem, ze smak jest zależny od regionu ale najbardziej mi smakuje w Jesionikach. Może koledzy - smakosze z Czech podaliby przepis i rodowód tego specjału?
Janusz P.

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Roman O.:
Ja z kolei delektuję się Polivką - jest to rodzaj zupy na czosnku z grzankami i zółtym serem. Zauważyłem, ze smak jest zależny od regionu ale najbardziej mi smakuje w Jesionikach. Może koledzy - smakosze z Czech podaliby przepis i rodowód tego specjału?

Proszę sprawdzić adresy sieciowe:
http://vareni.dama.cz/recept.php?d=2370
http://www.recepty.cz/recept_kateg.asp?id_kategorie=JN...
http://www.recepty.cz

P.S.: Jestem z Polski.
Ladislav Zaparka

Ladislav Zaparka właściciel,
Przedsiębiorstwo L-Z

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

To jest chyba Czosnkowa zupa i w kazdej knajpie ja robia
na swoj zposob.
Moja babcia robila tak, ze przetrzela czosnek z sola, dala troche domowego smalcu na talerz i zalala woda z juz ugotowanych ziemniakow.
Mozna dawac dalej grzanki, albo ziemniaka, zolty ser, surowe zoltko kiedys dawali = jak kto lubi.
Roman O.

Roman O. sam sobie bardem

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Janusz P.:
Roman O.:
Ja z kolei delektuję się Polivką - jest to rodzaj zupy na czosnku z grzankami i zółtym serem. Zauważyłem, ze smak jest zależny od regionu ale najbardziej mi smakuje w Jesionikach. Może koledzy - smakosze z Czech podaliby przepis i rodowód tego specjału?

Proszę sprawdzić adresy sieciowe:
http://vareni.dama.cz/recept.php?d=2370
http://www.recepty.cz/recept_kateg.asp?id_kategorie=JN...
http://www.recepty.cz

P.S.: Jestem z Polski.

Dziekuję, za linki napewno skorzystam.
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Ladislav Zaparka:
surowe zoltko kiedys dawali = jak kto lubi.

Jakie "kiedyś"? Ja i teraz tak robię. Nie do zupy czosnkowej, bo za nią nie przepadam, ale do rosołu zdecydowanie tak. I nie ograniczam się do żółtka, białko również zostawiam na talerzu.
Ladislav Zaparka

Ladislav Zaparka właściciel,
Przedsiębiorstwo L-Z

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Myslalem "kiedys", ze w knajpie dawali do czesnekowej, bujonu żółtka ,ale teraz jak jest UNIA juz niedawaja, bo zabronione, tak jak gulasze, swyczkowa po 16,00 jest juz nieosiagalna.
Janusz P.

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Ladislav Zaparka:
[...] swyczkowa po 16,00 jest juz nieosiagalna.
To miałem farta.
W czasach "unijnych" wieczorkiem zamówiłem tę potrawę i ją podano. W Pradze.
Malina P.

Malina P. pani od projektów

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Donosze uprzejmie ze 2 tyg temu o 19 u Provaznice w Pradze podano mi svickovou :)
Ladislav Zaparka

Ladislav Zaparka właściciel,
Przedsiębiorstwo L-Z

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Jest podobno "prikaz? ze sie ugotowane dania typu gulasz, swyczkowa ma podawac do 3 godz po ugotowaniu a jezeli sie niezuzyje to wyrzucic.
Swyczkowa jak wiadomo jest najlepsze drugiego dnia i nie tylko ona.
Michał Z.

Michał Z. rzecznik prasowy

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

A są jakieś miejsca w Pradze, oferujące nowoczesną (odchudzoną) kuchnię czeską? Pamiętam, że w okolicach placu Republiki swego czasu znalazłem Cafe Palanda, serwującą coś a la 'Czech fusion', ale dawno tam nie byłem i nie jestem w stanie podać żadnych aktualnych miejsc.

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Ja teraz jestem bardzo miło i pozytywnie zaskoczony, bo będąc w Krakowie trafiłem na restaurację z czeskim jedzeniem Ceska Chodba. Smak taki sam jak w Pradze, a knedliki pozytywnie mnie zaskoczyły. Więc jesli ktos stęskni się za takim jedzeniem to wie juz gdzie iśc.Tomasz Puter edytował(a) ten post dnia 07.08.12 o godzinie 19:39

konto usunięte

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Jeśli ktoś lubi gotować, to tu znajdzie kilka czeskich przepisów:
http://plcz.blogspot.com/

konto usunięte

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Patrycja K.:
Jeśli ktoś lubi gotować, to tu znajdzie kilka czeskich przepisów:
http://plcz.blogspot.com/

Fajnie, a coś więcej? Ostatni wpis jest grudnia....

konto usunięte

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Damian P.:
Patrycja K.:
Jeśli ktoś lubi gotować, to tu znajdzie kilka czeskich przepisów:
http://plcz.blogspot.com/

Fajnie, a coś więcej? Ostatni wpis jest grudnia....


No właśnie - niestety :-( Może autorce się znudziło prowadzenie bloga...? A fajnie się zapowiadał.
Leszek Niewiński

Leszek Niewiński Właściciel
Multiagencji,
Finanse i
Ubezpieczenia

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

A kto podpowie, poda konkretny przepis na knedliki. Nigdy nie wychodzą takie jak oryginalne. Ostatnio kupiłem takie w proszku /czeskie/ i też wyszedł gniot :(
Luděk V.

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Można kupić w proszku, ale te:

Obrazek


Musi tam być napisane "obsahuje housku" (a nie "burizony"). Robiłem wiele razy, kilka osób z tej grupy może potwierdzić, że są jadalne.

konto usunięte

Temat: czeska kuchnia i jej specjalnosci

Luděk V.:
Musi tam być napisane "obsahuje housku" (a nie "burizony"). Robiłem wiele razy, kilka osób z tej grupy może potwierdzić, że są jadalne.


Potwierdzam!
Były pyszne:).

Następna dyskusja:

Czeska promocja




Wyślij zaproszenie do