Marta  Wiśniewska-Dżuga ła

Marta
Wiśniewska-Dżuga
ła
Specjalista ds.
Planowania Produkcji
i Zakupów

Temat: CHORWACJA

CHORWACJA (Republika Chorwacji)

Stolica: Zagrzeb
Waluta: kuna chorwacka (HRK), 1 HRK = 100 lip;
1 EUR = 7,26 HRK, 1 USD = 4,57 HRK (kurs z 10.04.2008)
Język urzędowy: chorwacki
Inne języki: serbski, włoski (Istria)

WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE
Obywatele polscy mogą wjeż­dżać do Chorwacji i przebywać w niej bez wiz do 90 dni, liczonych w okresie pół roku. Osoby, które zamierzają podjąć pracę lub naukę w szkołach i na uczelniach bądź planują pobyt stały, powinny się ubiegać o wizę w przedstawicielstwie dyplo­ma­tycznym Chorwacji na podstawie uzyskanego wcześniej zezwolenia władz chorwackich. Okres ważności paszportu nie może być krótszy niż dozwolony czas pobytu. Uwaga: Osoby małoletnie podróżujące bez opieki rodziców (opiekunów praw­nych) muszą mieć pisemną zgodę obojga rodziców, potwier­dzoną notarialnie i przetłumaczoną przez tłumacza przysięgłego na język chorwacki lub angielski. Zgoda powinna zawierać dane osobowe opiekuna prawnego i jego podpis oraz określenie celu i terminu pobytu dziecka w Chorwacji. Nie wymaga się zgody, jeżeli małoletni podróżuje samolotem lub jest uczestnikiem wy­cieczki szkolnej, imprezy sportowej lub kulturalnej i jest wymie­nio­ny w wykazie uczestników sporządzonym w języku chor­wackim lub angielskim.
Prawo chorwackie zezwala na wjazd na terytorium Republiki Chorwackiej na podstawie paszportu lub (dotyczy to obywateli krajów-członków UE) innego dokumentu potwierdzającego tożsamość i obywatelstwo podróżnego, tj. dowodu osobistego. Jednak polskie przepisy nie przewidują możliwości przekraczania przez obywateli polskich granicy państwa nie będącego człon­kiem Unii na podstawie dowodu osobistego. Również niektóre instytucje chorwackie (banki, urzędy, placówki zdrowia) mogą nie uznawać dowodów tożsamości innych niż paszport. Jeżeli przeciwko cudzoziemcowi jest prowadzone postępowanie w związku z popełnionym przestępstwem lub wykroczeniem, właściwe organy mogą tymczasowo i za pokwitowaniem zatrzy­mać jego dokument podróży.
Cudzoziemcy muszą mieć środki finansowe niezbędne do pokrycia kosztów pobytu w wysokości minimum 100 EUR (lub równowartości w walucie wymienialnej) na każdy dzień pobytu, a jeśli mają potwierdzone zaproszenie od chorwackiej osoby fi­zycznej lub prawnej albo voucher turystyczny – 50 EUR na dzień.Marta Wiśniewska-Dżugała edytował(a) ten post dnia 08.12.09 o godzinie 11:20
Marta  Wiśniewska-Dżuga ła

Marta
Wiśniewska-Dżuga
ła
Specjalista ds.
Planowania Produkcji
i Zakupów

Temat: CHORWACJA

PRZEPISY CELNE.
Cudzoziemcy mogą wwozić do Chorwacji bez opłat celnych przedmioty niezbędne na czas podróży bądź wypo­czynku turystycznego, a także inne rzeczy nie mające prze­znaczenia handlowego. Zwolniony z cła jest wwóz do 200 szt. papierosów, do 1 l napojów wysokoprocentowych lub 2 l napojów o zawartości alkoholu do 22%, 1 kg kawy lub herbaty na osobę. Okresowo na granicy mogą obowiązywać zaostrzone prze­pisy sanitarne, np. dotyczące przywozu i wywozu pro­duktów z drobiu. Sprzęt techniczny przeznaczony do użytku zawo­dowego (kamera, odbiornik TV, antena satelitarna itp.) powinien być zgłoszony przy wjeździe. Łodzie, jachty, skutery wodne na własny użytek można wwozić za okazaniem dowodu własności. Jedna osoba może wwieźć i wywieźć walutę chorwacką w kwocie do 15 tys. HRK, wwóz walut obcych bez zgłoszenia – do 40 tys. HRK. Aby przywieźć psa lub kota, niezbędna jest między­na­rodowa książeczka szczepień (paszport dla zwierzęcia). Po­da­tek VAT (PDV) za zakupione towary o wartości na jednym rachunku powyżej 500 HRK zwracany jest na podstawie formu­la­rza PDV-P ( Poreski ček ) przy wyjeździe z kraju. Nie podlega zwrotowi VAT za zakupione produkty ropopochodne (np. paliwa).

MELDUNEK
Cudzoziemiec obowiązany jest dopełnić obo­wiązku meldunkowego w ciągu 24 godzin po przekroczeniu granicy. Chor­wackie podmioty świadczące usługi noclegowe muszą są zgłosić pobyt cudzoziemca właściwym organom w ciągu 12 godzin.

UBEZPIECZENIE
Wskazane jest ubezpieczenie na wypadek choroby lub od następstw nieszczęśliwych wypadków (NW), a w przy­padku podróży samochodem, oprócz obowiązkowego OC, także ubezpieczenie komunikacyjne autocasco (AC).

SZCZEPIENIA, SŁUŻBA ZDROWIA
Turyści z Polski w nagłych przypadkach objęci są bezpłatną opieką medyczną Zaleca się wykupienie polisy ubezpieczenia podróżnego, umożliwiającej pokrycie zarówno kosztów bardziej zaawansowanego leczenia, jak i powrotu do kraju z wykorzystaniem transportu me­dycz­nego. Koszt standardowej wizyty lekarskiej to ok. 20–30 EUR, a jednodobowego pobytu w szpitalu – ok. 50 EUR (bez kosztów operacji oraz leków). Apteki są czynne w godz. 8.00–19.00 w dni robocze oraz do godz. 14.00 w soboty; w większych miastach apteki dyżurne czynne są całą dobę.
Marta  Wiśniewska-Dżuga ła

Marta
Wiśniewska-Dżuga
ła
Specjalista ds.
Planowania Produkcji
i Zakupów

Temat: CHORWACJA

INFORMACJE DLA KIEROWCÓW
W Chorwacji można posługiwać się polskim prawem jazdy; kierujący powinien mieć dowód rejestracyjny pojazdu oraz dowód ubezpieczenia OC. Tzw. zielona karta nie jest wymagana. Ze względu na czaso­chłonne procedury odszkodowawcze zaleca się wykupienie polisy autocasco (AC). Sieć płatnych autostrad jest rozbu­dowana. Przepisy ruchu drogowego są restrykcyjne, a kary dotkliwe. Bezwzględnie należy przestrzegać:
• ograniczeń prędkości: na autostradach do 130 km/godz., na drogach szybkiego ruchu do 110 km/ godz., na pozostałych drogach do 90 km/ godz., na obszarach zabudowanych do 50 km/ godz.;
• obowiązku używania świateł mijania przez całą dobę (kara ok. 40 EUR);
• obowiązku zapinania pasów bezpieczeństwa na wszystkich siedzeniach w pojeździe;
• zakazu korzystania z telefonu komórkowego (dozwolona insta­lacja typu hands-free);
• zasad parkowania (pojazdy parkujące w niedozwolonych miejscach są w krótkim czasie odholowywane na parkingi policyjne, a kierowcy karani wysokimi mandatami).

Uwaga: dozwolony poziom zawartości alkoholu w organizmie kierującego wynosi 0,0 promila.

PODRÓŻOWANIE PO KRAJU
Nie ma ograniczeń. Należy pa­miętać, iż podczas podróży do Dubrownika i jego okolic prze­jeżdża się przez terytorium Bośni i Hercegowiny. Odcinki autostrad mogą być czasowo zamykane ze względu na silny wiatr.

BEZPIECZEŃSTWO
Chorwacja jest krajem bezpiecznym dla cudzo­ziemców, kradzieże i napady rabunkowe w miejscach publicznych zdarzają się rzadko. Należy jednak unikać pozo­stawiania dokumentów i rzeczy wartościowych na kempingach i w pokojach hotelowych oraz kwaterach prywatnych; Chor­wacja nie jest stroną międzynarodowej konwencji o odpo­wiedzialności hoteli za rzeczy wniesione. W rejonach grani­czących z Serbią, Czarnogórą oraz Bośnią i Hercegowiną pozostało wiele nie rozbrojonych min i niewypałów.

ŚWIĘTA
Dni wolne i święta w 2008 r.: 1 i 6 stycznia, 24 marca, 1 i 22 maja, 22 i 25 czerwca, 5 i 15 sierpnia, 8 października, 1 listopada, 25–26 grudnia.Marta Wiśniewska-Dżugała edytował(a) ten post dnia 08.12.09 o godzinie 11:26
Marta  Wiśniewska-Dżuga ła

Marta
Wiśniewska-Dżuga
ła
Specjalista ds.
Planowania Produkcji
i Zakupów

Temat: CHORWACJA

KLIMAT
W Chorwacji panuje klimat umiarkowany. W części kontynentalnej kraju jest podobny do klimatu Polski, temperatura jest przeciętnie wyższa o kilka stopni niż u nas. W rejonie Gorskiego Kotaru panuje klimat górski, charakteryzujący się większymi opadami (w zimie jest bardzo dużo śniegu).

Wybrzeże w sezonie:

Zupełnie inaczej jest na wybrzeżu. Panuje tam klimat śródziemnomorski, a więc ciepły, ale i łagodny. W lecie średnia temperatura maksymalna wynosi ok. 30 stopni, minimalna ok. 20. W zimie temperatura rzadko spada poniżej 0, śniegu właściwie nie ma. Pogoda w lecie potrafi się zmieniać błyskawicznie, opady są zazwyczaj krótkie i obfite. Czasami burza potrafi uderzyć niespodziewanie i dokonać sporych zniszczeń np. powyrywać drzewa, by godzinę później znów zaświeciło słońce. W okresie od maja do października długotrwałe załamania pogody właściwie się nie zdarzają. Dużą zaletą jest także to, że nie ma bardzo dużej różnicy temperatury między dniem a nocą.

Cechą charakterystyczną chorwackiego wybrzeża jest stosunkowo częste występowanie silnych wiatrów. Wiatr od strony lądu - bora (bura) jest wiatrem typu fenowego (jak halny), a więc spływającym z gór suchym i chłodnym jak na wybrzeże śródziemnomorskie (ciepłym jak na góry) powietrzem. Gdy wieje bora, powietrze jest rześkie, niebo czyste, a pogoda bezdeszczowa. Kiedy wieje drugi często spotykany rodzaj wiatru, yugo (południowy), powietrze jest bardzo wilgotne i gorące.

Przy omawianiu klimatu rysuje się lekka przewaga (niektórych) wysp - chmury raczej je omijają. Klimat na całym wybrzeżu jest podobny i między południem a północą nie ma bardzo dużej różnicy temperatury czy ilości opadów. Oczywiście - Dalmacja jest bardziej wysunięta na południe, tym samym jest tam nieco cieplej. Upały najbardziej dają się we znaki w czerwcu i lipcu. Klimat śródziemnomorski strasznie rozleniwia - jest ciepło, ale nie za gorąco; tylko siedzieć w cieniu i popijać wino.


Obrazek


Wybrzeże poza sezonem:

Miesiące zimowe są na chorwackim wybrzeżu mokre i wietrzne. Masa wody w morzu sprawia, że temperatura powietrza praktycznie nigdy nie spada tam poniżej zera (woda zawsze ma przynamniej 10 stopni). Te specyficzne warunki panują tylko przy samej linii brzegowej - oddalenie się od morza oznacza praktycznie zawsze wjazd w góry, gdzie opady przybierają postać śniegu oraz panują często mrozy. Różnica temperatury może sięgać na odcinku kilkidziesięciu kilometrów nawet kilkunastu stopni (jeśli przyjechaliście z głębi Chorwacji nad morze i nagle pod swoim samochodem widzicie wielką kałużę wody, nie przejmujcie się - to tylko nagle stopniał cały śnieg nagromadzony w zakamarkach auta).

Nad Adriatykiem nawet w najzimniejsze miesiące temperatura dosyć często przekracza 15 stopni. Średnia dobowa temperatura wynosząca w styczniu 8,3 stopnia wyraźnie to potwierdza. Niektórzy mieszkańcy wysp śnieg oglądają raz na parę lat i traktują jego opady jak wyjątkowe zdarzenie, które uniemożliwia im praktycznie życie. Adriatyk zimą jest częściej wzburzony, ale i wtedy jest morzem w miarę łagodnym. O turystyce w znaczeniu letniego wypoczynku oczywiście nie ma mowy, ale i tak notuje się pewną ilość turystów przybywających na wybrzeże zimą, głównie z krajów ościennych i w pogodne weekendy.Marta Wiśniewska-Dżugała edytował(a) ten post dnia 08.12.09 o godzinie 12:15
Marta  Wiśniewska-Dżuga ła

Marta
Wiśniewska-Dżuga
ła
Specjalista ds.
Planowania Produkcji
i Zakupów

Temat: CHORWACJA

KUCHNIA
Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego. Na wybrzeżu dominują potrawy raczej lekkie, wolno psujące się. Mniej popularna niż w Polsce jest wieprzowina (choć jej udział wciąż jest wysoki). Sporo je się baraniny i ryb, zwłaszcza na wybrzeżu.

Potrawy obiadowe
Restauracje, zwłaszcza na wybrzeżu, serwują potrawy w dość specyficznym stylu, który nie każdemu będzie odpowiadać. Najczęściej serwowane potrawy mięsne to mjesano meso na zaru (mięso z grilla), cevapcici, raznjici (coś na kształt szaszłyka), pljeskavica (mielony z 3 rodzajów mięsa). Duży jest wybór ryb, np. oslic (morszczuk), zubatac. Nierzadko można też zamówić mięso z rekina (Morski Pas czyli Pies Morski), które jest nawiasem mówiąc bardzo smaczne i bez ości. Z owoców morza najpopularniejsze są lignje, czyli kalmary. Z pewnością nie będą one każdemu smakować. Niektórzy mają do kalmarów uprzedzenia ze względu na ich wygląd, ale najczęściej po spróbowaniu zmieniają o nich zdanie. Dla koneserów polecić można raki (skampi), ale "normalny zjadacz chleba" się nimi nie pożywi - mnóstwo dłubaniny, a mięsa (fakt, że szlachetnego) jak na lekarstwo. Jak na prawie każdym wybrzeżu, ryby są droższe od mięsa (chociaż właściwie to powinno być odwrotnie). Koszt obiadu dla dwóch osób w przeciętnej restauracji to ok. 70 - 100 zł. Nad morzem kuchnie pracują najczęściej od godziny 18. Kiedyś napiwki były doliczane "oficjalnie" do rachunku, obecnie ich wysokość jest dowolna.

Specjalnością klimatu górskiego jest odojak (prosiak) lub janjetina (jagnięcina). Jadąc przez Gorski Kotar warto się zatrzymać przy jednym z wielu oferujących te specjały barów (rozpoznawalne po "kręcącym się" nad ogniem prosiaku), ceny nie są szokujące (w granicach 35-40 zł za kg).

Przykładowy obiad w restauracji dla jednej osoby:
Zupa rybna 15 kn
Mjesano meso na zaru 35 kn
Ziemniaki 10 kn
Sałata 10 kn
Piwo 0,5l 12 kn
Razem 82 kn (ok. 40 zł)

W Chorwacji prawie nie ma uwielbianych wręcz przez Polaków bud zwanych mini barami, a ostatnie z nich są systematycznie tępione. Jest więc pewien kłopot z przekąską "fast-foodu" w stylu hamburgera. Ciężko także jest znaleźć jakieś tzw. tanie obiady. Czasami są one oferowane w stołówkach należących do zakładowych ośrodków wczasowych (to relikt przeszłości podobny jak w Polsce). Czasami jakieś przekąski są oferowane w caffe-barach, ale ich ceny do najniższych nie należą. Na górę

Cukiernie
W miejscowościach turystycznych znajdują się cukiernie (slasticarna, slasticarnica), prowadzone przez Albańczyków. Są to lokale właściwie tylko dla turystów, o dość specyficznym, kiczowatym wystroju. Gałka lodów kosztuje 3 kuny (ok. 1,50 zł), puchar lodowy ok. 10 - 15 zł. Oprócz tego obowiązkowym elementem slasticarni jest gablota z ciastkami (bardzo słodkimi). Rachunek często liczony jest "na oko". W slasticarni lepiej unikać porozumiewania się po niemiecku (tzn. żeby nie wzięto nas za Niemców), gdyż wówczas rachunek ów może zostać dość drastycznie zawyżony (wyjaśnienie: właściciele slasticarni uważają najczęściej Niemców za chodzące pieniądze). Właściciele tych lokali zazwyczaj lubią Polaków i często znają parę słów po polsku. Na górę

Kawiarnie
Chorwaci rzadko chodzą do Slasticarni. Mają "swoje" kawiarnie, caffe-bary. Najczęściej piją w nich kawę (mocną). Polacy powinni zamawiać raczej kawę dużą, bo mała w pełni zasługuje na swoją nazwę. Chorwaci spędzają we wszechobecnych barach mnóstwo czasu; dzień bez wizyty w jakimś lokalu jest dniem straconym. Na górę

Jedzenie dostępne w sklepach
W sklepach ceny jedzenia są wyższe niż w Polsce, także owoców południowych (!). Na wyspach z racji dodatkowych kosztów transportu jest jeszcze drożej. Dlatego wielu Chorwatów ma zwyczaj udawania się na większe zakupy do Triestu, Słowenii, na Węgry, a nawet do Austrii. Z zaopatrzeniem nie ma żadnych kłopotów, jedynym chyba artykułem, z którego kupieniem mogą być kłopoty, jest czarna herbata. Nie można też spotkać wszystkich wędlin, jakie znamy w Polsce (nie ma "zwyczajnej"). Wynika to z tradycji i klimatu. Specjalnością jest Prsut, czyli specjalnie wędzone, suche mięso (dostępne także w Polsce w niektórych sklepach). Niestety, ma ono swoją cenę. Pieczywo jest inne (tradycyjne) polskie, najczęściej białe i jak "nadmuchane". W większych sklepach wybór jest większy, jest także pieczywo ciemne. Niektóre piekarnie są prowadzone przez Albańczyków. Wtedy asortyment jest nieco inny; więcej jest pieczywa słodkiego. Albańskie piekarnie oferują także burek. Wbrew nazwie, kojarzącej się nam raczej z imieniem psa, jest to duża bułka nadziewana serem lub mięsem. Warto spróbować kiedyś kupić burek np. na śniadanie. Na górę

Napoje
Także pod tym względem występują wyraźne różnice pomiędzy wybrzeżem a resztą Chorwacji. Na wybrzeżu w ogóle nie pija się herbaty. Bardzo popularnym napojem jest wino. Pija się je głównie do posiłków. Istnieją rozlewnie, gdzie przyzwoite wino można kupić już za ok. 5 zł/litr. Popularne jest także piwo, a także napoje chłodzące. Z mocniejszych trunków zdecydowanie najbardziej znana jest rakija, czyli wódka, najczęściej domowej roboty. Alkohole są przeważnie tańsze niż w Polsce.



Wyślij zaproszenie do