Temat: przepis
tzw szkembe czorba;)
"
Flaki należy wymyć dokładnie, najlepiej szczoteczką i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie gotujemy je około 3 godzin w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu kroimy mięso na małe paski, a powstały bulion przecedzamy. Mieszamy oczyszczony bulion z pokrojonymi flaczkami. Dodajemy do tego mleko. Gotujemy krótko, aż zupa zacznie wrzeć.
Masło roztapiamy, po czym dodajemy niewielkiej ilości sproszkowanej, słodkiej papryki. Dolewamy do mleka i flaczków. Mieszamy, lekko solimy do smaku. Zupa gotowa. Ale, ale…aby smakowała jak należy musimy jeszcze rozetrzeć trochę czosnku, zalać czosnek niewielką ilością octu winnego lub jabłkowego (owocowego w każdym razie). I odrobinę takiej miksturki dodać do własnej porcji zupy. Na wierzch jeszcze odrobina sproszkowanej ostrej papryki i można się delektować."