Iga Śmiałowska

Iga Śmiałowska Specjalista ds.
sprzedaży

Temat: Maroko Wycieczki objazdowe > Tradycja, kultura, festiwale...

Kuchnia marokańska zdobyła miano jednej z najsmaczniejszych wśród kuchni arabskich. Wyrafinowania dodaje jej wiele wpływów rozmaitych kuchni afrykańskich, kuchni francuskiej i arabskiej. Najpopularniejszym daniem jest kuskus, drobniutka kasza podawana z mięsem, warzywami i sosem, czasami także rodzynkami. Innym rarytasem menu marokańskiego jest tadżin – duszone mięso, przygotowywane w połączeniu z warzywami, owocami, ziołami, przyprawami, oliwkami, orzechami i migdałami. Polecane są soczyste, opiekane na ruszcie szaszłyki czy mielone mięso. Wśród zup króluje pożywna harira, codziennie serwowana w czasie ramadanu. Wśród napojów najpopularniejszy jest napar przygotowywany z zielonej herbaty i mięty, mocno słodzony. Kawa jest serwowana na różne sposoby: czarna, mała, bardzo mocna; zabielana mlekiem i biała, z bardzo dużo ilością mleka. Pyszne są soki ze świeżo wyciskanych owoców, słodkich od marokańskiego słońca. Polecić można również dobrej jakości wina marokańskie, często ze szczepów francuskich.

Obrazek


Marrakesz, znany również jako Czerwone Miasto, dołączył ostatnio do najmodniejszych turystycznych miejsc świata. Z jednej strony zachwyca swoją egzotyczną, islamską architekturą, a z drugiej, bujnym życiem nocnym. Jak wiele miast północnoafrykańskich składa się z ufortyfikowanego starego miasta i sąsiadujących z nim nowoczesnych dzielnic. Tutejsza medyna, intrygujący labirynt zaułków i kolorowych suków (lokalne bazary), jest otoczona 16-kilometrowym murem z czerwonej cegły, opasającym miasto. Zwiedzając Marrakesz warto wstąpić do medresy Ibn Youssoufa - największej szkoły koranicznej w Maroku. To czego w Marrakeszu należy koniecznie doświadczyć to sławna, wręcz mityczna Jemaa el Fna - plac bez meczetu. Największa atrakcja Czerwonego Miasta przebudza się codziennie w godzinach wieczornych. W ciągu dnia można na niej spotkać sennych zaklinaczy węży, niestrudzonych sprzedawców świeżego soku z pomarańczy, wyrywaczy zębów czy kobiety malujące dłonie henną. Jednak dopiero po zmroku na placu rozpoczyna się prawdziwe przedstawienie - spektakl jedzenia i opowieści. Na jego płycie rozkładają się bary serwujące tradycyjne potrawy, przekąski, słodycze, napoje, a na obrzeżach swe bajki zaczynają snuć trubadurzy - jedni z ostatnich trudniących się tym fachem w Maroku. Poranny spacer po mieście, gdy upał jeszcze tak bardzo nie doskwiera, pozwala na odkrycie słynnej Kutubijji - głównego meczetu miasta górującego nad płaskimi dachami. Jego nazwa pochodzi od arabskiego słowa kutub czyli książki i nadana została temu świętemu miejscu ze względu na targ dzieł literackich, który odbywał się przez stulecia na alei prowadzącej do meczetu.

Fez z kolei, jest trzecim co do wielkości miastem Maroka, najstarszą z królewskich stolic i obok Marrakeszu, Meknes i Rabatu jednym z czterech miast imperialnych. Położony na pograniczu gór Atlas i Rif, cechuje się dużą zmiennością klimatu – lata są tu gorące, a zimy stosunkowo chłodne. Fez jest idealnym przykładem architektury islamu. Obok budowli świeckich można tu spotkać również obiekty sakralne, z początku panowania religii Mahometa, oraz nowoczesne, zarówno monumentalne meczety, grobowce, pałace i forty, jak i te mniejsze: łaźnie publiczne i fontanny. Najsłynniejszą dzielnicą miasta jest stary Fez El Bali, wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Na tutejszej medynie, największej w świecie arabskim, można zobaczyć m.in. medresę Bu Inania, jedną z największych świętości miasta: grobowiec Mulaya Idrissa II oraz wspaniały meczet - i zarazem najstarszy uniwersytet świata - Karawijjin. Założony w 859 roku jako meczet, jest wiodącym centrum edukacyjnym w całym islamskim świecie. Uniwersytet ten, jest też uważany za najstarszą na świecie, nieprzerwanie działający ośrodek naukowy, przyznający stopnie naukowe. Nowy Fez (Fez el Jedid) warto odwiedzić ze względu na pałac królewski, okrzyknięty jedną z najwspanialszych budowli świeckich w Maroku.

Program:

Dzień 1 – wylot z Warszawy, przylot do Agadiru i przejazd do Essaouiry. Nocleg.

Dzień 2 – Po śniadaniu pierwsza lekcja gotowania. W trakcie, gdy jedna grupa gotuje, druga zwiedza miasto. Nocleg.

Dzień 3 – po śniadaniu wyjazd do Marrakeszu. Całodzienne gotowanie, zaczynające się od porannych zakupów. Wieczorem spacer po słynnym placu Jemaa el Fna. Nocleg.

Dzień 4 – przejazd do winnicy w Benslimane: Domaine des Ouled Thaleb. Zwiedzanie winnicy oraz obiad. Przejazd na nocleg do Mohamedii.

Dzień 5 – przejazd do winnicy w okolicach Meknes (Les Celiers de Meknes), zwiedzanie. W przypadku, gdy grupa będzie dysponować czasem wolnym, zwiedzanie miasta. Nocleg w Meknes.

Dzień 6 – przejazd do Fez. Gotowanie na terenie riadu (typowy dom marokański). W przypadku, gdy grupa będzie dysponować czasem wolnym, zwiedzanie miasta.

Dzień 7 – po śniadaniu przejazd do Agadiru i wypoczynek.

Dzień 8 – po śniadaniu transfer na lotnisko, wylot do Polski. Przylot do Warszawy w godzinach popołudniowych.


Program obejmuje: przelot, transfer lotnisko – hotel – lotnisko, transport w czasie programu, ubezpieczenie, zakwaterowanie w riadach i hotelach 3*, 4* (7 nocy), wyżywienie w postaci śniadań oraz kolacja na zimno w dniu przylotu, 3 programy kulinarne wraz ze składnikami i konsumpcją (Essaouira, Marrakesz, Fez), zwiedzanie dwóch winnic (w jednej z nich obiad), opiekę polskojęzycznego rezydenta w trakcie całej wycieczki.