Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Jedzonko!!!

Polecam pieczoną papryke w marynacie octowej!!! Rewelka
A oprócz tego musule na buzaru (zwłaszcza te z chorwackiego Stonu, kupowane od "chłopa":P), janjentina iz pod saca (zwłaszcza w Konobie Vinica blisko lotniska w Cavtacie http://www.konobavinica.com/menu.htm ).
A w Czarnogórze jest płaskowyż, tamże miejcowość Njegusa (koło masywu Lovcen), a tam przepyszne prsut, kozi ser i czerwone wino!!!
Po tym wszystkim pozostaje tylko uczta dla oczu zjeżdzając z gór do Kotoru - http://www.panoramio.com/photo/3371363 !

konto usunięte

Temat: Jedzonko!!!

Marlena H.:
Czy ktos zna moze przepis na ser po szopsku...kupilamn w Bulgarii naczynia do zapiekania sera, tylko jakos przepisem zapomnialam sie zainteresowac... A ser po szopsku to danie ze palce lizac:-)

Marleno, spieszę z pomocą! Ja zazwyczaj podejmuję tym gości, więc przepis na 5 porcji :)
Сирене по шопски
Składniki:
600 g sera / u nas feta, np. 3 pudełka - koniecznie tłusta :)
pół kostki masła
5 jajek
4-5 pomidorów
5 małych ostrych papryczek (do dostania w Piotrze i Pawle oraz co lepszych marketach :)
papryka (w proszku)

Do każdego naczynka (гювече :) wkładasz kawałek sera (zakładamy, że ser dzielimy na 5, tj. mamy 5 naczyń :), potem dokładasz obrane ze skórki (wczesniej zaparzone) i pokrojone w plasterki pomidory, trochę masła, od góry układasz jeszcze solidniejszy plaster pomidora (coby ładnie wyglądało i utrzymało potem jajko) i papryczkę. To zapiekasz lekko w piekarniku. Kiedy już lekko się podpiecze, do każdego naczynka rozbijasz jajko, dodajesz jeszcze troszkę masła i posypujesz po wierzchu papryką w proszku.

Proste, prawda? A przy tym szybkie i pychotka! Jami, jami!
Życzę smacznego!
Zdradzę, że uwielbiam bałkańską kuchnię. Znajomi notorycznie wpraszają się na musakę.
Ale wiecie, wstyd się przyznać - nigdy jeszcze sama nie zrobiłam bigosu...

konto usunięte

Temat: Jedzonko!!!

Arkadiusz Rafał S.:
Polecam pieczoną papryke w marynacie octowej!!! Rewelka
A oprócz tego musule na buzaru (zwłaszcza te z chorwackiego Stonu, kupowane od "chłopa":P), janjentina iz pod saca (zwłaszcza w Konobie Vinica blisko lotniska w Cavtacie http://www.konobavinica.com/menu.htm ).
A w Czarnogórze jest płaskowyż, tamże miejcowość Njegusa (koło masywu Lovcen), a tam przepyszne prsut, kozi ser i czerwone wino!!!
Po tym wszystkim pozostaje tylko uczta dla oczu zjeżdzając z gór do Kotoru - http://www.panoramio.com/photo/3371363 !

Potwierdzam prawdziwość wypowiedzi!!! Prsut najsubtelniejszy jaki spożywałam (a spożywałam - oj, spożywałam). A to wino - Vranac pro corde...Cieszę się, że jest tu więcej bliskich mojemu podniebień :)

konto usunięte

Temat: Jedzonko!!!

szopska i małże panierowane :-) Tego się nie zapomina :-)
Ernest Ivanda

Ernest Ivanda producent, muzyk,
artysta :))

Temat: Jedzonko!!!

dagnje!!!
Tomasz Żuk

Tomasz Żuk manager, Zograph.org

Temat: Jedzonko!!!

Wszystkim wielbicielom kuchni bułgarskiej i bałkańskiej polecam najlepszą serię książek kucharskich o Bałkanach w Polsce:
"Bałkańskie Zapiski Kuchenne", http://www.balkansko.org
Nie ma nic lepszego na ten temat, naprawdę sprawdzam często jestem od dawna fanem kuchni bałkańskiej - książka jest tak wydana( jest piękna wizualnie) i się czyta tak fajnie,że każdy ze znajomych, (którzy już oczywiście ją mają) jak tylko brał do ręki po raz pierwszy mój egzemplarz, to nie chciał oddać :) Wszystkie przepisy autentyczne i sprawdzone.

pozdro



Wyślij zaproszenie do