Bogumiła Anastazja Nowak

Bogumiła Anastazja Nowak właściciel,
MAXIM.Bogumiła Nowak

Temat: Jedzonko!!!

A jakie macie wrażenia kulinarne.... bo ja kocham bałkańskie jedzonko i dzięki niemu nauczyłam się pitrasić... umiem lepiej robić te potrawy niż polskie. Bo lubicie najbardziej... ja peczenu papriku i ciasto mleczne... no i torty i civavpici
Anna S.

Anna S. Customer Service
Coordinator -
Vesuvius Poland Sp.
z o.o.

Temat: Jedzonko!!!

Bardzo smakuje mi tamtejsze jedzenie, jak wracam to z paroma kg in + , ale co tam, uwielbiam mięso - szczególnie to przyrządzane na grilu :) leskovacki, cevapcici i pljeskavica, niestety sama nigdy nie próbowałam robić - u nas mięso inne ;)

Oczywiście gibanica :D w domu robviłam dwa razy, za pierwszym wyszła za cienka, bo położyłam za mało kory, ale następna wyszła na 5 + (kora przywieziona z tamtąd)
Importowałam ajvar, i dodawałam do mięs (tzn mama dodawała bo ja nie gotuję ;o)

pieczoną paprykę też bardzo lubię :)

Za sarmą nie przepadam, bo za tłusta jak dla mnie, zresztą ja też naszych gołabków nie lubię.

Pamietam, ze na poczatku nie umiałam się przekonać do baklavy czy tulumby, ale po jakiś czasie przyzwyczaiłam się do tego smaku :) słodkie to jak diabli, ale np. takie małe tulumbki do kawy w sam raz ;)

Tamtejsze jogurty - pycha, szkoda, że po przyjeździe do domu nie piję ich w takich ilościach jak tam, bo świetnie się po nich czuję i cera się bardzo poprawia :)

Owoców morza nie znoszę, za rybami nie przepadam, ale kalmary to jest coś co mi wyjątkowo zasmakowało :) szkoda że u nas nie można kupić, te w panierce smakują jak druty :s
Łukasz M.

Łukasz M.
(Internet/E-Commerce
, zarządzanie
produktem)

Temat: Jedzonko!!!

Kocham gibanice mego teścia, pljeskavice z Banja Luki i ćevapčići:)
Anna S.

Anna S. Customer Service
Coordinator -
Vesuvius Poland Sp.
z o.o.

Temat: Jedzonko!!!

Łukasz, kora kupna czy domowej roboty ?? jak domowa można prosić o przepis?
Łukasz M.

Łukasz M.
(Internet/E-Commerce
, zarządzanie
produktem)

Temat: Jedzonko!!!

Kupna z Sarajeva podobnie jak svezi sir:) Domowej roboty to robi moja tesciowa ale przepisu nie znam:)

Anna Skowron .:Łukasz, kora kupna czy domowej roboty ?? jak domowa można prosić o przepis?
Monika F.

Monika F. asystentka z
dziesięcioletnim
doświadczeniem

Temat: Jedzonko!!!

Hej hej
tu jest puno recepata - http://www2.serbiancafe.com/kuvar/9/432
a ja mam przepis na kore ale w domu
Jutro dam
poljupci
Karolina C.

Karolina C. Assistant Manager,
Zarządzanie
Ryzykiem,
PricewaterhouseC...

Temat: Jedzonko!!!

ja kiedys robilam blejsko kremsnico, ale sie skonczylo na podziwianiu obrazku w magazynie pokladowym adria airways, bo ciasto wyszlo czarne i sztywne, a krem byl tak slodki ze sie nei dalo jesc ;)
ale uwielbiam struklje z serem i maselkiem;)
Monika F.

Monika F. asystentka z
dziesięcioletnim
doświadczeniem

Temat: Jedzonko!!!

o, mam przepis na kore:

1 i 1/4 filiżanki wody
3 filiżanki mąki
pół łyżeczki soli
2 duże łyżki oleju

trzeba zagnieść ciasto elastyczne, a potem rozwałkować na placek i najlepiej nałożyć ten placek na taką odwróconą miskę. I potem zaczynamy rozciągać - powolutku z każdej strony, sukcesywnie, to trwa długo, ale tak musi być, nie można się spieszyć bo się ciasto porozrywa. Jak już będzie cieniutkie to można robić gibanicę. Ciasto można podzielić najlepiej i najwygodniej na kilka mniejszych placków. Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Jedzonko!!!

jak jest goraco to salatka szopska i piwko mi starcza na kazdy posilek :)
Anna Kazakow

Anna Kazakow
Trener/Coach/Mediato
r

Temat: Jedzonko!!!

Przy okazji - kori najlepsze to moja babunia robiła. Ale znalazłam produkt zastępczy - ciasto Jufka do kupienia w Samirze w Wawie w Alejach Niepodległości 214. Dla niewtajemniczonych - jest to knajpa libijska (chyba) plus sklep w których jest ogromne mnóstwo smakołyków. Nie wspomnę o oliwkach kalamata na wagę i różnych rodzajach sera w tym przyzwoitej fety greckiej i bułgarskiej - ale są też płaty ciasta Jufka własnie doskonałe do gibenicy, banicy bułgarskiej i greckich pit. Polecam.
Marlena Huszczak

Marlena Huszczak HR Director, Członek
Zarządu, TNS Polska

Temat: Jedzonko!!!

Czy ktos zna moze przepis na ser po szopsku...kupilamn w Bulgarii naczynia do zapiekania sera, tylko jakos przepisem zapomnialam sie zainteresowac... A ser po szopsku to danie ze palce lizac:-)

konto usunięte

Temat: Jedzonko!!!

Kore na gibanice kupowałem w Arkadii w Wawie - sklep carrefour.

Maciek
Ewa W.

Ewa W. Menadżer Produktu,
Faktoring,
Raiffeisen Bank
Polska S.A.

Temat: Jedzonko!!!

Łukasz M.:
Kocham gibanice mego teścia, pljeskavice z Banja Luki i ćevapčići:)
Pljeskavica z kaymakiem jest najlepsza na svietu ;-)))) mniamusne

konto usunięte

Temat: Jedzonko!!!

Tak jeszcze dodam, iż gibanice można również robić ze szpinakiem - na zimno jest wyśmienita

Maciek
Ewa W.

Ewa W. Menadżer Produktu,
Faktoring,
Raiffeisen Bank
Polska S.A.

Temat: Jedzonko!!!

Maciej M.:
Tak jeszcze dodam, iż gibanice można również robić ze szpinakiem - na zimno jest wyśmienita

Maciek
czy może ktoś mi wyjasnić, jak blondynce co to jest gibanica?? czy to jest to samo co burek, sirnica...??

konto usunięte

Temat: Jedzonko!!!

Zdecydowanie burek:)))) ali samo sa meso:) z miesem jest przepyszny. Najlepszy jadłem w knajpie "Sarajevo" w Belgradzie. Robią tam wszystko wg starych bośniackich przepisów.
Równie dobry jest w piekarni na Terazije, ale jest bardzo tłusty i nie wszystkim moze smakowac:)
Anna Nagrodzka

Anna Nagrodzka KYC Analyst - AML &
Client Onboarding

Temat: Jedzonko!!!

koniecznie:
- wypić Zagorke :)tak na początek ;)
- poźniej na rozgrzewkę sałatka szopska,
- muuuuuusicie spróbować musakę,
- kalmary i pljeskawica,
a na deser wyśmienite bułgarskie jogurty :D

pozdrówki
Monika F.

Monika F. asystentka z
dziesięcioletnim
doświadczeniem

Temat: Jedzonko!!!

Łomatko, jakoś tak ponownie tu zajrzałam i mi ślinka pociekła aż na biurko. Wspominam z rozrzewnieniem najpyszniejszą pljeskę na świecie - Novi Sad obok Spensa. Z urnebesem, krompir pire i innymi premazami. och, och, kap kap kap
Monika G.

Monika G. Manager biura
projektowego,
tłumacz języka
wegierskiego

Temat: Jedzonko!!!

Mam przyjaciół w Krakowie (Bułgarów).Ostatnio przyrządzaliśmy banicę (баница)a dziś będziemy przygotowywać obiadek w giuwecze (гювече).
Oczywiście wszystkie produkty bułgarskie ,przywiezione w zapasach.
Nie mogę się też oprzeć bułgarskiej rakiji. Raz w tygodniu degustacja obowiązkowa.
Monika B.

Monika B. Spec od wielkich hec
:))

Temat: Jedzonko!!!

A ja uwielbiam ser kaszkawal no i szopska oczywiscie.



Wyślij zaproszenie do