Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

W wątku "Pyszne bałkańskie jedzenie" kolega Maciej Rozmus zaproponował, abyśmy wrzucali swoje ulubione przepisy, więc aby się tam nie przekopywać, zakładam nowy temat.
Nie ukrywam, że liczę głównie na naszych kolegów/koleżanki z Bałkanów, którzy zapewne mogą nam zdradzić tradycyjne mamusine recepty:)))
Oczywiście możemy też linkować do innych stron np. http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,...
czy też http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?59...Arkadiusz Rafał S. edytował(a) ten post dnia 20.01.09 o godzinie 12:32

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Znalazłam coś takiego... to może być pyszne :)

KREWETKI PO DALMATYŃSKU
(BUZARA)

ilość osób: 4
trudność: łatwe

Składniki
oliwa do smażenia
1 kg świeżych krewetek królewskich
25 ml koniaku
2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
pęczek natki pietruszki o płaskich liściach
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (albo posiekany pomidor bez skórki)
½ szklanki bułki tartej

Przygotowanie
Rozgrzej oliwę w dużej patelni z przykrywką. Włóż krewetki na rozgrzaną oliwę i smaż pod przykryciem, aż będą różowo-złote. Wlej koniak na patelnię i podpal – pancerzyki krewetek zrumienią się w ogniu, a mięso będzie miało intensywniejszy smak. Dodaj czosnek i część pietruszki oraz przecier pomidorowy lub świeżego pomidora. Wymieszaj i smaż pod przykryciem na średnim ogniu jeszcze przez 2 min. Podawaj krewetki przybrane natką pietruszki.

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Właśnie kolega zaproponował mi alternatywny sposób przyrządzania krewetek - na białym winie. Podobno też rewelacja. Ja zrobiłam to co powyżej, ale trochę inaczej - nie krewetki, ale frutti di mare, czosnek sproszkowany, troszeczkę więcej koniaku niż w przepisie, jeśli pomidor to tylko świeży. Wychodzi rewelacyjne jedzonko! Całość dopełnia zapach koniaku.

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

http://www3.serbiancafe.com/kuvar/

link do serbskiej*i nie tylko( kuchni. raczej dla znajacych srb-hrv
Maria Magdalena K.

Maria Magdalena K. Marketing PR
Manager; kroatystka

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

http://www.coolinarika.com/recepti

Chorwacki portal, na którym rożne cuda można znaleźć - link, niestety, przydatny tylko dla znających język.

I ode mnie jeden przepis:

Crnogorske priganice

Rozpuścić łyżeczkę drożdży w 1/4 szklanki posłodzonej wody. Dodać to do 1,5 filiżanki mąki, posolić, dodać 2 łyżki oleju i 1/2 filiżanki wody. Ciasto powinno być rzadsze niż na chleb i trzeba je troszkę pobić drewnianą łyżką, zostawić na około godzinę w ciepłym miejscu. Potem rzucać łyżką na gorący olej.
Należy jeść ciepłe z - i tu totalna dowolność :) może być na słodko z dżemem, miodem, cukrem ale może być również wersja nie słodka z np. fetą lub jogurtem bałkańskim. Jak smakują na słodko pojęcia nie mam, zawsze jadłam z serem, a w domu podawałam z jogurtem bałkańskim rozrobionym z czosnkiem i odrobiną sosu chili słodko-pikantnego.

Podobno jak doda się trochę rakiji to piją mniej oleju podczas pieczenia.

Jedzenie proste, dość szybkie w robieniu, ale za to bardzo dobre.

Co do sosu buzara to jest zarówno biała - białe wino, pietruszka, czosnek, ostra papryka itd. i czerwona z dodatkiem pomidorów. O sposobie z koniakiem nie słyszałam :) A podawać można z nią wszystko i miks owoców morza i krewetki, homarce, małże, a nawet znalazłam przepis z sardynkami :)

I jeszcze jeden pomysł wpadł mi do głowy na zasadzie skojarzeń :) buzara najlepiej smakuje gdy potem w trakcie jedzenia moczy się w niej chleb :) a chleb czekając na jedzenie można moczyć również w posolonej oliwie z oliwek :)
Ech rozmarzyłam się i zgłodniałam :))
Witold Węgiełek

Witold Węgiełek architekt wnętrz,
właściciel Węgiełek
Studio Projektowe

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Rany też zgłodniałem
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Te wszystkie linki znamy, ale właśnie z językiem kiepsko, a chodzi o to żeby po polskiemu było:P

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Arkadiusz Rafał S.:
"Pyszne bałkańskie jedzenie"

Ważne miejsce w tradycyjnej kuchni greckiej zajmuje:
Musaka (mousaka) - zapiekanka z drobno posiekanego mięsa przekładanego bakłażanem, sosem pomidorowym i serem, zalanego beszamelem.

Musaka - zapiekanka z bakłażanami
Składniki

* 1.5 kg niedużych bakłażanów
* 60 dag mielonej jagnięciny lub mięsa mieszanego wołowo-
wieprzowego
* 2 duże cebule
* 2-3 ząbki czosnku
* 5-6 dojrzałych pomidorów
* 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
* po łyżeczce oregano i bazylii
* pół szklanki oliwy

* pieprz
* sól.
* Na sos beszamelowy:
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 3 szklanki mleka
* 2-3 żółtka
* 3 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera lub cheddara).

1. Umyte, ale nie obrane bakłażany pokrój w plastry. Spróbuj kawałek miąższu - jeżeli nie wyczuwasz ani odrobiny goryczy, możesz od razu wziąć się do smażenia. Przeważnie jednak bakłażany są gorzkawe, a wtedy trzeba ułożyć je w durszlaku, posolić i odstawić, żeby obciekły z gorzkiego soku. Po pół godzinie opłucz je pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Smaż je stopniowo na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz. Po usmażeniu bakłażanów powinno ci pozostać jeszcze ze 2-3 łyżki oliwy.

2. Sparz 3 pomidory, obierz ze skórki, pokrój na cząstki i lekko ściskając każdą, usuń nasiona, a miąższ włóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając i rozdzielając je jednocześnie widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Teraz dodaj do mięsa pomidory i koncentrat, wymieszaj i posól. Duś farsz pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dopraw ziołami (najlepiej świeżymi) i pieprzem.

3. Brakuje nam już tylko sosu. Rozpuść więc masło w garnku do sosów lub w głębokim rondlu, wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując tę mieszaninę rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając rózgą.

4. Włącz piekarnik. Ustaw termostat na 190°C.
Wysmaruj tłuszczem prostokątne lub okrąłe naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany, a na końcu pokrojone w plasterki, obrane ze skóry pozostałe pomidory. Polej wszystko sosem. Jeżeli piekarnik zdążył się już nagrzać, wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Zwykle trwa to w sumie około 40 minut.

Podajemy Musaka na stół w naczyniu, w którym się zapiekała.

do popicia proponuje półwytrawne czerwone wino.

SMACZNEGO !andrzej B. edytował(a) ten post dnia 22.01.09 o godzinie 19:08
Maria Magdalena K.

Maria Magdalena K. Marketing PR
Manager; kroatystka

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Arkadiusz Rafał S.:
Te wszystkie linki znamy, ale właśnie z językiem kiepsko, a chodzi o to żeby po polskiemu było:P

Na polski zawsze można przetłumaczyć, trzeba tylko wiedzieć co ;-), więc jak jakieś propozycje to nema problema ;-)
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Przepis na rano:

Kawa po turecku czyli turska kava

2 czubate łyżki kawy (mielonej)
160 ml wody
2 płaskie łyżeczki cukru

Wodę zagotowujemy w tygielku, zdejmujemy go z ognia, dodajemy kawę i cukier i starannie mieszamy. Potem znowu na palnik aż się zagotuje. Podajemy w małych filiżankach.

(Pamiętam taką w przydrożnej kawiarni w mieście Avtovac w Bośni. A jaka barmanka tam była:O)

BTW znalazłem fajną gazetę z przepisami z CRO sprzed paru lat, wiec ja chyba przepisze:P
Maria Magdalena K.

Maria Magdalena K. Marketing PR
Manager; kroatystka

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Arkadiusz Rafał S.:
Przepis na rano:

Kawa po turecku czyli turska kava

2 czubate łyżki kawy (mielonej)
160 ml wody
2 płaskie łyżeczki cukru

Wodę zagotowujemy w tygielku, zdejmujemy go z ognia, dodajemy kawę i cukier i starannie mieszamy. Potem znowu na palnik aż się zagotuje. Podajemy w małych filiżankach.

(Pamiętam taką w przydrożnej kawiarni w mieście Avtovac w Bośni. A jaka barmanka tam była:O)

BTW znalazłem fajną gazetę z przepisami z CRO sprzed paru lat, wiec ja chyba przepisze:P

A mnie nauczono inaczej :))
Wodę z cukrem zagotowujemy, potem zdejmujemy z ognia i wsypujemy kawę wg uznania i stawiamy na ogień na sekundę, jak kawa podejdzie do góry to odstawiamy i potem jeszcze na chwilkę :))

Dziś świętowaliśmy Slawę i zgarnęłam przepisy na ciasta, więc wrzucę przepis na baklawę, ale to jutro i tak już mi grozi zaspanie do pracy ;-)Maria Magdalena K. edytował(a) ten post dnia 28.01.09 o godzinie 01:53

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

ja znam tylko taka ciekawostke, ze turska kava- to w chorwacji (kafa- w serbii- a bosankska kahva- w bosni)- ale to kwestia nazewnicta jedynie.

a ponadto na allegro mozna teraz kupic ksiazke kuchnia serbska

http://www.allegro.pl/item539038410_kuchnia_serbska_to...

Arkadiusz Rafał S.:
Przepis na rano:

Kawa po turecku czyli turska kava

2 czubate łyżki kawy (mielonej)
160 ml wody
2 płaskie łyżeczki cukru

Wodę zagotowujemy w tygielku, zdejmujemy go z ognia, dodajemy kawę i cukier i starannie mieszamy. Potem znowu na palnik aż się zagotuje. Podajemy w małych filiżankach.

(Pamiętam taką w przydrożnej kawiarni w mieście Avtovac w Bośni. A jaka barmanka tam była:O)

BTW znalazłem fajną gazetę z przepisami z CRO sprzed paru lat, wiec ja chyba przepisze:P
Anna S.

Anna S. Project Manager

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Maria Magdalena K.:
A mnie nauczono inaczej :))

Mnie też nauczono tak jak Ciebie :-)

A co do przepisów, twardo się bronię przed gotowaniem serbskich potraw i systematycznie wprowadzam do domowego menu polskie jedzenie. Od czasu kiedy ugotowałam pierwszy bigos, nie mogę się opędzić od znajomych, którzy tylko czekają na następną porcję :-)Anna Kucińska edytował(a) ten post dnia 28.01.09 o godzinie 10:06
Maciej Rozmus

Maciej Rozmus Broker - surowce
owocowo-warzywne

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Anna Kucińska:
Maria Magdalena K.:
A mnie nauczono inaczej :))

Mnie też nauczono tak jak Ciebie :-)

A co do przepisów, twardo się bronię przed gotowaniem serbskich potraw i systematycznie wprowadzam do domowego menu polskie jedzenie. Od czasu kiedy ugotowałam pierwszy bigos, nie mogę się opędzić od znajomych, którzy tylko czekają na następną porcję :-)Anna Kucińska edytował(a) ten post dnia 28.01.09 o godzinie 10:06

Czekamy na relację z częstowania serbskich żołądków pierogami i żurkiem ;)

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

a moze cos bardziej hardcorowego ;) np. kaszanka lub flaki, albo fantastycznie obślizgłe zimne nózki z octem ;)

na jednym z portali kulinarnych (chyba coolinarka) byl tam przepis na ogorkowa i pod artykulem byly opublikowane ochy i achy chorwatów ;)
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Anna Sowińska:
a ponadto na allegro mozna teraz kupic ksiazke kuchnia serbska

http://www.allegro.pl/item539038410_kuchnia_serbska_to...

Mam, od razu kupiłem jak sie pojawiła z Rzeczką. Jednak mam mieszane uczucia co do natywnej "serbskosci" wielu z tych przepisów. Np morszczuk w sosie koperkowym albo potrawa o bardzo bałkańskiej nazwie Eintopf:)))
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Anna Kucińska:
Od czasu kiedy ugotowałam pierwszy bigos, nie mogę się opędzić od znajomych, którzy tylko czekają na następną porcję :-)

:))) Widzisz, ja nie moge sie opedzić od znajomych, którzy mają ochotę na bigos z kapusty kiszonej na sposób bałkański, czyli w całości:)) Ale chyba ich żądze zaspokoję dopiero po rejsie:))

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Anna Kucińska:
A co do przepisów, twardo się bronię przed gotowaniem serbskich potraw i systematycznie wprowadzam do domowego menu polskie jedzenie.

Wynik w tej walce zależy chyba tylko i wyłącznie od Twej Teściowej:).

Od czasu kiedy ugotowałam pierwszy bigos, nie mogę się opędzić od znajomych, którzy tylko czekają na następną porcję :-)

A spróbowałaś kiedyś podvarak?
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Ljubomir K.:
A spróbowałaś kiedyś podvarak?

Ja jadłem w Malej Serbii, ale prosimy o przepis!Arkadiusz Rafał S. edytował(a) ten post dnia 28.01.09 o godzinie 11:22

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Uff,
jak będzie trochę więcej czasu postaram się przetłumaczyć.
Na razie jeden z sposobów jest tu
http://www.pula-online.com/article.php?id=2565Ljubomir K. edytował(a) ten post dnia 28.01.09 o godzinie 11:30



Wyślij zaproszenie do