Agnieszka Cubała

Agnieszka Cubała marketer lubiący
wydeptywać nowe
ścieżki

Temat: Kuchnia austriacka

Hej,

niebawem wybieram się ponownie do Austrii...Po pierwszym pobycie po prostu zakochałam się w tamtejszej kuchni... Podejrzewam jednak, że wielu specjałów jeszcze nie spróbowałam...
Może podpowiecie, czego koniecznie należy spróbować w restauracji, a co warto kupić w sklepie?

Pozdrawiam,
Aga
Zbigniew Piotr Kotarba

Zbigniew Piotr Kotarba Redaktor naczelny,
Pozytywny Portal
Informacyjny
www.pols...

Temat: Kuchnia austriacka

a słynne Leber Kase już spróbowane? Ja oczywiście przedkładam nade wszystko austriackie wina, np. z Kamptal (informacja na ten temat na stronie http://polskajestpiekna.eu )
pzdr
Andrzej L.

Andrzej L. Queentex Translation
Office

Temat: Kuchnia austriacka

Będąc w Wiedniu, koniecznie trzeba odwiedzić Naschmarkt:

http://www.wien.info/pl/shopping-wining-dining/markets...

Najlepiej w sobotę, największy ruch, ale i oferta. W niedzielę nieczynny. Są restauracje, bary, kantyny, ale i sklepy.

Nie znam nic porównywalnego w Europie.

Na pewno są dużo większe tego typu obiekty w Azji.

A.
Zbigniew Piotr Kotarba

Zbigniew Piotr Kotarba Redaktor naczelny,
Pozytywny Portal
Informacyjny
www.pols...

Temat: Kuchnia austriacka

Dodam też, że choć teraz nie pora (bo akacje nie kwitną) to polecam spróbowanie bardzo często serwowanego w austriackich domach na prowincji specjału czyli kwiatostanu akacji w cieście naleśnikowym. Pycha to mało napisane...
U moich przyjaciół koło Kremsu jadam także płaty salcesonu w zalewie zrobionej z octu winnego z grubo skrojoną cebulą czy np. szynkę surową, podwędzaną...
I do tego gruner veltliner (duuuuuuuużo!).
Zbigniew Piotr Kotarba

Zbigniew Piotr Kotarba Redaktor naczelny,
Pozytywny Portal
Informacyjny
www.pols...

Temat: Kuchnia austriacka

Ale wiecie co, zupełnie przypadkiem przy uczcie kulinarnej czyli przyrządzaniu grenlandzkiego halibuta dowiedziałem się, że tam znają nawet austriacką sałatkę z ziemniaków (nawiasem piszę, że doskonałą - wielokrotnie mam okazję ją próbować, na ostro, z octem winnym, cebulą)
Andrzej L.

Andrzej L. Queentex Translation
Office

Temat: Kuchnia austriacka

Zbigniew Piotr Kotarba:
Ale wiecie co, zupełnie przypadkiem przy uczcie kulinarnej czyli przyrządzaniu grenlandzkiego halibuta dowiedziałem się, że tam znają nawet austriacką sałatkę z ziemniaków (nawiasem piszę, że doskonałą - wielokrotnie mam okazję ją próbować, na ostro, z octem winnym, cebulą)

No więc Kartoffelsalat to jest coś, do czego nikt mnie nie przekona. To paskudny sposób na psucie ziemniaków, w dodatku ani to zdrowe, ani atrakcyjne w wyglądzie. Jakkolwiek oczywiście szanuję prawo do jej uwielbiania, tak jak ja uwielbiam flaki, dobrą kaszankę czy zepsute ogórki.

A.
Zbigniew Piotr Kotarba

Zbigniew Piotr Kotarba Redaktor naczelny,
Pozytywny Portal
Informacyjny
www.pols...

Temat: Kuchnia austriacka

No tak de gustibus non est disputandum...

Następna dyskusja:

Austriacka prasa




Wyślij zaproszenie do