Zbigniew J
Piskorz
www.PISKORZ.pl
sMs692094788
kreowanie wizerunku
...
Temat: Amigdalina - prawda czy kolejny mit z USA
Właściwości farmakologiczne amygdaliny:W niektórych krajach zwłaszcza USA obserwuje się ostatnio duże zainteresowanie preparatami pochodzenia naturalnego. Efektem tego było prowadzenie na rynek amerykański preparatu o nazwie handlowej Laetrile (Letril.). Oferowane preparaty zawierają jak podaje producent 500 mg amigdaliny którą zaczęto nazywać witaminą B17. Jak podają źródła witamina ta ma działać zapobiegawczo w rozwoju raka, a nawet wspomagać chemioterapie w przypadku zaawansowanej choroby. [1,2]
W wielu krajach witamina B17 nie jest zarejestrowana jako lek i dopuszczona do obrotu farmaceutycznego. Brak też daleko zakrojonych badań klinicznych wskazujących jednoznacznie na działanie antynowotworowe.
W starszej literaturze amigdalina opisywana jest jedynie, jako trujący składnik gorzkich migdałów, i na pierwszy rzut wysuwają się właściwości toksyczne amigdaliny.
Spożycie około 50-60 gorzkich migdałów (około 5-10 w przypadku dziecka) może spowodować śmiertelne zatrucie z powodu porażenia ośrodka oddechowego. Objawy zatrucia są charakterystyczne dla zatrucia cyjankami lub cyjanowodorem.
W przypadku zatrucia amigdaliną występuje drapanie pieczenie w jamie ustnej i przełyku, ślinotok, smak gorzkich migdałów, mdłości, dławienie się, wymioty; bóle w okolicy serca, uczucie ucisku w klatce piersiowej. Z początku występuje przyspieszenie i pogłębienie oddechu, następnie utrudnienie i zwolnienie wydechu przy jednoczesnym obniżeniu częstotliwości oddechu. Występuje silne uczucie strachu, podwyższenie temperatury ciała do 40 oC, zawroty głowy i rosnące uczucie słabości, spadek ciśnienia tętniczego krwi. Zatruty pada, traci przytomność, występują drgawki kloniczno-toniczne ze szczękościskiem i pianą z ust.