Piotr Wiąckiewicz właściciel
Temat: Przepis na crème brûlée
Jest to jeden z najchętniej jadanych i najczęściej podawanych we Francji deserów. Poniższy przepis to klasyczna wersja z wanilią, jednak crème brûlée można przygotwać też z np. czekoladą.Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (dla 5 osób):
* 500 ml śmietany kremówki
* 6 żółtek
* 3 łyżki białego cukru
* 5 łyżek brązowego cukru
* 1 laska wanilii
Piekarnik należy rozgrzać do 120 stopni. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, usunąć ziarenka, zmieszać ze śmietanką i podgrzać aż całość zacznie gotować się wzdłuż krawędzi. Odstawić do ostudzenia na kilka minut.
Żółtka utrzeć z cukrem, ale niezbyt mocno, tak aby nie powstała piana. Gorącą śmietankę powoli dolać do jajek i dokładnie zamieszać, ale nie ubijać. Przez sitko przelać masę do foremek, najlepiej kamionkowych o średnicy 10-12 cm. Piec ok. 30 minut, aż krem stanie się z wierzchu nieco przypalony (nazwa deseru to dosłownie „przypalona śmietana”). Wyjąć, ostudzić, wstawić do lodówki.