Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: czym chata bogata ...

Nie wyrzucił! ( bo taką władzę ma tylko Szy.) Zaprosiłem grzecznie do wyjawienia nam tajemnic swojej "słynnej kuchni" (przy której <cytuję>"Nela Rubinstein to pikuś, mały..."<koniec cytatu>)
Kropeczka
Paulina B.

Paulina B. Szukam stażu/
wolontariatu w
Warszawie -
doskonalenie um...

Temat: czym chata bogata ...

Marek Starzak:
Paulina Bąba:
Moją specjalnością jest rosół z wiejskiej kury i świeżej włoszczyzny zebranej w ogrodzie. Dodaję jeszcze składnik "x" mojej tajnej receptury i rosół jest bombowy ;)
A mięso z rosołu podajesz w białym sosie śmietanowym czy a`la panierowane McChickeny? Oba sposoby są przepyszne.
masz rację. Dla takiego rosołku i mięsiwka przysposobionego z naturalnych składników warto się wprosić na obiadki.
Ciekawe co jeszcze można zjeść jako danie sztandarowe w agroturystycznej kuchni?
A wiesz Marku, że ja dotąd nie wpadłam na to, żeby mięso z rosołu podać? Kurczaczki, trzeba kiedyś spróbować :) Kura wiejska do tego się raczej nie nadaje, ale kurczak...
Ja uwielbiam zupy-kremy, ostatnio robiłam krem z młodych kalarepek, fajnie wyszedł.
Za sernik Bogny nawet się nie zabieram, zbyt skomplikowany jak na moje możliwości, ale "brzmi" bosko :)
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: czym chata bogata ...

Paulina Bąba:
Marek Starzak:
A wiesz Marku, że ja dotąd nie wpadłam na to, żeby mięso z rosołu podać? Kurczaczki, trzeba kiedyś spróbować :) Kura wiejska do tego się raczej nie nadaje, ale kurczak...
No to masz 3 dania do wyboru z takiego kurczaka. 2 już znasz. Trzecia jest potrawka z podrobionego mięsa z warzywami w sosie śmietanowym. Bardzo to lubię. Świetnie nadaje się do ziemniaków bądź ryżu. A nawet do kaszy jeśli na dodatek podasz coś kwaskowatego. Jeśli zaś mowa o kaszy to ja mieszam kaszę gryczaną z jęczmienną 1:1. To dopiero smaczek :)
Ja uwielbiam zupy-kremy, ostatnio robiłam krem z młodych kalarepek, fajnie wyszedł.
Ja zaś preferuję zupy śmieciowe. Ale jak to mówią " jeden lubi truskawki a drugi córkę ogrodnika"
Za sernik Bogny nawet się nie zabieram, zbyt skomplikowany jak na moje możliwości, ale "brzmi" bosko :)
No to postaram się jutro wrzucić coś bardzo prostego. Nie jest to sernik ale ciasto drożdżowe( z owocami), które prawie "samo" się robi.
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: czym chata bogata ...

Paulina Bąba:

Za sernik Bogny nawet się nie zabieram, zbyt skomplikowany jak na moje możliwości, ale "brzmi" bosko :)
obiecałem i dopełniam.
Ciasto drożdźowe
3/4 kostki drożdźy
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 jaja (roztrzepane)
3/4 szklanki mąki
sól

wszystkie składniki w podanej kolejności w łożyć do miski. Nic nie robiąc odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na prostokątną blachę. Na wierzch można ułożyć owoce i na to kruszonkę.
Piec 40 min. w temp. 190-200 C.
Bajecznie proste i bajeczne pyszne, zwłaszcza z zimnym mlekiem :)

Ma ktoś ochotę na pudding robiony w mikrofali? też mam szybki i dobry przepis :)
Paulina B.

Paulina B. Szukam stażu/
wolontariatu w
Warszawie -
doskonalenie um...

Temat: czym chata bogata ...

Ciasto rzeczywiście nieskomplikowane, może się skuszę.. Przepis na pudding też poproszę :)
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: czym chata bogata ...

Paulina Bąba:
Ciasto rzeczywiście nieskomplikowane, może się skuszę.. Przepis na pudding też poproszę :)
Twoje życzenie jest... do spełnienia :)
Parowany pudding z mikrofalówki

Składniki
115 g masła o temperaturze pokojowej
115 g cukru
2 jajka
115 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
4 łyżki miodu (lub 2 łyżki dżemu)
garść orzechów pekan, uprażonych i grubo posiekanych (ale wcale nie muszą być)
bita śmietana

Przygotowanie
Utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i mąkę oraz skórkę z pomarańczy i cytryny. Dokładnie wymieszać składniki. Wysmarować masłem żaroodporną miskę odpowiedniej wielkości i polać jej ścianki miodem. Przełożyć ciasto do miski, przykryć kawałkiem plastikowej folii i wstawić na 8 minut do mikrofalówki nastawionej na najmniejszą moc. Ostrożnie zdjąć folię z gorącego ciasta, przykryć miskę talerzem, odwrócić do góry dnem i poczekać, aż pudding się wysunie. Posypać pudding orzechami. Podawać z porcją bitej śmietany.Marek Starzak edytował(a) ten post dnia 16.08.10 o godzinie 20:50
Paulina B.

Paulina B. Szukam stażu/
wolontariatu w
Warszawie -
doskonalenie um...

Temat: czym chata bogata ...

Dzięki, Marku! Ten pudding juz za mną chodzi jakiś czas, ale zawsze zapominam kupić proszek do pieczenia... Może jutro wreszcie się uda ;)
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: czym chata bogata ...

Koniecznie daj znać jak Ci wyszedł i czy smakowo odpowiada szlacheckim podniebieniom. dodatkowa rada to miskę przykryj 2 warstwami folii. Jestem ciekaw czy ktoś popełnił już ciasto drożdżowe, i jakie są opinie na jego temat.
Agnieszka Dąb

Agnieszka Dąb dobrze jest wiedzieć

Temat: czym chata bogata ...

jestem nowa ale też się pochwale :
PIECZARKI W CIEŚCIE
pieczarki z ogonkami (podobnej wielkości ) opłukać i zblanszować
przygotować ciasto naleśnikowe z odrobina soli i wegety i ciut więcej mąki
pieczarki obtoczyć w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu
PYCHA
jako przekąska albo dodatek do obiadu
ps.
do ciasta można dodać odrobinę piwa i szczyptę imbiru to będzie miało bardziej egzotyczny smak
Katarzyna P.

Katarzyna P. Uroczysko Deresze
miejsce gdzie
mieszkają Anioły
;-))

Temat: czym chata bogata ...

Agnieszko zamiast wegety proponuję jakieś zioła, fajnie się komponują w takim cieście, odrobina chili ,oprócz pieczarek wszystkie inne warzywa - papryka, brokuł,cukinia, można to robic we frytkownicy , a i dodajemy trochę mąki ziemniaczanej, wtedy tak tłuszcz nie wsiąka i ciasto jest chrupkie ;-)
A od siebie nowy farsz pierogowy
Kapusta świeża pokrojona , podsmażona z cebulką, czosnkiem, kminek mielony, pieprz, sól i co tam lubicie
Twaróg ale nie zmielony tylko widelcem go ( musi byc z tych mokrych )
i do ciasta
Pycha, pycha i za brak zdjęc z góry przepraszam
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: czym chata bogata ...

Jeśli już mowa o farszach pierogowych to polecam z soczewicy. Jem i za każdym razem nie mogę uwierzyć, że to nie mięsny farsz. A jak połączysz zmieloną soczewicę z drobno posiekaną kiszoną kapustą to już zupełny odlot.
Marek Starzak

Marek Starzak Pasja, perfekcja i
żadnych wymówek!!!

Temat: czym chata bogata ...

Witajcie :)
Wczoraj zrobiliśmy prawdziwy test. sąsiadom zostało litr ciasta na racuchy. Żeby nie smażyć wieczorem na oleju postanowiliśmy ciasto wylać na blaszkę i upiec w piekarniku. powiem szczerze, że wyszło rewelacyjnie. smak wcale nie różnił się od tych patelnianych a nie były tłuste :) polecam



Wyślij zaproszenie do