Piotr
K.
"Żyj i daj żyć
innym"
Temat: Niedozywienie,wyczerpywanie sie zasobow naturalych- a...
Jednym z najpoważniejszych problemów współczesnego świata jest ogromne zróżnicowanie poziomu życia w skali globalnej. To zróżnicowanie objawia się w bardzo wielu dziedzinach; kraje najbogatsze zamieszkiwane są przez społeczeństwa niezwykle zamożne, podczas gdy ludność państw biednych często boryka się z problemem niedożywienia czy wręcz głodu.Według danych Banku Światowego z problemem głodu dotyczy mniej więcej 1/3 mieszkańców krajów Trzeciego Świata. Nawet jeśli ilość spożywanych kalorii zaspokaja zapotrzebowanie organizmu, to często problem stanowi niewłaściwa dieta, w której zbyt mało jest produktów pochodzenia zwierzęcego. Spożywanie posiłków bardzo jednorodnych, które dostarczają tylko pewnych składników, monotonna dieta określane są często mianem tzw. głodu jakościowego.
Każdego roku aż 15 mln ludzi umiera z powodu głodu, a kolejne 500 mln cierpi niedożywienie. Dodatkowo zbyt skromna dieta sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób, z którymi nie radzą sobie wycieńczone organizmy. Najczęściej ofiarami głodu padają ci najsłabsi, a zatem dzieci i osoby starsze.
Dopóki gwałtowny przyrost naturalny, za którym nie nadąża produkcja żywności, nie zostanie zahamowany, dopóty omawiany problem w krajach afrykańskich i niektórych azjatyckich nadal pozostanie aktualny. W celu zwiększenia produkcji artykułów spożywczych należy położyć nacisk na unowocześnienie rolnictwa, m. in. poprzez jego mechanizację. W sytuacji, kiedy większość środków z budżetów tych najbiedniejszych państw przeznacza się na zaspokojenie bieżących potrzeb, trudno spodziewać się, by bez pomocy z zewnątrz problem głodu mógł tam zostać szybko zażegnany.
Oprócz bardzo wysokiego przyrostu naturalnego, na pogłębianie się głodu w niektórych obszarach świata wpływa również niewłaściwe gospodarowanie ziemią, którego skutkiem jest zachodząca na bardzo dużą skalę erozja gleb. Również struktura agrarna rolnictwa o przestarzałym charakterze decyduje często o tym, że produkcja żywności nie jest w stanie zaspokoić bieżącego zapotrzebowania. Większość właścicieli ziemskich dysponuje dosłownie skrawkami ziemi, na których nie jest możliwe prowadzenie intensywnej, towarowej gospodarki rolnej (m. in. Kolumbia, Tajlandia, Etiopia, Indonezja, Indie). Dodatkowo na niektórych obszarach produkcja rolna nie jest możliwa lub jest znacznie ograniczona, ze względu na raz po raz występujące niedobory wody (np. Chiny, Indie).
Musimy wszyscy zdać sobie sprawę, że naszym obowiązkiem jest dzielić się Ziemią z innymi istotami żywymi, a obowiązek ten oznacza redukcję naszego zapotrzebowania na naturalne zasoby naszej planety - zapotrzebowania, które na skutek powiększania się światowej populacji rośnie coraz bardziej. Uświadomienie społeczeństwom tej prawdy jest przedmiotem edukacji obywatelskiej w najszerszym jej zrozumieniu.
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/geografia/geografia_s...
http://fakty.interia.pl/new-york-times/news/przeludnie...