Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Kurs Sushi

Ale mi własnie o to chodzi. Pewnie ze chetnie nauczylbym sie i dowiedzial ciekawych rzeczy od sushi mastera który pracuje 10 lat. Natomiast jest tak ze wiekszosc takich kursow nie jest prowadzonych przez takie osoby. Ile jest kursow a ilu jest w ogole suszakow w pl z 10letnim doswiadczeniem?
Arkadiusz K.

Arkadiusz K. SUSHI CHEF/ KUCHARZ
Z ZAMIŁOWANIA PASJI
I WYKSZTAŁCENIA

Temat: Kurs Sushi

Kucharz sushi.
Sushi masterem jest np. Ken Kawasumi, jest Nobu Matsushisa, Hiroki Takemura i inni oni są Itamae
Maciej Rydz

Maciej Rydz Zu-shi Man

Temat: Kurs Sushi


Powiem szczerze -mnie trochę te kursy smieszą.........

Dziekuję.

Panie Sławku mnie w Polsce wiele rzeczy śmieszy.....
Takie realia, a żyć trzeba:)

Pozdrawiam
Maciej Rydz

Maciej Rydz Zu-shi Man

Temat: Kurs Sushi

Karol Kudra:
Witam

Czy przewidują Państwo jakieś kursy w Krakowie w lutym lub w marcu?

Pozdrawiam
Karol
Witam

Znalazłem coś takiego: http://www.mussosushi.pl/ organizują kurs 27.02

Pozdrawiam

Temat: Kurs Sushi

My w każdym razie w dalszym ciągu bedziemy serdecznie zapraszać osoby, które chcą zglębiać kulturę robienia sushi, a wcześniej wypowiadający się Arek K. i Rafał , będą zarażać ludzi pasją :-)

http://szkoleniasushi.pl
Łukasz Tuszko

Łukasz Tuszko Właściciel,
Restauracja TenSushi

Temat: Kurs Sushi

Arek K.:
Kucharz sushi.
Sushi masterem jest np. Ken Kawasumi, jest Nobu Matsushisa, Hiroki Takemura i inni oni są Itamae

Z punktu widzenia właściciela restauracji Sushi, który sam stara się szkolić w tej trudnej sztuce kulinarnej, widzę trochę inny podział:

1. Sushi Master - Zgadzam się z tobą. Chociaż osobiście uważam, że jesteśmy w stanie znaleźć w polsce kilku kucharzy, których można określić mianem SUSHI MASTER. Robienie sushi jest dla nich całym życiem i nie potrafią sobie wyobrazić innej pracy w ich życiu. Są specjalistami w swoim fachu. Nie można im powieżyć lokalu, gdyż nie potrafią zarządzać firmą. Mają 1 cel, dojść do perfekcji w tym co robią.

2. Sushiman - Człowiek kochający sushi. Wiecznie niezadowolony ze swoich umiejętności zgłębia tajniki tej kuchni szkoląc się gdzie się da. Potrafi opowiadać o sushi i kulturze japonii godzinami. Ma wspaniały kontakt z gośćmi. Zna swoją wartość, ale jest jednocześnie skromny. Jeśli znajdzie lokal w którym mógłby się spełnić to jest gotów pracować nawet za dużo mniejsze pieniądze, gdyż satysfakcja z wykonywanej pracy jest dla niego najważniejsza. Takich ludzi jest niewielu. Powieżając im restaurację mamy pewność, że poprowadzą ją lepiej od właścicieli. Osobiście znam tylko czterech takich kucharzy.

3. Kucharz Sushi - co najmniej połowa pracowników restauracji sushi w Polsce. Mają kilkuletnie doświadczenie. Kucharze robiący to tylko dla pieniędzy. Nie odczuwają satysfakcji z tego co robią. W większości przypadków niezadowoleni ze swoich kilkutysięcznych zarobków. Uważają, że robią to najlepiej na świecie. Nie mają pojęcia o kulturze japonii, nie wiedzą kim są prawdziwi mistrzowie sushi. Bardzo łatwo zdobywają zaufanie swoich pracodawców, gdyż potrafią się nieźle "sprzedać". W praktyce często zmieniają miejsca pracy, gdyż ich oczekiwania finansowe wykraczają ponad ich umiejętności co pracodawcy dość szybko zauważają.

4. SUSHIMAJTEK - Robi sushi około roku. Praktycznie nic jeszcze nie potrafi. Najlepszy materiał na Kucharza Sushi, chyba, że znajdzie się ktoś kto go poprowadzi odpowiednią drogą.

Oczywiście od tych stereotypów istnieją wyjątki. Podział ten stworzyłem na podstawie osobistych spostrzeżeń w moich restauracjach.

Pozdrawiam
Łukasz Tuszko
http://tensushi.pl
http://dworekwkaputach.pl
Sławomir Drewniak

Sławomir Drewniak Sales/ Distribution/
Promotion Manager

Temat: Kurs Sushi

Tak sobie teraz pomyślałem, że fajnie by było, gdyby były takie informacje o pracownikach w danym lokalu.

Tzn. Chętnie chodziłbym do sushi baru gdyby wiedział że pracuje tam osoba z kilku, kilkunasto-letnimdoświadczeniem, od której można się czegoś nauczyć, zainspirować i przepysznie zjeść.

Z drugiej strony płacenie majątku gdzieś za sushi w wykonaniu "sushi-majtków" którzy robią to krócej niż ja w domu, nie do końca ma sens.

Czy są miejsca w Polsce słynące z kunsztu konkretnych kucharzy? Chodzi mi o konkretne nazwy.

Temat: Kurs Sushi

Witam,
ja również jestem wielbicielką Shusi.
Obecnie sprawdzam lokale na terenie Poznania.
Mogę polecić VIOLET Shusi, natomiast zdecydowanie nie polecam Shusi Sapporo oraz Baru Shanghaj w CH PLAZA.
Pozdrawiam,
P.S. Maćku czy przewidujesz kurs shusi w Poznaniu.

konto usunięte

Temat: Kurs Sushi

Witam

Jakieś kursy sushi w Katowicach w najbliższym czasie ???

Pozdrawiam,

konto usunięte

Temat: Kurs Sushi

Dlaczego sushi w restauracjach przygotowują wyłącznie mężczyźni ?
Maciej Rydz

Maciej Rydz Zu-shi Man

Temat: Kurs Sushi

Legenda mówi.....
Sekretem sushi jest ryż w temperaturze ciała człowieka tj. 36,6 stopnia.
Kobiecie ze względu na częste wahania temperatury (wiadome przyczyny)
jest ciężko poprawnie wyczuwać temperaturę co wpływa na jakość sushi.
W Polsce i tak nie zmieni to wiele ponieważ Prawdziwych sushi Masterów jest garstka.
Pozdrawiam
Patrycja M.:
Dlaczego sushi w restauracjach przygotowują wyłącznie mężczyźni ?
Bogumiła Stroka

Bogumiła Stroka YNOT DESIGN -
Founder

Temat: Kurs Sushi

Wiecie coś o aktualnych kursach sushi w Krakowie? Kto organizuje? Z kim można się w tej sprawie skontaktować?

Pozdrawiam
Karol D.

Karol D. Fortuna favet
fortibus

Temat: Kurs Sushi

Patrycja M.:
Dlaczego sushi w restauracjach przygotowują wyłącznie mężczyźni ?
dlatego, ze kobiety sie na tym nie znaja.
a to wlasnie faceci sa najlepszymi kucharzami

Temat: Kurs Sushi

W/g mnie dlatego, że kobiety w Japonii do niedawna w ogóle nie pracowały. Osobiście znam 4 dziewczyny, które zawodowo zajmują się robieniem sushi i przyznam, że idzie im bardzo fajnie.

konto usunięte

Temat: Kurs Sushi

Witam, czy ktoś moze mi polecic dobry kurs w warszawie? nie jestem specjalistka w tej dziedzinie ,ale zależy mi na kursie u kogoś kto sie fascynuje ta sztuka ,a nie chce tylko zgarnac kase .

Pozdrawiam

konto usunięte

Temat: Kurs Sushi

Joanna Katarzyńska:
Witam, czy ktoś moze mi polecic dobry kurs w warszawie? nie jestem specjalistka w tej dziedzinie ,ale zależy mi na kursie u kogoś kto sie fascynuje ta sztuka ,a nie chce tylko zgarnac kase .

Pozdrawiam


chyba tu nikt nic nie wie:)))) juz sobie znalazlam...

Temat: Kurs Sushi

http://szkoleniasushi.pl

polecam serdecznie
Maciej Rydz

Maciej Rydz Zu-shi Man

Temat: Kurs Sushi

W październiku bieżącego roku w jednym z największych Centrów Handlowych na Śląsku w M1 Czeladź, odbędzie się wielkie wydarzenie kulinarne.
Event kulinarny przeznaczony będzie dla wszystkich klientów i partnerów CH M1.
Proponowana impreza odbywać będzie się na 200m2 zaaranżowanego stendu kuchennego na pasażu Centrum. Akcja trwać będzie 14 dni i zakończy się weekendowym eventem finałowym. Z udziałem najlepszych celebrytów polskiej kuchni i estrady.
Do udziału zapraszamy hotele,restauracje, firmy spożywcze, meblowe i AGD.
Event chcemy przygotować w kooperacji z lokalnymi mediami, oraz tematycznymi portalami internetowymi.

Osoby zainteresowane:
- pakietami sponsorskimi,
- udziałem w konkursie "Przepis na Królewskie Danie" ,
- udziałem w konkursie na video przepis "Króla Smaków Świata"
Proszę o kontakt:)

Kurs sushi też tam będzie:)
Piotr Biesiadecki

Piotr Biesiadecki Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia

Temat: Kurs Sushi

A ja chcialbym sie dowiedziec, czy ktorys z kucharzy "sushi masterow" byl w Japonii? Zobaczyl na wlasne oczy? Chcialbym sie dowiedziec gdzie byl?
Wielu kucharzy mianuje sie sushi masterami, a kto im dal takie uprawnienia? Ja przyjade do polski dopiero w przyszlym roku (niestety)przejde sie po tych knajpkach "sushi", przetestuje, bo dwa lata temu bylem w paru miejscach i co??? Kicha... Wstydzilem sie przed moja zona Manami, co wyprawiaja w Polsce z sushi.
Ma racje kolega Slawomir, ze w Polsce powinny byc info na temat gdzie co robil. W Japonii, kucharz, przedstawia zdjecia, wycinki gazet, itp., na temat swojej pracy, gdzie z kim pracoewal, z jakim "mistrzem", japonczycy zwracaja na to uwage. Mysle ze powinno byc tak samo w Polsce. Ja w swoim czasie tez to robilem.Piotr Biesiadecki edytował(a) ten post dnia 30.08.10 o godzinie 18:29
Maciej Rydz

Maciej Rydz Zu-shi Man

Temat: Kurs Sushi

Niestety nie miałem okazji wyjazdu do Japonii, ale mam nadzieję że kiedyś to się uda. Moja przygoda z sushi zaczęła się w 1995 roku w Londynie gdzie miałem okazję popracować przez kilka lat z Japończykami i bardzo miło to wspominam.
Nigdy nie nazwałem się sushi masterem i zgadzam się z Panem że u nas wszyscy się tytułują a mają kilku miesięczne doświadczenie. Niestety to jest domena Polaka my we wszystkim jesteśmy specjalistami i na wszystkim się znamy.
Pozdrawiam.

Następna dyskusja:

Kurs sushi, warsztaty kuli...




Wyślij zaproszenie do