Sławomir
Drewniak
Sales/ Distribution/
Promotion Manager
Arkadiusz
K.
SUSHI CHEF/ KUCHARZ
Z ZAMIŁOWANIA PASJI
I WYKSZTAŁCENIA
Temat: Kurs Sushi
Kucharz sushi.Sushi masterem jest np. Ken Kawasumi, jest Nobu Matsushisa, Hiroki Takemura i inni oni są Itamae
Maciej Rydz Zu-shi Man
Temat: Kurs Sushi
Powiem szczerze -mnie trochę te kursy smieszą.........
Dziekuję.
Panie Sławku mnie w Polsce wiele rzeczy śmieszy.....
Takie realia, a żyć trzeba:)
Pozdrawiam
Maciej Rydz Zu-shi Man
Temat: Kurs Sushi
Karol Kudra:Witam
Witam
Czy przewidują Państwo jakieś kursy w Krakowie w lutym lub w marcu?
Pozdrawiam
Karol
Znalazłem coś takiego: http://www.mussosushi.pl/ organizują kurs 27.02
Pozdrawiam
Maja Markowska biznes
Temat: Kurs Sushi
My w każdym razie w dalszym ciągu bedziemy serdecznie zapraszać osoby, które chcą zglębiać kulturę robienia sushi, a wcześniej wypowiadający się Arek K. i Rafał , będą zarażać ludzi pasją :-)http://szkoleniasushi.pl
Łukasz
Tuszko
Właściciel,
Restauracja TenSushi
Temat: Kurs Sushi
Arek K.:
Kucharz sushi.
Sushi masterem jest np. Ken Kawasumi, jest Nobu Matsushisa, Hiroki Takemura i inni oni są Itamae
Z punktu widzenia właściciela restauracji Sushi, który sam stara się szkolić w tej trudnej sztuce kulinarnej, widzę trochę inny podział:
1. Sushi Master - Zgadzam się z tobą. Chociaż osobiście uważam, że jesteśmy w stanie znaleźć w polsce kilku kucharzy, których można określić mianem SUSHI MASTER. Robienie sushi jest dla nich całym życiem i nie potrafią sobie wyobrazić innej pracy w ich życiu. Są specjalistami w swoim fachu. Nie można im powieżyć lokalu, gdyż nie potrafią zarządzać firmą. Mają 1 cel, dojść do perfekcji w tym co robią.
2. Sushiman - Człowiek kochający sushi. Wiecznie niezadowolony ze swoich umiejętności zgłębia tajniki tej kuchni szkoląc się gdzie się da. Potrafi opowiadać o sushi i kulturze japonii godzinami. Ma wspaniały kontakt z gośćmi. Zna swoją wartość, ale jest jednocześnie skromny. Jeśli znajdzie lokal w którym mógłby się spełnić to jest gotów pracować nawet za dużo mniejsze pieniądze, gdyż satysfakcja z wykonywanej pracy jest dla niego najważniejsza. Takich ludzi jest niewielu. Powieżając im restaurację mamy pewność, że poprowadzą ją lepiej od właścicieli. Osobiście znam tylko czterech takich kucharzy.
3. Kucharz Sushi - co najmniej połowa pracowników restauracji sushi w Polsce. Mają kilkuletnie doświadczenie. Kucharze robiący to tylko dla pieniędzy. Nie odczuwają satysfakcji z tego co robią. W większości przypadków niezadowoleni ze swoich kilkutysięcznych zarobków. Uważają, że robią to najlepiej na świecie. Nie mają pojęcia o kulturze japonii, nie wiedzą kim są prawdziwi mistrzowie sushi. Bardzo łatwo zdobywają zaufanie swoich pracodawców, gdyż potrafią się nieźle "sprzedać". W praktyce często zmieniają miejsca pracy, gdyż ich oczekiwania finansowe wykraczają ponad ich umiejętności co pracodawcy dość szybko zauważają.
4. SUSHIMAJTEK - Robi sushi około roku. Praktycznie nic jeszcze nie potrafi. Najlepszy materiał na Kucharza Sushi, chyba, że znajdzie się ktoś kto go poprowadzi odpowiednią drogą.
Oczywiście od tych stereotypów istnieją wyjątki. Podział ten stworzyłem na podstawie osobistych spostrzeżeń w moich restauracjach.
Pozdrawiam
Łukasz Tuszko
http://tensushi.pl
http://dworekwkaputach.pl
Sławomir
Drewniak
Sales/ Distribution/
Promotion Manager
Temat: Kurs Sushi
Tak sobie teraz pomyślałem, że fajnie by było, gdyby były takie informacje o pracownikach w danym lokalu.Tzn. Chętnie chodziłbym do sushi baru gdyby wiedział że pracuje tam osoba z kilku, kilkunasto-letnimdoświadczeniem, od której można się czegoś nauczyć, zainspirować i przepysznie zjeść.
Z drugiej strony płacenie majątku gdzieś za sushi w wykonaniu "sushi-majtków" którzy robią to krócej niż ja w domu, nie do końca ma sens.
Czy są miejsca w Polsce słynące z kunsztu konkretnych kucharzy? Chodzi mi o konkretne nazwy.
Monika K. Zarząd
Temat: Kurs Sushi
Witam,ja również jestem wielbicielką Shusi.
Obecnie sprawdzam lokale na terenie Poznania.
Mogę polecić VIOLET Shusi, natomiast zdecydowanie nie polecam Shusi Sapporo oraz Baru Shanghaj w CH PLAZA.
Pozdrawiam,
P.S. Maćku czy przewidujesz kurs shusi w Poznaniu.
konto usunięte
Temat: Kurs Sushi
WitamJakieś kursy sushi w Katowicach w najbliższym czasie ???
Pozdrawiam,
konto usunięte
Temat: Kurs Sushi
Dlaczego sushi w restauracjach przygotowują wyłącznie mężczyźni ?Maciej Rydz Zu-shi Man
Temat: Kurs Sushi
Legenda mówi.....Sekretem sushi jest ryż w temperaturze ciała człowieka tj. 36,6 stopnia.
Kobiecie ze względu na częste wahania temperatury (wiadome przyczyny)
jest ciężko poprawnie wyczuwać temperaturę co wpływa na jakość sushi.
W Polsce i tak nie zmieni to wiele ponieważ Prawdziwych sushi Masterów jest garstka.
Pozdrawiam
Patrycja M.:
Dlaczego sushi w restauracjach przygotowują wyłącznie mężczyźni ?
Bogumiła
Stroka
YNOT DESIGN -
Founder
Temat: Kurs Sushi
Wiecie coś o aktualnych kursach sushi w Krakowie? Kto organizuje? Z kim można się w tej sprawie skontaktować?Pozdrawiam
Karol
D.
Fortuna favet
fortibus
Temat: Kurs Sushi
Patrycja M.:dlatego, ze kobiety sie na tym nie znaja.
Dlaczego sushi w restauracjach przygotowują wyłącznie mężczyźni ?
a to wlasnie faceci sa najlepszymi kucharzami
Tomek Szymankiewicz kucharz
Temat: Kurs Sushi
W/g mnie dlatego, że kobiety w Japonii do niedawna w ogóle nie pracowały. Osobiście znam 4 dziewczyny, które zawodowo zajmują się robieniem sushi i przyznam, że idzie im bardzo fajnie.konto usunięte
Temat: Kurs Sushi
Witam, czy ktoś moze mi polecic dobry kurs w warszawie? nie jestem specjalistka w tej dziedzinie ,ale zależy mi na kursie u kogoś kto sie fascynuje ta sztuka ,a nie chce tylko zgarnac kase .Pozdrawiam
konto usunięte
Temat: Kurs Sushi
Joanna Katarzyńska:
Witam, czy ktoś moze mi polecic dobry kurs w warszawie? nie jestem specjalistka w tej dziedzinie ,ale zależy mi na kursie u kogoś kto sie fascynuje ta sztuka ,a nie chce tylko zgarnac kase .
Pozdrawiam
chyba tu nikt nic nie wie:)))) juz sobie znalazlam...
Maja Markowska biznes
Maciej Rydz Zu-shi Man
Temat: Kurs Sushi
W październiku bieżącego roku w jednym z największych Centrów Handlowych na Śląsku w M1 Czeladź, odbędzie się wielkie wydarzenie kulinarne.Event kulinarny przeznaczony będzie dla wszystkich klientów i partnerów CH M1.
Proponowana impreza odbywać będzie się na 200m2 zaaranżowanego stendu kuchennego na pasażu Centrum. Akcja trwać będzie 14 dni i zakończy się weekendowym eventem finałowym. Z udziałem najlepszych celebrytów polskiej kuchni i estrady.
Do udziału zapraszamy hotele,restauracje, firmy spożywcze, meblowe i AGD.
Event chcemy przygotować w kooperacji z lokalnymi mediami, oraz tematycznymi portalami internetowymi.
Osoby zainteresowane:
- pakietami sponsorskimi,
- udziałem w konkursie "Przepis na Królewskie Danie" ,
- udziałem w konkursie na video przepis "Króla Smaków Świata"
Proszę o kontakt:)
Kurs sushi też tam będzie:)
Piotr
Biesiadecki
Szef produkcji,
Granpian, Handa-
Japonia
Temat: Kurs Sushi
A ja chcialbym sie dowiedziec, czy ktorys z kucharzy "sushi masterow" byl w Japonii? Zobaczyl na wlasne oczy? Chcialbym sie dowiedziec gdzie byl?Wielu kucharzy mianuje sie sushi masterami, a kto im dal takie uprawnienia? Ja przyjade do polski dopiero w przyszlym roku (niestety)przejde sie po tych knajpkach "sushi", przetestuje, bo dwa lata temu bylem w paru miejscach i co??? Kicha... Wstydzilem sie przed moja zona Manami, co wyprawiaja w Polsce z sushi.
Ma racje kolega Slawomir, ze w Polsce powinny byc info na temat gdzie co robil. W Japonii, kucharz, przedstawia zdjecia, wycinki gazet, itp., na temat swojej pracy, gdzie z kim pracoewal, z jakim "mistrzem", japonczycy zwracaja na to uwage. Mysle ze powinno byc tak samo w Polsce. Ja w swoim czasie tez to robilem.Piotr Biesiadecki edytował(a) ten post dnia 30.08.10 o godzinie 18:29
Maciej Rydz Zu-shi Man
Temat: Kurs Sushi
Niestety nie miałem okazji wyjazdu do Japonii, ale mam nadzieję że kiedyś to się uda. Moja przygoda z sushi zaczęła się w 1995 roku w Londynie gdzie miałem okazję popracować przez kilka lat z Japończykami i bardzo miło to wspominam.Nigdy nie nazwałem się sushi masterem i zgadzam się z Panem że u nas wszyscy się tytułują a mają kilku miesięczne doświadczenie. Niestety to jest domena Polaka my we wszystkim jesteśmy specjalistami i na wszystkim się znamy.
Pozdrawiam.
Podobne tematy
-
Sushi Polska » Kurs sushi, warsztaty kulinarne Gliwice -
-
Sushi Polska » gdzie na kurs sushi -
-
Sushi Polska » Ksiazka sushi -
-
Sushi Polska » Producenci i hurtownie Sushi Kit'ów - zachodniopomorskie... -
-
Sushi Polska » Satori-sushi al.stanów zjednoczonych 72 w galerii... -
-
Sushi Polska » sylwestrer z sushi wawa -
-
Sushi Polska » poszkuje sushi mastera do wyjazdu za granice piekne... -
-
Sushi Polska » Szkolenie sushi w Krakowie 26.02.2011 -
-
Sushi Polska » Cateringi i szkolenia sushi -
-
Sushi Polska » szkolenie sushi poziom II, jeszcze przed świetami -
Następna dyskusja: