konto usunięte

Temat: wymogi, pozwolenia na sklep

Bardzo proszę o pomoc w zdobyciu informacji na temat wymogów jakie musi spełniać lokal na sklep z produktami spożywczymi (ekologicznymi), w tym wędlina, mięso, nabiał i etc...

Jakie dokumenty muszę przedłożyć do Sanepidu?

I jak to wszystko wygląda w praktyce (Warszawa)???

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Daria Orzechowska

Daria Orzechowska Senior assistant,
WSSE Kraków

Temat: wymogi, pozwolenia na sklep

Procedura wyglada tak ze zaopiniowany projekt obiektu (zaopiniowany przez rzeczoznawce ds. hig.-sanit. lub przez inspekcje sanitarna) przedkladasz w Powiatowej Stacji Sanit.- Epid. w Warszawie. I to własnie oni bede odbierac obiekt a później spełniać nad nim nadzór bierzący. Proponowalaym zatem (przed zleceniem wykonania projekt) przejsc sie do PSSE i wypytac o wymogi i mozliwe rozwiazania problemow jakie moga zaistniec w Twoim juz wyranym lokalu (wiadomo kazdy obiekt jest inny).
Możliwe ze bedzie konieczne uzyskanie jakiegos odstepstwa od warunków technicznych. Jesli bedzie takowe potrzebne, pracownik Powiatowej stacji poinformuje Cie o tym. (uzykuje sie je w Wojewódzkiej Stacji sanit. - epidem.)

No chyba ze wcześniej w tym lokalu tez byl sklep spożywczy. Wtedy procedura jest o wiele prostrza. Zgłaszasz wtedy obiekt.;]
Małgorzata Lektarska

Małgorzata Lektarska W biznesie, tak
naprawdę, jesteś
taki, jakim widzą
Cię inni!

Temat: wymogi, pozwolenia na sklep

Fajnie, że jest tu "SPEC" od PSSE ;)

Daria, mam jedno pytanko, przejmuję sklep spożywczy ale chcę dodać krojone wędliny, piersi z kurczaka, itp.
Czy na sklepie musi być wtedy koniecznie umywalka? (na zapleczu są)Jakie warunki trzeba spełnić aby te mięsko można mieć???

I czy trzeba mieć oddzielne krajalnice na ser i wędliny?

Pozdrawiam
Daria Orzechowska

Daria Orzechowska Senior assistant,
WSSE Kraków

Temat: wymogi, pozwolenia na sklep

nie moge odpowiedziec ci szczególowo na to pytanie bo nie mam przed soba planow obieku. Ale przy wedlinach czy miesie musi sie znajdowac zlew lub zlewozmywak.
Proponuje wybrac sie z palanmi - jakimikolwike posiadasz i udac sie POWIATOWEGO Inspekra Sanitarnego - Dział Nadzoru Sanitarnego. Co prawda inspektos nie narysuje Ci jak ma wszystko wygladac, ale napweno wskarze błedy i braki. ;]
Kazdy obiekt jest inny i nie da sie tak generalizowac ;]
Daria Orzechowska

Daria Orzechowska Senior assistant,
WSSE Kraków

Temat: wymogi, pozwolenia na sklep

aha a co do krajalnic.....to tak, muszą byc oddzielne....;] i stanowiska serów z nabialem takze powinny byc oddzielone od stanowiska miesnego ;]
Małgorzata Lektarska

Małgorzata Lektarska W biznesie, tak
naprawdę, jesteś
taki, jakim widzą
Cię inni!

Temat: wymogi, pozwolenia na sklep

DZIĘKUJĘ ;)



Wyślij zaproszenie do