konto usunięte
Temat: style przywiązania
.
Stad moje pytanie ,czy Wy macie jakieś swoje "przepisy kuchenne"
:-)))
rewelacyjne ciasto - sprawdza się na wszystkie okazje - potrójne polecam :)
Ciasto a'la MILKY WAY
Składniki: 1 puszka mleka słodzonego kondensowanego (gotować 2 godziny, wystudzić), 3 paczki herbatników, 2
opakowania krakersów, 600 ml śmie-tany kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru,
Sposób przygotowania: 2 łyżeczki żelatyny (namoczyć w 1 szklanki wody, następnie rozpuścić).
Krem budyniowy:
Składniki: 0,5 litra mleka, odlać 200 ml, 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zwykłej maki, 1 kostka tłuszczu (250 g), 1 łyżka spirytusu.
Przygotowanie kremu: 300 ml mleka zagotować, dodać cukier i cukier waniliowy. W pozostałym mleku rozpuścić 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej oraz 2 żółtka. Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka, wymieszać, zagotować i ostudzić. Tłuszcz utrzeć, dodawać po trochu wystudzony budyń, na końcu dodać spirytus.
Herbatniki ułożyć na blasze, na to wyłożyć krem budyniowy. Na krem ułożyć pierwszą warstwę krakersów, na to nałożyć ugotowane mleko w puszce, na mleko nałożyć druga warstwę krakersów. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę (nie gorącą), tak ubitą śmietanę nałożyć na drugą warstwę krakersów, na wierzch utrzeć gorzką czekoladę. Należy pamiętać: żelatynę moczymy w zimnej wodzie, tak jak podano wyżej. 2 łyżeczki żelatyny dodajemy do 1 szklanki zimnej wody, odstawiamy na około 15 minut, potem wkładamy do garnka z ciepłą wodą i rozpuszczamy, następnie trochę przestudzić i dodać do bitej śmietany. Wymieszać.
Kolejne warstwy ciasta: herbatniki, krem, krakersy, mleko, krakersy, ubita śmietana, starta czekolada.
Najlepiej smakuje po 2 dniach... ale kto wytrzyma czekać... ;)))