konto usunięte

Temat: Start

Od dłuższego czasu był mi bliski temat szeroko pojętego Judaizmu, wreszcie przyszła pora aby dać odpust nieodpartej potrzebie obcowania z tą kulturą. Stąd wyłania się to pytanie, gdzie i od czego, a może Kogo zacząć? Co jest ważne? Czy jest ktoś kto mógł by mnie trochę pokierować?
Krzysztof W.

Krzysztof W. Szukam pracy.
Specjalista ochrony
środowiska.

Temat: Start

Pomyślałem sobie, że szeroko pojety temat judaizmu powinien mieć też związek z kuchnią żydowską. Przecież często różne kultury są też wiązane z tradycyjnymi potrawami. Kuchnia żydowska ma różne swoje charaktrystyczne potrawy, jak np. cymes, kugel, gefilte fisch, czulent... I pewnie wiele innych. Szczerze mówiąc nie bardzo się na tym znam, miałem tylko okazje próbować tych specjałów :-)
Może ktoś mógłby coś więcej na ten temat napisać?
Tak na marginesie, to miałem kiedyś okazje spróbowania czulentu który był według gospodarza "przygotowany tradycyjnie". Smaczne to było :-) Potem już nie udało mi się na taki trafić. Zarówno smak, jak i wygląd był inny. Może to kwestia pieczenia w piecu chlebowym? A może dodatku gęsiego smalcu? Czy ktoś wie, gdzie można w Warszawie kupić gęsi smalec? A czy mozna jakoś zastąpić długo stygnący piec chlebowy piekarnikiem kuchenki?
Anna Maj

Anna Maj Redaktor

Temat: Start

Krzysztof W.:
Pomyślałem sobie, że szeroko pojety temat judaizmu powinien mieć też związek z kuchnią żydowską. Przecież często różne kultury są też wiązane z tradycyjnymi potrawami. Kuchnia żydowska ma różne swoje charaktrystyczne potrawy, jak np. cymes, kugel, gefilte fisch, czulent... I pewnie wiele innych. Szczerze mówiąc nie bardzo się na tym znam, miałem tylko okazje próbować tych specjałów :-)
Może ktoś mógłby coś więcej na ten temat napisać?
Tak na marginesie, to miałem kiedyś okazje spróbowania czulentu który był według gospodarza "przygotowany tradycyjnie". Smaczne to było :-) Potem już nie udało mi się na taki trafić. Zarówno smak, jak i wygląd był inny. Może to kwestia pieczenia w piecu chlebowym? A może dodatku gęsiego smalcu? Czy ktoś wie, gdzie można w Warszawie kupić gęsi smalec? A czy mozna jakoś zastąpić długo stygnący piec chlebowy piekarnikiem kuchenki?

Fajny pomysł Krzysztofie, stworzę nowy wątek z kuchnią Żydowską gdzie będziemy wymieniac się przepisami i pomysłami.

Smalec można dostać czasami w sklepiku koszernym na Twardej. Zawsze przed Pesach są zapisy na zakupy i wtedy mozna śmiało zamówić sobie co się chce.

Jeżeli nie prowadzisz kuchni koszrnej to spokojnie możesz kupić smalec z gesi dostepny w niektórych sklepach spożywczych. (np. Piotr i Paweł)

http://www.zdrowazywnosc.com.pl/index.php?products=pro...

stronka na temat gęsiny :-)
http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=1319

Co do smaku czulentu to długość podgrzewania jest ściśle związany z Szabatem. Czulent przygotowuje się tuż przed Szabatem a ponieważ nie można nic gotować w Szabat to stawia się go przed rozpoczęiem szabatu na "grzejniku"/w piecu w/na którym czulent się nie gotuje a jedynie dusi. Można zatem zrobić to również w tradycyjnym piekarniku na małej temperaturze i z miseczką wody pod czulentem aby powietrze w piekarniku nie bylo zbyt suche.

Następna dyskusja:

nowe pomysly, ciekawe start...




Wyślij zaproszenie do