konto usunięte
Krzysztof
W.
Szukam pracy.
Specjalista ochrony
środowiska.
Temat: Start
Pomyślałem sobie, że szeroko pojety temat judaizmu powinien mieć też związek z kuchnią żydowską. Przecież często różne kultury są też wiązane z tradycyjnymi potrawami. Kuchnia żydowska ma różne swoje charaktrystyczne potrawy, jak np. cymes, kugel, gefilte fisch, czulent... I pewnie wiele innych. Szczerze mówiąc nie bardzo się na tym znam, miałem tylko okazje próbować tych specjałów :-)Może ktoś mógłby coś więcej na ten temat napisać?
Tak na marginesie, to miałem kiedyś okazje spróbowania czulentu który był według gospodarza "przygotowany tradycyjnie". Smaczne to było :-) Potem już nie udało mi się na taki trafić. Zarówno smak, jak i wygląd był inny. Może to kwestia pieczenia w piecu chlebowym? A może dodatku gęsiego smalcu? Czy ktoś wie, gdzie można w Warszawie kupić gęsi smalec? A czy mozna jakoś zastąpić długo stygnący piec chlebowy piekarnikiem kuchenki?
Anna Maj Redaktor
Temat: Start
Krzysztof W.:
Pomyślałem sobie, że szeroko pojety temat judaizmu powinien mieć też związek z kuchnią żydowską. Przecież często różne kultury są też wiązane z tradycyjnymi potrawami. Kuchnia żydowska ma różne swoje charaktrystyczne potrawy, jak np. cymes, kugel, gefilte fisch, czulent... I pewnie wiele innych. Szczerze mówiąc nie bardzo się na tym znam, miałem tylko okazje próbować tych specjałów :-)
Może ktoś mógłby coś więcej na ten temat napisać?
Tak na marginesie, to miałem kiedyś okazje spróbowania czulentu który był według gospodarza "przygotowany tradycyjnie". Smaczne to było :-) Potem już nie udało mi się na taki trafić. Zarówno smak, jak i wygląd był inny. Może to kwestia pieczenia w piecu chlebowym? A może dodatku gęsiego smalcu? Czy ktoś wie, gdzie można w Warszawie kupić gęsi smalec? A czy mozna jakoś zastąpić długo stygnący piec chlebowy piekarnikiem kuchenki?
Fajny pomysł Krzysztofie, stworzę nowy wątek z kuchnią Żydowską gdzie będziemy wymieniac się przepisami i pomysłami.
Smalec można dostać czasami w sklepiku koszernym na Twardej. Zawsze przed Pesach są zapisy na zakupy i wtedy mozna śmiało zamówić sobie co się chce.
Jeżeli nie prowadzisz kuchni koszrnej to spokojnie możesz kupić smalec z gesi dostepny w niektórych sklepach spożywczych. (np. Piotr i Paweł)
http://www.zdrowazywnosc.com.pl/index.php?products=pro...
stronka na temat gęsiny :-)
http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=1319
Co do smaku czulentu to długość podgrzewania jest ściśle związany z Szabatem. Czulent przygotowuje się tuż przed Szabatem a ponieważ nie można nic gotować w Szabat to stawia się go przed rozpoczęiem szabatu na "grzejniku"/w piecu w/na którym czulent się nie gotuje a jedynie dusi. Można zatem zrobić to również w tradycyjnym piekarniku na małej temperaturze i z miseczką wody pod czulentem aby powietrze w piekarniku nie bylo zbyt suche.
Podobne tematy
-
GL - Ogólne » nowe pomysly, ciekawe start-upy -
-
Underwater Maniacy » Kurs nurkowania PADI - Open Water Diver, start:... -
-
Solaris Gate » Solaris Gate zapowiada swój start na Blipie -
-
Darmowe szkolenia » Seminarium Start w Przedsiebiorczość -
-
labradoromaniacy » Złote rady na szybki start -
-
Nowe serwisy internetowe » Zaawansowany start-up sprzedam -
-
Apple 2 » Apple na start -
-
Idealne Walentynki » Zakochany Maraton w sieci Multikino i Silver Screen -... -
-
Kapitał na start » Kapitał na start w innowacje -
-
Biznes z Turcją » Start jako importer. -
Następna dyskusja: