Arkadiusz Kasprowskich

Arkadiusz Kasprowskich Szwajcaria
Ubezpieczenia

Temat: Twoj najlepszy przyjaciel to Ty sam

Twoj najlepszy przyjaciel to Ty sam

Badz swoim wlasnym guru dla siebie, gdyz Twoj najlepszy przyjaciel to Ty sam. Szczescie najlepiej jest wziasc samemu w swoje rece. Przy tym to nie jest aaaaz takie trudne.

Pozdrawiam bardzo serdecznie!

Arek Kasprowski
Zurich, 18.07.2007, 15:55, sroda
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

swiete slowa, ale ludzie czesto niestety o tym zapominaja ;)

pozdr.
Iza

konto usunięte

Arek K.:
Twoj najlepszy przyjaciel to Ty sam

Badz swoim wlasnym guru dla siebie, gdyz Twoj najlepszy przyjaciel to Ty sam. Szczescie najlepiej jest wziasc samemu w swoje rece. Przy tym to nie jest aaaaz takie trudne.

Pozdrawiam bardzo serdecznie!

Arek Kasprowski
Zurich, 18.07.2007, 15:55, sroda

To prawda!
Przyjaźń zazwyczaj się kończy kiedy idzie o pieniądze, a czasami o zwykłe poglądy...
Kiedy myślisz tak jak ja- jesteś moim przyjacielem
Kiedy myślisz inaczej jesteś wrogiem na którego się pluje i znieważa...
Demokracja i równouprawnienie? Dla niektórych to utopia!
Bez komentarza!
Arkadiusz Kasprowskich

Ubezpieczenia

Renata M.:
To prawda!
Przyjaźń zazwyczaj się kończy kiedy idzie o pieniądze, a czasami o zwykłe poglądy...
Bez komentarza!

Moj najlepszy przyjaciel z lat szkoly sredniej, ktory mieszkal dlugie lata w Nowym Jorku, tak kiedys powiedzial:
na Zachodzie lacza ludzi tylko dwie rzeczy:
"pieniadze lub seks albo jedno i drugie"

Ja jestem z daleka takich cynicznych uogolnien, ale z drugiej strony na przyjaznie mamy coraz to mniej czasu, gdyz jestesmy zaganiani praca. Tylko nieliczni potrafia znalezc rzeczywiscie miejsce na przyjazn. To duza, niebagatelna rzecz.

Ja, osobiscie nie dyskutuje publicznie na tematy takie jak polityka, religia, rownouprawnienie. Na takie tematy dyskutuje
niechetnie nawet z przyjacielem. Juz taki jestem.

Arek Kasprowski
Zurich, 29.07.2007, 12:43, w niedzielne poludnie

konto usunięte

Arek K.:
Renata M.:
To prawda!
Bez komentarza!

Moj najlepszy przyjaciel z lat szkoly sredniej, ktory mieszkal dlugie lata w Nowym Jorku, tak kiedys powiedzial:
na Zachodzie lacza ludzi tylko dwie rzeczy:
"pieniadze lub seks albo jedno i drugie"

Ja jestem z daleka takich cynicznych uogolnien, ale z drugiej strony na przyjaznie mamy coraz to mniej czasu, gdyz jestesmy zaganiani praca. Tylko nieliczni potrafia znalezc rzeczywiscie miejsce na przyjazn. To duza, niebagatelna rzecz.

Ja, osobiscie nie dyskutuje publicznie na tematy takie jak polityka, religia, rownouprawnienie. Na takie tematy dyskutuje
niechetnie nawet z przyjacielem. Juz taki jestem.

Arek Kasprowski
Zurich, 29.07.2007, 12:43, w niedzielne poludnie

To bardzo wygodne a la suisse...
W takim razie po co są przyjaciele, skoro istnieją tematy tabu i niedomówienia? To nie jest zdrowa baza, bo wcześniej czy później sprawa się rypnie! Tu nie chodzi o to, aby każdy się z Tobą zgadzał, tu chodzi tylko o wymianę poglądów i akceptację, że nawet Twój przyjaciel może myśleć inaczej...

Pozdrawiam.

konto usunięte

Poznałam kiedyś na innym forum pewną dziewczynę. Ona pierwsza do mnie napisała...Fajnie na się dyskutowało na owym forum, ale na priva wszystko się zmieniło...Od razu zapytała mnie czy chodzę do kościoła. Szczerze odpowiedziałam, że nie i że dla mnie nie jest to kwestią wyboru przyjaciół i znajomych, gdyż to sfera bardzo prywatna. Okazało się, że dla niej to bardzo ważne i znajomość szybko się skończyła. Pomyślałam sobie, że dziewczyna ma bardzo ograniczony światopogląd, bo przecież poza kwestią kościoła świetnie się rozumiałyśmy! Dlatego więc koncentrować się na tym nieszczęsnym kościele i zmarnować dobrą znajomość, a nawet przyjaźń! Potem pomyślałam sobie, że w sumie to nawet dobrze, że się mnie o to zapytała, bo oszczędziłyśmy sobie wspólnego rozczarowania, gdyby kiedyś to wyszło na jaw.
Uważam, że przyjaźń to jak małżeństwo. Powinnyśmy startować na szczerej bazie, bez tajemnic i tabu, bo wcześniej czy później tzo wszystko obróci się przeciwko nam.

Drugi przypadek.
Znam w Polsce grono przyjaciół od lat. Załuję tylko, że częściej się nie spotykamy, bo ja w tej Szwajcarii siedzę-:)))
Ci ludzie często się razem goszczą, jadą na wspólne wakacje i nie mają przed sobą tajemnic. Tak jest od szkoły podstawowej i liceum!!! Wszyscy jakoś się odnaleźli.
I mimo, że czasami po kilku głębszych powstają pikante dyskusje na temat np. homoseksualizmu, kościoła, polityki czy równouprawnienia, to jednak co ludzie zawsze trzymają się kupy nie patrzą na siebie jak na wrogów bądź głupków mimo rozbieżności zdań!
W przyjaźni poglądy osobiste nie są najważniejsze. Najważniejasze jest to kim jesteśmy i co sobą reprezentujemy.
Każdemu z Was życzę takich przyjaciół!
Arkadiusz Kasprowskich

Ubezpieczenia

Czesc Renata :)

Fajnie, ze jestes na forum :) Na wyzej wymienione tematy nie mam niestety nic ciekawego do powiedzenia. Jestem czlowiekiem jak najbardziej przecietnych pogladow, a dyskusje na tematy religijne i polityczne nie interesuja mnia ani troche. Unikam ich jak moge. To byl glowny powod mojej emigracji. Wybralem neutralna Szwajcarie. Tej mysli przewodniej, jestem wierny po dzien dzisiejszy. Jest tak wiele innych interesujacych tematow na naszym globie, co stwierdzam po raz tysieczny z prawdziwa przyjemnoscia.

Arek Kasprowski
Zurich, 29.07.2007, 14:30, niedziela

konto usunięte

Arek K.:
Czesc Renata :)

Fajnie, ze jestes na forum :) Na wyzej wymienione tematy nie mam niestety nic ciekawego do powiedzenia. Jestem czlowiekiem jak najbardziej przecietnych pogladow, a dyskusje na tematy religijne i polityczne nie interesuja mnia ani troche. Unikam ich jak moge. To byl glowny powod mojej emigracji. Wybralem neutralna Szwajcarie. Tej mysli przewodniej, jestem wierny po dzien dzisiejszy. Jest tak wiele innych interesujacych tematow na naszym globie, co stwierdzam po raz tysieczny z prawdziwa przyjemnoscia.

Arek Kasprowski
Zurich, 29.07.2007, 14:30, niedziela

Witaj,

Arku, sam wiesz, że ta neutralność ma swoją cenę...i nie wszystko tutaj jest takie różowe!
Masz rację, że jest tyle innych interesujących tematów, a w Polsce dookoła tylko ta polityka, religia itd.
Ale skoro już ktoś zaczyna temat, to powinien liczyć się z tym,
że nie zostanie tylko pochwalony, ale również i skrytykowany za swoją ideologię, bo inaczej nie ma dyskusji! Jest tyle poglądów ilu jest ludzi na świecie! Po prostu za swoje poglądy trzeba brać odpowiedzialność.
Osobiście uważam, że jeśli masz przed sobą dojrzałą i tolerancyjną osobę, to nie ma problemu, żeby zrozumiała iż masz prawo myśleć inaczej i bronić swoich poglądów.
W każdym bądź razie ja nie mam ochoty komuś przytakiwać, nawet mojemu przyjacielowi, który mówi, że księżyc jest zielony...
I nie chcę, żeby było jak w tej bajce o nagim królu, gdzie nikt nie mógł zdobyć się na odwagę i powiedzieć prawdy...
Arkadiusz Kasprowskich

Ubezpieczenia

Renata :), lubie Ciebie, za Twoja prostolinijnosc i szczerosc.
Patrz, siedze sobie w absolutnej ciszy w pokoju, przed sekunda zadzwieczal dzwon z 1000 metrow odleglej wiezy koscielnej, chyba walnal 15:15, jeden raz. Za oknem widze sliczna zielona lake, przestalo padac, liscie n leszczynie przed oknem drza od lekkiego wietrzyku. Jest niedzielne popoludnie. Na obiad byly sajgonki a do nich kabeljau i cwikla. Swietnie pojedlismy. Mam swietny humor i samopoczucie. Zaraz pojde sobie zrobic kawy. Mam swietna kawe.
Jest mi tak fajnie i blogo. Nie mam ochoty na dyskusje na tematy religijne ani na tematy polityczne. Przy czym, nie mam nic do ukrycia. Ide sobie zrobic kawe. :)

Arek Kasprowski
Zurich, 29.07.2007, 15:24, niedziela
my work

konto usunięte

Dodam coś co się wiąże z tematem i jest jednocześnie o przyjaźni i o nakazach religii:

Kochaj bliźniego jak siebie samego - ale nie bardziej

serdecznie pozdrawiam

Wyślij zaproszenie do