Arkadiusz Kasprowskich

Arkadiusz Kasprowskich Szwajcaria
Ubezpieczenia

Temat: FORUM o forum

Zapraszam wszystkich do dyskusji na temat tej stosunkowo nowej formy komunikacji jakim jest dyskusyjne forum internetowe.

Arek Kasprowski

konto usunięte

Pierwsze skojarzenia:
-potrzeba komunikacji w społeczeństwie cierpiącym na atrofię więzi
międzyludzkich;
-potrzeba wypowiedzenia się na ważne i nieważne tematy i skonfrontowania ich z innymi poglądami i stylami życia;
-próba nawiązania nowych kontaktów interpersonalnych i zawodowych;
-potrzeba zaistnienia;

Zagrożenia:
-czasem następuje zbyt duża polaryzacja stanowisk;
-czasem niektórzy pozwalają sobie na zbyt wiele;
-ocenia się człowieka na podstawie tego, co pisze nie mając bladego pojęcia o tym kim rzeczywiście jest - można się lub kogoś wykreować na wielki + lub wielki -.
Dariusz Sznajder

Dariusz Sznajder NetAdmin / U*X
SysAdmin

Arek K.:
Zapraszam wszystkich do dyskusji na temat tej stosunkowo nowej formy komunikacji jakim jest dyskusyjne forum internetowe.

Jako okaz dinozaura obawiam się, że do forum to ja się nigdy nie przekonam i zawsze będę je uważał za szalenie nie wygodną namiastkę Usenetu.

konto usunięte

Forum ma te zalete, ze laczy glowne zalety dwu skrajnych typow komunikacji.

Za jednym zamachem mamy:
- wypowiedzi pisane a wiec znacznie czesciej przemyslane (spojne) niz rozmowa przez telefon, czy komunikator. Czyli zaleta emaili ponad wada komunikatorow i telefonow.
- praca grupowa / efekty brainstormingu. Czyli zalety jak w konferencji telefonicznej czy komunikatorowej ponad wada synchronicznosci emaili.

Generalnie te same cechy maja listy mailowe i usenet, ale fora sa w WEBie. Sa latwe do wyszukiwania i maja potencjal wizualny.

Ja widze forum najbardziej jako narzedzie groupware.
Filip D.

Filip D. Pasjonat IT

Internet idąc z duchem czasu stawia na coraz większą prostotę swoich produktów (a może na coraz mniejsze 'rozumienie ich' przez użytkowników?). Forum jest jednym z takich produktów - zawiera w sobie potencjał wspomnianego już Usenetu (jednakże w jak ograniczonym zakresie dotarcia do odbiorcy) z prostotą nawigacji, wyszukiwania czy, tudzież najważniejszego, pisania odpowiedzi.

Nie mogę się zgodzić, żeby forum było dobrym narzędziem groupware, a w szczególności do burzy mózgów. Forum w swojej statyczności pisania przemyśleń nijak się ma do dynamizmu kreatywnej rozmowy. Może być zbiorczym miejscem na podsumowania, kontenerem wypowiedzi. Nie zastąpi jednak prawdziwej komunikacji twarzą w twarz.
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

Fora sa formą pewnego rodzaju grup dyskusyjnych, ktore sluza do wymiany informacji i poglądow miedzy osobami o podobnych zainteresowaniach przy uzyciu internetu. Jednakze, jak slusznie zauwazyl Filip, nigdy nie zastapia komunikacji twarza w twarz.
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

Arek K.:

Arek Kasprowski

jak juz wspomnialam, najwieksza ich wada jest brak kontaktu twarza w twarz, ale z drugiej strony moze byc to jednoznacznie rowniez zaleta :) ostatnimi czasy ludzie pokochali fora internetowe, zyjemy tym, spotykamy sie ztym kazdego dnia, czy to u "duzego" czy u "malego" przedstawiciela spoleczenstwa. to chyba najwygodniejsza forma komunikacji jaka do tej pory wymyslono ;)
Wojciech Garstka

Wojciech Garstka PROJEKT_G,
właściciel

Mam za dużo czasu, więc biegam po różnych forach - np.GRONO - nie udając nikogo, kim nie jestem: więc przybrałem ksywkę "Staruch".
Fora, takie jak GRONO i wszelkie inne są potrzebne i autentzycznie przydatne. Stwarzają poczucie więzi, pozwalają na dyskusję poza swoim lokalnym "grajdołkiem", dostarczają znajomości, które są zawsze lepsze niż izolacja, uczą kultury kontaktu - czyli wyczucia treści, formy i emocji - co w naszym społeczeństwie, wciąż podlegającym chamieniu jest wielką i cenną wartością.
Popieram FORUM.
Ps.: proponuję, aby na zdrowych zasadach nowoczesynch korporacji, zwracać się do siebie na FORUM na "ty".
Pozdrawiam
Wojtek Garstka
Norbert G.

Norbert G. Ponad 10 lat
doświadczenia w
zarządzaniu
produktem i sprz...

jak juz wspomnialam, najwieksza ich wada jest brak kontaktu twarza w twarz, ale z drugiej strony moze byc to jednoznacznie rowniez zaleta :) ostatnimi czasy ludzie pokochali fora internetowe, zyjemy tym, spotykamy sie ztym kazdego dnia, czy to u "duzego" czy u "malego" przedstawiciela spoleczenstwa. to chyba najwygodniejsza forma komunikacji jaka do tej pory wymyslono ;)

To sie przywitam :)

Święte słowa ... nic nie zastąpi rozmowy twarzą w twarz ...
ale ... dzięki forom zostają ślady dyskusji, wymiany doświadczeń, poglądów. Fakt... czasem można spotkać posty, na które nikty by sie nie odwarzył w sposób otwarty ... ale mimo to .. np. w sferze ogólnie pojętych rozwiązań problemów wszelkiej maści - fora są kopalnia.
Ostatnimi czasy fora są również wykorzystywane jako narzędzie komunikacji marketingowej ... o ile forom moderowanym pod flagą konkretnej marki/firmy uda się wyrobić postrzeganie obiektywności i niezależności .. bo takich informacji szukają zazwyczaj poszukiwacze i uczestnicy forów.
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

dokladnie tak, Norbercie, fora internetowe sa kopalnia, kopalnia wiedzy :)
Mariusz Zawadzki

Mariusz Zawadzki Nie jestem
zainteresowany
relokacją.
Projektant/Programis
...

Witam.

Dla mnie każde forum to przede wszystkich olbrzymie źródło informacji. Chcesz się czegoś dowiedzieć, to zadajesz pytanie. Znasz odpowiedź na czyjeś pytanie to na nie odpowiadasz. Poza tym w obecnym świecie, gdzie internet wchodzi prawie do każdej dziedziny życia, taka forma przekazu umożliwia kontakt z ludźmi z różnych miejsc z różnym bagażem doświadczeń życiowych. W końcu forum może służyć jako tablica ogłoszeń, powiadomić o imprezie, chęci kupna czegoś, no po prostu wszystko, wszystko.
Największą wadą i jednocześnie zaletą forum jest to, że zazwyczaj dyskusja nie toczy się szybko i można w niej uczestniczyć poświęcając kilka minut dziennie, choć czasem na dużych forach jest to już niemożliwe (dziennie kilkaset nowych postów), ale to już jest trochę wyższa kategoria.

konto usunięte

witam serdecznie!

z jednej strony fora moga byc prawdziwa kopalnia wiedzy, z drugiej jednak - moga wprowadzac w blad.
Interesuje sie fotografia i ostatnio odwiedzilam pare "for" (forum? ;> ) internetowych. Ilosc bzdur jakie w nich znalazlam jest przerazajaca.
Zastanawia mnie co sklania ludzi do wypisywania glupot?
Czy nie znaja sie na rzeczy i zgrywaja madrali tylko po to zeby zaistniec w wirtualnym swiecie czy moze celowo wprowadzaja w blad?

Co o tym myslicie?
Ewa
Filip D.

Filip D. Pasjonat IT

Ewa S.:
z jednej strony fora moga byc prawdziwa kopalnia wiedzy, z drugiej jednak - moga wprowadzac w blad.
Interesuje sie fotografia i ostatnio odwiedzilam pare "for" (forum? ;> ) internetowych. Ilosc bzdur jakie w nich znalazlam jest przerazajaca.

To nie tylko odnosi się do for. Cały internet jest jednym wielkim śmietniskiem nieprzebytych informacji. Po to właśnie powstały wyszukiwarki aby sortować informacje na te ważne (na topie) i te mniej. Fora, jako część internetu jak najbardziej podatna jest na tego typu działania zaśmiecające. Jedynym wyjściem jest włączenie do dyskusji moderatorów. Ale tak na prawdę, kim oni są? Z początku ich polem działania miało być sprawowanie pieczy nad właściwym przebiegiem dyskusji. A teraz? Przy mnogości opinii, wielowątkowości każdego tematu, jak zapanować nad wypowiedziami i wyłuskać te rzeczywiście ważne?
Łukasz Bobek

Łukasz Bobek Manager, DeLaval

Witam wszystkich i dzieki za zapro!

Moje zdanie na temat forum jest tez jak najbardziej pozytywne. Co prawda nie uzywam go jak niektorzy w celu wymieniania mysli czy mozliwosci zawierania nowych internetowych znajomosci. Forum jest wg mnie genialnym, byc moze najlepszym zrodlem zdobywania informacji i wymieniania sie nimi w calym internecie. Najlepsze rozwiazania czy to z IT, czy np. na temat uprawy groszku znajduje sie wlasnie na forum- informacja jest pewna, bo wielokrotnie werfikowana przez zainteresowanych tematem. Informacje sa bezplatne, za wszystkie inne formy jej przekazu przewaznie musimy zaplacic. Forum+konkretna wyszukiwarka to najlepsza skarbnica wiedzy w internecieŁukasz Bobek edytował(a) ten post dnia 13.06.07 o godzinie 00:13
Dominik K.

Dominik K. Talent Aquisition
Partner

czesc,

powiem (napisze :) ) tak

kiedyś udzielałem się mocno na jednym czy dwóch forach ale przyszedł taki czas
że po 8 godzinach pracy przed komputerem jak wróce do domu to mi sie po prostu nie chce włączać kompa :)
wolę poleżeć, pooglądać TV czy jeszcze coś innego niż wchodzić w sieć :)

i wiecie co = jakoś mi nie brakuje forum :) a naprawdę dużo tam pisałem i jeszcze więcej czytałem.

tak wiec myślę ze forum to jedna z tych "zabawek" internetowych, która pozwala wymienić sie poglądami czy informacjami na jakiś temat ale tak na prawdę nie tworzy więzi między forumowiczami - przynajmniej zbyt silnych więzi.
Oczywiście nie dotyczy to małych forów (forumów???) zakładanych przez ludzi którzy znają sie w realu :) - tam te więzi są, ale nie opierają się tylko na kontaktcie na forum
Wojciech Kostecki

Wojciech Kostecki CKK PROFESJA
Fotograf Freelancer
Technik Informatyk
Szkol...

A ja udzielam sie aktywnie na dwóch forach internetowych.

Internet daje ludziom anonimowosc.
Powinien byc początkiem wyjścia do rzeczywistosci czyli wyjscia do REAL'u.
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

Wojciech K.:
A ja udzielam sie aktywnie na dwóch forach internetowych.

Internet daje ludziom anonimowosc.

Dokladnie tak. Ale GL to nie dotyczy, chyba ze ktos podszywa sie pod rozne osobistosci ;))
Kiedy jestesmy anonimowi, jestesmy w stanie byc bardziej szczerzy....

Powinien byc początkiem wyjścia do rzeczywistosci czyli wyjscia do REAL'u.

Nie zawsze tak to sie konczy, niektorzy zyc bez forum nie potrafia jak juz sie na amen zaprzyjaznia hehe ;)

konto usunięte

A mnie daje możliwość nawiązywania kontaktów - przede wszystkim zawodowo. Zdobywania i wymiany informacji.
A prywatnie.. Nauczyłam się asertywności. :)

Jakoś specjalnie nie odczuwam tej anonimowość osób na forach. Może dlatego, że często przenoszę nawiązane internetowe znajomości na prywatną korespondencję, a potem na osobiste kontakty.

Sieć czasem łączy osoby, które w realu w życiu nie chciały by ze sobą rozmawiać, czy nawet patrzeć na siebie. ;) Wówczas lepiej pozostać w wirtualnym świecie i dbać o taką znajomość, lecz.. wirtualnie. ;)
Tomasz T.

Tomasz T. tłumacz,nauczyciel
francuskiego,wyjazd
po częsci samocho...

Forum.
Ciekawe mozliwości.A przede wszystkim pozwala poznać ciekawych ludzi,pozwala poznać zdanie innych.

Pozdr
Tomasz
Izabela P.

Izabela P. Team Leader

szczerze powiedziawszy nie uczestnicze w zadnym innym forum internetowym tak aktywnie jak tutaj, czasem cos znajde, oczywiscie czysto tematycznego, popatrze, poczytam, tyle, faktycznie, na niektorych forach zdarzaja sie bzdury nieslychane, ale jak sam Filip zauwazyl, sam internet to wielkie smietnisko, trzeba dobrze poszukac by sie doszukac tego trafiajacego w sedno ;)

co do animowosci - jest jak czapka niewidka, ale nie kazdy lubi sie w nia bawic. niektorzy mysla ze sa w ten sposob bardzo anonimowi i w ten sposob pozwalaja sobie na straszne wyglupy, jednakze nie maja pojecia ze administrator moze znalesc ich bardzo szybko ;) wystarczy ze bedzie sie troszke znal.

Wyślij zaproszenie do