konto usunięte

Temat: Kwas foliowy zmniejsza ryzyko raka jelita grubego

Kwas foliowy zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów występujących u ludzi. Zagrożenie zachorowaniem znacząco wzrasta po 45. roku życia u kobiet oraz po 35. roku życia u mężczyzn. Wśród czynników ryzyka wymienia się między innymi dietę bogatą w produkty zwierzęce, a ubogą w wapń i witaminy, palenie papierosów, problemy z zaparciami, oraz podatność genetyczną.


1. Nowe perspektywy profilaktyki raka jelita grubego
Objawy raka jelita grubego często nie są specyficzne (bóle brzucha, wzdęcia, krew w stolcu, zaparcia lub biegunki) i zdarza się, że nowotwór zostaje zdiagnozowany późno, kiedy szanse na wyleczenie są niewielkie.

Okazuje się, że możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten groźny nowotwór, stosując odpowiednią dietę. Wyniki niedawno opublikowanego badania przeprowadzonego przez naukowców z USA wskazują, że stosowanie diety bogatej w kwas foliowy może znacząco obniżać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
...
2. Zalecana dawka kwasu foliowego
Naukowcy podkreślają jednak, że są to dopiero wstępne wyniki, które muszą zostać dodatkowo potwierdzone. Otwarta pozostaje kwestia bezpieczeństwa przyjmowania wysokich dawek kwasu foliowego w postaci suplementów diety w tabletkach. Aktualnie zatem zaleca się stosowanie diety będącej naturalnym źródłem kwasu foliowego.

Przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić około 400 mikrogramów tej witaminy. Zdaniem lekarzy, u każdego, kto stosuje dietę bogatą w warzywa oraz nabiał, nie powinno być problemów z niedoborem kwasu foliowego.

https://portal.abczdrowie.pl/kwas-foliowy-zmniejsza-ryz...