Temat: Zła dieta może zdecydować o przebiegu COVID-19. Jelita...

Wiele badań wskazuje na bezpośrednią zależności między florą jelitową a układem odpornościowym. Badania opublikowane w piśmie "mBio" dowodzą podobnej zależności w przypadku chorujących na COVID-19. Ich zdaniem zła dieta może się przekładać na gorsze rokowania u zakażonych.

1. Wpływ flory jelitowej na przebieg COVID-19
Naukowcy z Uniwersytetu Korei w Seulu na podstawie analizy badań chorujących na COVID-19 dowodzą, że skład flory jelitowej może determinować przebieg infekcji. W badaniach grupy chorujących z Singapuru u połowy wykazano obecność koronawirusa w kale, ale objawy ze strony układu pokarmowego pojawiły się tylko u części z nich.
...

2. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe u chorujących na COVID-19
Aż 1/4 chorujących na COVID-19 narzeka na dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, biegunkę i wymioty w trakcie choroby. U części z nich utrzymują się one przez wiele tygodni po przejściu zakażenia.
...

3. Czy odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19?
...
Naukowcy przypominają, że podczas badań w próbkach pobranych od pacjentów z COVID-19 stwierdzono mniejszą ilość pożytecznych bakterii, a zwiększoną - szkodliwych. Jedna z hipotez wskazuje na to, że taka nierównowaga mikrobiologiczna może "pomogać" wirusowi w przeniknięciu do nabłonka wyściełającego jelita.

Autorzy badań są przekonani, że poprawienie składu mikrobioty jelitowej może zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19, a jeżeli dojdzie do zakażenia - złagodzi jego przebieg.
...
https://portal.abczdrowie.pl/to-czynnik-ktory-moze-zade...