Edmund Saunders Patrz bio
Temat: Picie whisky jest zdrowe! Nie wierzysz? Te argumenty mogą...
Whisky to popularny alkohol o głębokim kolorze i smaku znacznie szlachetniejszym niż wódka. W przeciwieństwie do wódki whisky może być dla nas zdrowe.Felipe Schrieberg, specjalista od whisky, na łamach internetowego wydania magazynu Forbes przedstawił 5 właściwości zdrowotnych „ognistej wody”, jak ma w zwyczaju nazywać swój ulubiony trunek.
Whisky jest zdrowa. Wiemy to od ponad 400 lat
Schrieberg przytoczył przykład Raphaela Hollinsheda, który o zdrowotnych właściwościach whisky pisał już w 1577 roku w swojej książce „Chronicles of England, Scotland and Ireland”.
Przy umiarkowanym piciu spowalnia starzenie się, działa wykrztuśnie, wspomaga trawienie, leczy obrzęki i duszności, zapobiega zawrotom głowy, seplenieniu, wymiotom, drżeniu dłoni, bólu kości… i naprawdę jest to trunek o wielkiej mocy, jeśli pije się go poprawnie.
Warto dodać, że za czasów Hollinsheda whisky wykorzystywano również jako środek antyseptyczny na polach bitew, ponieważ wtedy trudno było o skuteczne lekarstwa. Z kolei w latach 20. XX wieku whisky można było legalnie importować do Stanów Zjednoczonych, ponieważ uważano ją za lekarstwo, a nie trunek: sprzedawano ten alkohol w aptekach jako środek wzmacniający.
Dlaczego warto (z umiarem) pić whisky?
Whisky pomaga w walce z rakiem ...
Whisky obniża ryzyko demencji ...
Whisky obniża ryzyko chorób serca ...
Whisky nie zawiera tłuszczu, węglowodanów i (prawie nie zawiera) cukru ...
Chcesz pić, ale także schudnąć? A może chcesz znaleźć alkohol, który pasuje do twojej diety? Whisky nie zawiera absolutnie żadnego tłuszczu i prawie żadnych węglowodanów ani cukru. To sprawia, że jest to lepszy wybór dla diabetyków niż większość innych alkoholi, ponieważ ledwo zmienia poziom glukozy we krwi. We wspomnianym wcześniej badaniu Harvardu również zauważono, że alkohol w umiarkowanych ilościach może nawet chronić przed cukrzycą typu 2. Whisky jest również bezglutenowa ze względu na proces destylacji. Kiedy próbujesz naprawdę słodkiej whisky, większość tego smaku pochodzi z innych związków zawartych w whisky, a nie z cukru. Dotyczy to nawet whisky sztucznie barwionej karmelem, do którego dodaje się ledwie zauważalną ilość cukru.
Whisky jest dobra na przeziębienia ...
A skoro „pięćdziesiątka” ma tylko 125 kalorii, do tego mamy karnawał, to... na zdrowie!
https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/produkty/10411570/...