Temat: Czy można przedawkować witaminę B12?

Niedobór witaminy B12 przynosi niepożądane skutki zdrowotne, ale czy może wystąpić jej nadmiar? Czym to grozi?

Witamina B12 – znana również jako kobalamina – znajduje się w produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby i nabiał. Inne źródła to wzbogacone płatki zbożowe, pieczywo i mleko roślinne. Niedobór witaminy B12 powoduje szeroki zakres wyniszczających objawów neurologicznych i fizycznych. Jednak czy można przedawkować witaminę B12?

Czy można przedawkować witaminę B12?

Ponieważ witamina B12 jest rozpuszczalna w wodzie i wydalana z moczem, uważana się ją za bezpieczną nawet w dużych dawkach. Nie ustalono tolerowanego górnego poziomu spożycia (UL) dla witaminy B12 ze względu na jej niski poziom toksyczności (UL odnosi się do maksymalnej dziennej dawki witaminy, która nie wywoła niepożądanych skutków ubocznych). Jednak nadmierna suplementacja witaminą B12 wiąże się z pewnymi negatywnymi skutkami.

Skutki uboczne zbyt dużych dawek witaminy B12
Jak wykazały badania, zbyt duże dawki tej witaminy mogą prowadzić do wybuchów trądziku różowatego Większość tych analiz koncentrowała się na wstrzyknięciach w dużych dawkach, a nie suplementach doustnych.

Istnieją dowody sugerujące, że zbyt wysokie dawki witamin z grupy B mogą prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych u osób z cukrzycą lub chorobą nerek.

Witamina B12 – dawkowanie
Średnie zalecane ilości, mierzone w mikrogramach (mcg), różnią się w zależności od wieku. Dorośli powinni przyjmować 2,4 mcg witaminy B12 (2,6 mcg dziennie w przypadku ciąży i 2,8 mcg dziennie w przypadku karmienia piersią). Chociaż bardzo wysokie dawki witaminy B12 mogą powodować niekorzystne skutki zdrowotne, suplementy są powszechnie stosowane w celu bezpiecznego i skutecznego leczenia niedoboru witaminy B12.

https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/suplementy-diety/1...