Temat: Czy jedząc mało mięsa będziesz żyć dłużej? Oto, co mówi...

Czerwone mięso. Istnieją dowody na to, że ograniczenie spożycia białek – szczególnie mięsa – może być ważne dla zdrowego starzenia się. Czy wydłuża długość życia?

Istnieją naukowe dowody na to, że ograniczenie żywności zawierającej wysokie poziomy aminokwasów siarkowych może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych oraz promować zdrowe starzenie się. Ponieważ te aminokwasy siarkowe występują w produktach takich jak mięso, nabiał i jaja, jemy ich średnio 2,5 razy więcej niż potrzebujemy. Szczególnie bogate w aminokwasy siarkowe jest czerwone mięso, ale występują też w rybach i mięsie drobiowym.

Alternatywa dla mięsa – białko roślinne

Już od dawna eksperci żywieniowi wskazują, że warto przejść na białko pochodzenia roślinnego. Jego spożycie mogłoby również ograniczyć poziom aminokwasów siarkowych. Ale uwaga: białko sojowe (np. tofu) również jest bogate w aminokwasy siarkowe. Dobrym źródłem roślinnego białka będzie za to fasola, soczewica i rośliny strączkowe. Warzywa, takie jak brokuły, też zawierają dużo siarki, ale nie w postaci aminokwasów.

Aminokwasy siarkowe w diecie
Długoletnie badania prowadzone na szczurach wykazały, że zmniejszenie spożycia niektórych aminokwasów siarkowych może wydłużyć ich życie o około 30 procent. Pozostało jednak zobaczyć, czy podobne skutki wystąpią u ludzi. Wstępna analiza wykorzystująca dane 11 576 osób z badania żywieniowego NHANES III, wykazała, że tak jest. Okazało się, że zmniejszone spożycie aminokwasów siarkowych było powiązane np. z niższym poziomem cholesterolu i glukozy we krwi.

Jednak aminokwasy siarki nie są jednoznaczne złe. Odgrywają one istotną rolę w osiąganiu wzrostu, dlatego powinny być przyjmowane przez dzieci. Ponieważ starzenie się i długowieczność są złożonymi procesami, naukowcom trudno wskazać jeden mechanizm, który może je powstrzymać. Zdrowe starzenie się oznacza szereg małych zmian, w tym ograniczenie czerwonego mięsa.

https://zdrowie.wprost.pl/bezpieczenstwo-zywnosci/10411...