Temat: Czosnek nie leczy raka, ale może przed nim chronić

Czosnek nie leczy raka, ale może przed nim chronić

O ile masz zdrowy układ pokarmowy, warto dołączyć do swoich posiłków czosnek. Nie chodzi wyłącznie o witaminy, w który jest bogaty. Sporo badań wskazuje, że osoby, które go często jedzą, rzadziej chorują na raka niż te, w których diecie jest go mało.


Wpływ diety bogatej w czosnek (oraz cebulę) ocenili naukowcy z Portoryko, którzy rezultaty swojego badania umieścili w periodyku Nutrition and Cancer.
Reklama

Jednocześnie należy pamiętać, że mitem jest przekonanie zarówno o tym, że te warzywa z pewnością uchronią przed rakiem, jak i to, że czosnek raka leczy. Wykazuje on co prawda działanie zapobiegające niektórym nowotworom, jednak nie jest lekiem w pełni chroniącym bądź zwalczającym choroby nowotworowe.
Porównaj ceny kawy, herbaty czy zdrowej żywności i kupuj najtaniej online!

Korzyści z jedzenia czosnku ...

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czosnek-nie-lec...

Warto jednak włączyć go do swojej diety, bo choć mocy uzdrawiających nie ma, jest unikalny ze względu na stosunkowo wysoką zawartość siarki. Oprócz niej czosnek zawiera również argininę, oligosacharydy, flawonoidy oraz selen, przy czym każda z tych substancji może korzystnie wpływać na stan zdrowia. Do tego w kilku badaniach populacyjnych zaobserwowano związek między większym spożyciem czosnku a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak żołądka, jelita grubego, przełyku, trzustki i piersi.

Wykazali to także wspomniani naukowcy z Portoryko, a wyniki ich badań były zaskakująco pozytywne - okazało się, że grupa kobiet spożywająca duże ilości czosnku i cebuli miała blisko o połowę niższe ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu z grupą o najmniejszym spożyciu tych warzyw, a u osób z grupy pośredniej ryzyko było mniejsze o 40 proc. Jednak w związku z tym, że badanie było prowadzone na niewielkiej grupie osób (badacze porównali grupę 314 kobiet chorujących na raka piersi z 346 zdrowymi osobami) nie można uznać go za wiążące. Tym bardziej, że jest to badanie obserwacyjne; twarde wnioski można by wysnuwać z wyników dużego badania klinicznego.
Dziewięć sposobów na wzmocnienie odporności
9
zobacz zdjęcia
Dziewięć sposobów na wzmocnienie odporności

W tym roku sezon przeziębień prawdopodobnie wystartuje szybciej niż zwykle. Już teraz banalne drapanie w gardle może napędzić stracha! Nic dziwnego, koronawirus nie odpuszcza. Co zrobić, by podkręcić odporność i jak się ratować, gdy poczujesz, że coś cię bierze?

1 / 9

Jedz na ciepło - ważne jest, aby w chłodniejsze dni oraz już w okresie jesienno-zimowym przed wyjściem z domu zjeść ciepły posiłek. Lepiej unikać jogurtów oraz kefirów na śniadanie, ponieważ one właśnie wychładzają organizm. Zamiast nich warto wybrać posiłek, który ma właściwości rozgrzewające i pozwoli utrzymać ciepło, np. zupę, jajecznicę, zapiekane tosty, etc.

Gdy poczujesz, że coś cię bierze, przygotuj sobie przed snem pikantną kolację, może to być leczo z dodatkiem czosnku i papryczki chili, prawdziwy gulasz węgierski, treściwa, wieloskładnikowa zupa meksykańska lub słodko-ostre danie z kuchni chińskiej.

Źródło: 123RF/PICSEL
udostępnij

2 / 9

Zduś ból gardła w zarodku - sposób ten jest popularny pośród aktorów i innych osób na co dzień pracujących głosem. Gdy tylko poczujesz pierwsze zwiastuny, np. lekkie pieczenie czy drapanie, wypij łyżkę tranu. Nazajutrz po gardłowych problemach pozostanie tylko wspomnienie.

Do celów leczniczych nadaje się zarówno klasyczny tran, jak również jego wersje smakowe, przeznaczone dla dzieci.

Źródło: 123RF/PICSEL
udostępnij

3 / 9

Uderz w infekcję - chociaż perspektywa picia herbaty z czosnku wydaje się być ryzykownym pomysłem, z uwagi na ostry smak warzywa, w rzeczywistości nie ma się czego obawiać. Słodycz miodu i kwaśna nuta cytryny skutecznie zamaskują jego wyrazisty aromat.

Jest łatwa w przygotowaniu - pięć ząbków czosnku przeciśnij przez praskę i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie zalej je w filiżance wodą o temperaturze około 70 stopni. Dodaj miód i sok z cytryny w ilościach ci odpowiadających. Profilaktycznie pij herbatkę raz dziennie, w przypadku przeziębienia - dwa razy.

Źródło: 123RF/PICSEL
udostępnij

4 / 9

Wygrzej stopy - czujesz się dziwnie? Przemokłeś? Wypróbuj patent z wodą i solą. Do naczynia wsyp sól (w większej ilości), zalej gorącą wodą, po czym, ewentualnie, rozprowadź w niej kilka łyżek musztardy. Gdy woda przestygnie na tyle, że możliwe będzie umieszczenie w niej stóp, zrób to ostrożnie, rozpoczynając od pięt. Po kilku chwilach temperatura oraz stopniowe przyzwyczajanie się do ciepła pozwolą na zanurzenie stóp w całości. Jest to bardzo przyjemne i relaksujące doznanie.

Wygrzewając się w ten sposób, nie zapomnij o okryciu na ramiona. Gdy woda zacznie stygnąć, wytrzyj dokładnie nogi, włóż od razu grube skarpetki i połóż się do łóżka. W razie potrzeby czynność można powtórzyć następnego dnia.

Opisana metoda nie nadaje się dla osób z nadciśnieniem ani dla małych dzieci, z uwagi na możliwość poparzenia się, ponadto są one dużo bardziej wrażliwe na tak intensywne bodźce.

Na czym polega skuteczność tego sposobu? Jak wiadomo, ciepło najczęściej ucieka przez głowę i właśnie przez stopy. Dogrzewając je, wspomagasz krążenie, przywracasz organizmowi utracone ciepło. Grube skarpetki oraz natychmiastowe położenie się do łóżka utrwalą pożądany efekt, a także umożliwią bardziej efektywne wypocenie się.

Źródło: 123RF/PICSEL
udostępnij

5 / 9

Wypróbuj bombę imbirową - wspaniale rozgrzewa organizm, wspiera układ odpornościowy, pomaga też stanąć na nogi przeziębionym. Do tego - ma bardzo przyjemny smak i wyrazisty aromat.

Przygotuj: 1/2 l przegotowanej, przestudzonej wody, ok. 10 cm korzenia imbiru, 4 łyżki miodu, 3 cytryny, cynamon.

Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce. Z trzech cytryn wyciśnij sok. Połącz przegotowaną wodę z cytrynowym sokiem i imbirem, dodaj cztery łyżki miodu i szczyptę cynamonu. Zamieszaj. Miksturę dodawaj do herbaty, przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu dwóch dni.

Źródło: 123RF/PICSEL
udostępnij

6 / 9

Wypij specjalną herbatkę - będą ci potrzebne: 1 torebka dobrej jakościowo czarnej herbaty, 1 łyżka startej skórki z cytryny lub limonki, 1 łyżka startej skórki z pomarańczy, kilka malin (mogą być mrożone), kilka plasterków imbiru, 2-3 goździki, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z malin (najlepiej domowego), listki mięty (opcjonalnie), 1 gwiazdka anyżu, odrobina cynamonu.

W dzbanku umieść saszetkę herbaty, zalej wrzątkiem, zaparz. Po ok. 5 minutach dodaj goździki, gwiazdkę anyżu, plasterki imbiru i maliny, przykryj spodeczkiem i odstaw całość na 5 minut. Po tym czasie wyjmij saszetkę oraz goździki i anyż.

Starte skórki z cytryny i pomarańczy dodaj do herbatki. Zostaw je tam na ok. 3 minuty, po czym wyciągnij. Na koniec dodaj sok, miód, cynamon, zamieszaj. Herbata jest gotowa do wypicia.

Źródło: 123RF/PICSEL
udostępnij

7 / 9

Przygotuj syrop z cebuli - to babciny sposób na szybkie rozprawienie się z przeziębieniem - takim, które dopiero zaczyna się rozkręcać oraz tym, które się przedłuża.

Dwie średniej wielkości cebule obierz, umyj i pokrój w krążki. Układaj w czystym, uprzednio wyparzonym i wysuszonym słoiku, a następnie zasyp cukrem (możesz też zalać cebule miodem - wówczas podniesiesz walor leczniczy powstającego syropu). Zostaw słoik na około 12 godzin. Po tym czasie cebule powinny już puścić sok, który w połączeniu ze słodem stworzy syrop. Tak powstały płyn przecedź przy pomocy gazy i przelej do ciemnej buteleczki.

Dawkowanie: w razie choroby zażywaj miksturę dwa lub trzy razy dziennie (po łyżce stołowej). Dzieci w wieku przedszkolnym powinny zażywać nie więcej niż pół małej łyżeczki, raz lub dwa razy dziennie, zwłaszcza, jeśli piją wyrób po raz pierwszy. Starszaki mogą pić łyżeczkę syropu raz lub dwa razy dziennie. Podawaj go w ciągu dnia, nie przed snem (z uwagi na jego wykrztuśne właściwości).

Nie powinien być spożywany przez niemowlęta ani przez dzieci (i osoby dorosłe) mające problemy trawienne, ponieważ "uderzy" w wątrobę. Kobiety w ciąży przed taką kuracją powinny otrzymać zgodę lekarza.

Źródło: 123RF/PICSEL
udostępnij

8 / 9

Pij syrop z buraka - buraczany syrop nie tylko uwalnia od męczących dolegliwości, ale też wzmacnia odporność oraz zwalcza stany zapalne. Jest przy tym bezpieczny, może być stosowany przez kobiety w ciąży i małe dzieci po ukończeniu 1. roku życia.
Przygotowanie syropu w domowych warunkach nie jest skomplikowane. Wystarczy, że umytego i obranego buraka pokroisz drobno, umieścisz w miseczce, a następnie zasypiesz czterema łyżkami cukru. Warzywo odstaw na cały dzień, aby oddało sok. Otrzymany syrop przelej przez sitko i przechowuj w buteleczce z daleka od źródeł światła.

Innym sposobem jest zblednowanie surowego, pokrojonego buraka z dodatkiem miodu.

Dawkowanie: w przypadku kaszlu u osoby dorosłej w zależności od potrzeb, najczęściej poleca się zażywanie jednej łyżki co dwie godziny. Stosując profilaktycznie nie należy przekraczać czterech-pięciu łyżek na dobę.

Źródło: 123RF/PICSEL
udostępnij

9 / 9

Zaczynaj dzień od ciepłej wody - picie jej na czczo skutecznie detoksykuje i oczyszcza organizm, stanowi tym samym wspaniały poranny prezent dla nerek. Za regularne rozpoczynanie poranków szklanką ciepłej wody podziękują też jelita, które w ten sposób będą stymulowane do bardziej wydajnej pracy.

Zimna woda nie usuwa toksyn tak skutecznie, ponadto, organizm przyjmując ją będzie musiał wykonać dodatkową pracę, by ogrzać dostarczony mu płyn. Ułatw mu zatem zadanie delektując się wodą o wyższej temperaturze (przynajmniej ok. 37 stopni).

Dodatek cytryny w minimalnym stopniu wpływa na kaloryczność napoju, lepiej nawadnia organizm, wspomaga trawienie i procesy oczyszczania. Szczypta kurkumy pomoże dbającym o cerę i walczącym z jej niedoskonałościami. Jeszcze bardziej wartościowym posunięciem będzie zastąpienie suszonej kurkumy z saszetki odrobiną świeżej - np. startej.

Do wody możesz też dodać plasterki świeżego imbiru, łagodzącego stany zapalne, działającego przeciwnowotworowo i wspomagającego odchudzanie. Ten codzienny rytuał pomoże wspierać ogólny poziom zdrowia oraz dobrostan organizmu.

Źródło: 123RF/PICSEL
udostępnij

Niemniej jednak uważa się, że czosnek ma możliwości blokowania tworzenia się substancji rakotwórczych oraz hamowania aktywności substancji rakotwórczych. Ponadto wspomaga naprawę DNA, zmniejszanie proliferacji (mnożenie) komórek nowotworowych lub doprowadzania ich do śmierci - wyjaśniają specjaliści z Polskiej Ligi Walki z Rakiem.

Dobroczynne znaczenie czosnku docenia nawet Amerykański Narodowy Instytut Raka (NCI). Warto zauważyć, że nie zaleca on zdrowym osobom przyjmowania jakichkolwiek suplementów diety w celu zapobiegania nowotworom, ale uznaje czosnek spożywany w zwykłych posiłkach za jedno z warzyw o potencjale przeciwnowotworowym. Czosnek pojawia się także w wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która dla osób dorosłych zaleca dzienną dawkę od 2 do 5 g świeżego czosnku (mniej więcej jeden ząbek).

Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czosnek-nie-lec...

Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-czosnek-nie-lec...