Zbigniew J Piskorz

Zbigniew J Piskorz www.PISKORZ.pl
sMs692094788
kreowanie wizerunku
...

Temat: Kilkaset ton skażonej wieprzowiny w Polsce?Jak bardzo...

Główny Inspektorat Weterynarii sprawdza, czy ponad 600 ton irlandzkiej wieprzowiny, która trafiła do Polski, jest skażonych groźnymi dioksynami. W tej chwili nie ma powodów do paniki - oceniają w tvn24.pl eksperci z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach. Mięso jest wycofywane z rynku. Na razie wiadomo o trzech zakładach, w których miałaby się znajdować podejrzane mięso - na Mazowszu, w Wielkopolsce i w Głownie (woj. łódzkie).
Eksperci uspokajają: Dawka dioksyn, która może znajdować się w irlandzkiej wieprzowinie nie zagraża życiu. - Żeby dioksyny były groźne dla organizmu, należałoby je spożywać regularnie przez długi czas w ogromnych ilościach. To nie jest kwestia dekagramów, czy nawet kilogramów skażonego mięsa - tłumaczy dla tvn24.pl prof. Jan F. Żmudziński, zastępca dyrektora ds. naukowych w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach. Skażone mięso mogło trafić do 25 państw Europy
Skażona wieprzowina wyprodukowana w Irlandii mogła być eksportowana nawet... czytaj więcej »
http://www.tvn24.pl/12692,1576321,0,1,skazone-mieso-mo...
- Co to znaczy długi czas? Na pewno nie tydzień, czy miesiąc. To kwestia lat - dodaje prof. Jadwiga Piszkowska-Pliszczyńska.
http://www.tvn24.pl/0,1576461,0,1,dioksyny-grozne-w-du...
Substancje rakotwórcze

Dioksyny powodują przede wszystkim powstawanie raka, uszkadzają odporność, uszkadzają układ hormonalny, niszcząc ważne jego składniki takie jak estrogen, testosteron, insulinę, hormony tarczycy. Dioksyny są też odpowiedzialne za częste występowanie endometriozy, raka jądra, raka piersi, wad rozwojowych męskich narządów płciowych, obniżenie liczby plemników i bezpłodność. Czym są dioksyny?
Dioksyny zyskały rozgłos w latach 60-tych, po tym jak amerykańskie wojska... czytaj więcej »http://www.tvn24.pl/12692,1576446,0,1,kilkaset-ton-ska...

- Mogą także powodować poronienia u kobiet - tłumaczy w TVN24 prof. Andrzej Grochowalski z Politechniki Krakowskiej.

Nie ma powodów do paniki

Zdaniem Żmudzińskiego nie ma powodów do paniki. W najbliższych dniach poznamy wyniki badań podejrzanego mięsa.

- Potrafimy wykryć nawet najmniejsze ilości szkodliwej substancji - tłumaczy zastępca dyrektora PIW i dodaje. - Kraj jest zabezpieczony jeśli chodzi o diagnostykę - dodaje Żmudziński.
http://www.tvn24.pl/12691,1576451,0,1,czym-sa-dioksyny...