Agnieszka
Hromiak
Marketing & Sales
Manager, HeatQ
Technology
Temat: SYSTEM SSĄCY W ZARZĄDZANIU ZAPASEM WYROBÓW GOTOWYCH,...
SYSTEM SSĄCY W ZARZĄDZANIU ZAPASEM WYROBÓW GOTOWYCH, PLANOWANIU ORAZ ZAOPATRZENIU (25-27.04.2013)Wstęp - Analiza czynników mających wpływ na poziom zapasów
Zapasy wyrobów gotowych
1. Proces decyzyjny - produkcja pod zlecenie czy na magazyn
2. Zasady kalkulacji LT realizacji zamówienia
3. Analiza struktury zapasów - ABC (rotacji i częstotliwości występowania)
4. Elastyczność produkcji i jej wpływ na poziom utrzymywanych zapasów
5. Kalkulacja możliwej liczby przezbrojeń - MLP
6. Kalkulacja wskaźnika elastyczności - EPE
7. Kalkulacja wielkości zapasu - sposoby kalkulacji poziomu zapasów zapewniających terminową realizację zleceń klienta
8. Elementy systemu Ssącego (Kanban) - sygnał, supermarket, pętla, butterfly
9. Zasady zarządzania i projektowania supermarketów
10. Zasady projektowania pętli oraz kart Kanban
11. Kalkulacja liczby kart Kanban w pętli
12. Kalkulacja zapasu minimalnego oraz minimalnej partii uruchomieniowej dla produkcji
13. Planowanie w systemie kanban, w tym zasady wyboru wyrobów do produkcji z wykorzystaniem Heijunki
14.Sterowanie systemem ssącym: reakcja na zmiany popytu, aktualizacja stanu zapasów
Zapasy półwyrobów
1. Analiza punktów różnicowania, a miejsca utrzymywania zapasów
2. Proces decyzyjny - produkcja pod zlecenie czy na magazyn
3. Sposoby kalkulacji poziomu zapasów zapewniających terminową realizację zleceń klienta
4. Analiza punktów różnicowania, a miejsca utrzymywania zapasów
5. Kalkulacja możliwej liczby przezbrojeń - MLP
6. Kalkulacja wskaźnika elastyczności - EPE
7. Kalkulacja wielkości zapasu
8. Elementy systemu Ssącego (Kanban) - sygnał, supermarket, pętla, planista
9. Zasady zarządzania i projektowania supermarketów
10. Zasady projektowania pętli oraz kart Kanban
11. Kalkulacja liczby kart Kanban
12. Kalkulacja zapasu minimalnego oraz minimalnej partii uruchomieniowej
13. Planowanie w systemie kanban, w tym zasady wyboru wyrobów do produkcji z wykorzystaniem Heijunki
14. Projektowanie i kalkulacja supermarketu przystanowiskowego oraz rutyny pracy osoby zajmującej się transportem wewnętrznym
15. Sterowanie systemem ssącym: reakcja na zmiany popytu, aktualizacja stanu zapasów
Zapasy materiałów
Sposoby kalkulacji poziomu zapasów zapewniających terminową realizację zleceń klienta
1. Proces decyzyjny - kupujemy pod zlecenie (BTO) czy na magazyn (BTS)
2. Analiza struktury zapasów - ABC (rotacji i częstotliwości występowania)
3. Sposoby kalkulacji poziomu zapasów zapewniających terminową realizację zleceń klienta
4. MOQ i jej wpływ na poziom utrzymywanych zapasów
5. Częstotliwość dostaw i jej wpływ na poziom utrzymywanych zapasów
6. Kalkulacja opłacalności zmian w systemie współpracy z dostawcą
7. Kalkulacja wielkości zapasu dla materiałów BTS i BTO
8. Elementy systemu Ssącego (Kanban) w zaopatrzeniu - sygnał, supermarket, pętla
9. Zasady projektowania supermarketów
10. Zasady projektowania pętli oraz kart Kanban
11. Kalkulacja liczby kart Kanban w pętli zaopatrzeniowej
12. Kalkulacja zapasu minimalnego oraz minimalnej zamówieniowej;
13. Sterowanie systemem ssącym: reakcja na zmiany popytu, aktualizacja stanu zapasów
Więcej informacji na naszej stronie interentowej http://www.lean.info.pl lub pod adresem mailowym: ahromiak@lean.info.plAgnieszka Hromiak edytował(a) ten post dnia 08.04.13 o godzinie 09:42