Joanna Lebiedzińska

Joanna Lebiedzińska Edukacja
Ekologiczna, Energia
Odnawialna i
Środowisko

Temat: Przepisy kulinarne

O! Fajnie, choć ja np. mięsa jem mało, głównie jednak zimą :o) Chciałabym tu zamieścić jakiś mój przepis, ale jak już napisałam - dopiero się przymierzam.. Przez w-end nie miałam niest. szans na kulinarne eksperymenty, bo pojechałam na Śnieżnik.. Ale jak przyjedzie moja siostra to wydębię od niej przepis na zupę z dyni !!! A ostatnio jadłam bardzo dobrą pomidorową u mamy mojego kumpla - zupa zrobiona była z "żywych" pomidorów, czyli nie z koncentratu, ale najlepsze w niej były... pestki z pomidora !!!

konto usunięte

Temat: Przepisy kulinarne

a co powiecie na przepis z http://www.glodzik.pl
"Składniki:
Fasolka szparagowa 300 gramów (ze względu na porę roku użyłem mrożonki)
Puszka pomidorów (mogą być całe lub krojone)
Klika plastrów żółtego sera (unikajcie seropodobnych wyrobów)
Czosnek w oleju
Czubrica
Mieszanka przypraw indyjskich np. garam masala (zobacz :Wikipedia , lub stronę producenta gotowa mieszanka)

Sposób przygotowania:
Fasolkę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut.
Na patelni podgrzewamy pomidory z puszki, aż się rozgotują.
Gdy fasolkę mamy już gotową, przekładamy ją na patelnie i gotujemy na dużym ogniu, aż nadmiar wody odparuje.
Następnie wszystko mieszamy i dodajemy do smaku czubricę, mieszankę przypraw indyjskich i czosnek w oleju.
Całość podgrzewamy i wykładamy na talerze.
Na fasolkę szparagową w pomidorach kładziemy plastry sera, które pod wpływem temperatury potrawy powinien się rozpuścić
Smacznego :)"Michał Ponikowski edytował(a) ten post dnia 15.02.11 o godzinie 16:01
Anna W.

Anna W. Starszy Opiekun
Finansowy

Temat: Przepisy kulinarne

Witam!

Ja podaję 2 moje ulubione potrawy:)

1.Kurczak duszony w sosie curry

składniki: przyprawy:
400 g filetów z kurczaka 1/4 łyżeczki kolendry
1 duża cebula szczypta cynampnu
200 g ziemniaków szczypta mielonego kardamonu
250 g pomidorów (mogą być z puszki) szczypta mielonego ziarna gorczycy
200 ml bulionu drobiowego szczypta mielonego kminku
1 mała łyżeczka curry indyjskiego sól,pieprz,olej

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebule i ziemniaki pokroić w kostkę 2x2 cm.
Kurczaka podsmaż na oleju, dodając wymienione przyprawy (wg uznania), odstawić.Na olej wrzuć cebulę i przyprawy.Duś, następnie zalej bulionem,wrzuć ziemniaki i gotuj, aż będą półmiękkie.Wrzuć kurczaka,pomidory i dopraw do smaku.

2.Spaghetti alla carbonara

składniki:
1 cebula drobno posiekana
60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
160 g bekonu lub chudego boczku pokrojonego w kostkę
6 żółtek
90 ml śmietany kremówki
90 g parmezanu
sól, pieprz
50 g spaghetti (to grube)

Przygotowanie:
Postaw na ogniu duży garnek z posoloną wodą na makaron.Rozgrzej na średnim ogniu oliwę na dużej patelni lub w rondlu, wrzuc cebulę o podsmaż 2-3 minuty (aż nabierze złotawego koloru).Dodaj bekon lub boczek i podsmazaj dalej ok. 5 minut,aż boczek stanie się kruchy.Odstaw z ognia.W dużej misce ubij żółtka ze śmietaną, posyp parmezanem. Ugotuj makaron al dente (półtwardo). Wrzuć makaron do rondla z boczkiem,postaw na dużym ogniu,wlej ubite ze śmietaną żółtka.Ogrzewaj,mieszając energicznie,tak by masam jajeczna lekko się ścieła,ale zachowała jedwabistą konsystencję.Podawaj od razu gorące (można udekorować posiekanymi liśćmi bazylii).

Smacznego:)

konto usunięte

Temat: Przepisy kulinarne

Przepis na prostą i ciekawą potrawę, mimo tego można nią zadziwić rodzinę i gości, a nawet teściową :P
Jej zaletą jest dobrze dobrana kompozycja smakowa - lekkich warzyw z kaszą gryczaną i mięsa o ciekawym, zaskakującym smaku.

Podstawowe składniki dla 3 osób:
1 i 1/2 paczki Bukietu warzyw, mrożonka – nazywana chyba królewską – marchew, brokuł, kalafior, dodatkowo, jak ktoś lubi, może być kukurydza z puszki.
Kasza gryczana (3/4 kubka)
Piersi z kurczaka (1 podwójna)

Dodatki:
Różne, czasami dziwne :)

Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy co trzeba i kroimy w kostkę ok. 2cm x 2cm, przekładamy do głębszego naczynia, dodajemy sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz, 1/5 szklanki dobrej oliwy i… duuużą łyżkę gęstych powideł śliwkowych, można tez dodać 1 łyżkę majeranku. Całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Śmietanę lub jogurt łączymy z majonezem (1/1) i drobno roztartym lub posiekanym czosnkiem (2-3 ząbki), koperkiem, pieprzem, odrobiną soli i cukru. Odstawiamy do lodówki na 30 min.

Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji – 1 część kaszy, 2 części wody. Kaszę wrzucamy oczywiście do wrzącej osolonej wody (z dodatkiem np. masła) i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym palniku i na małym ogniu do odparowania wody, pamiętamy o mieszaniu. Po ugotowaniu garnek zawijamy w gruby ręcznik i wkładamy pod ciepłą kołdrę :) na co najmniej 30min.

Mrożone warzywa gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej(!) wodzie, pod koniec gotowania możemy wrzucić kukurydzę.

Całe mięso przekładamy na patelnię i smażymy (ale nie na oliwie lub oleju) do lekkiego(!) zrumienienia.

Na środek talerza wykładamy kaszę gryczaną, dokoła niej układamy ugotowane warzywa, na kaszę kładziemy smażone piersi, a same warzywa bardzo delikatnie polewamy sosem czosnkowym. Do picia podajemy chłodny kefir, oczywiście blue Kościan i... patrzycie jak się zabijają :)



Wyślij zaproszenie do