Joanna Lebiedzińska

Joanna Lebiedzińska Edukacja
Ekologiczna, Energia
Odnawialna i
Środowisko

Temat: Przepisy kulinarne

Przyszedł na to czas :o)
Rafał Hostyński

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Temat: Przepisy kulinarne

Ale, że niby jakie? Wrocławskie? ;D ;D

konto usunięte

Temat: Przepisy kulinarne

Nie, dobre! ;)
Rafał Hostyński

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Temat: Przepisy kulinarne

Moje ulubione dania:
- gołąbki ukraińskie
- pierogi ruskie (podsmażone)
- żurek z biała kiełbasa
- placki ziemniaczane
- schabowy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
- barszcz z uszkami
- krokiety z mięsem i kapustą
no i oczywiście nieśmiertelne:
rosół, pomidorowa, ogórkowa, szczawiowa z jajkiem, barszcz czerwony ale z burakami, krupnik, kapuśniak, gulasz z kaszą gryczana
+ dodatki: kiszona kapusta, ogórki i grzybki korniszone oraz ćwikła.

O przepisy mogę spytać się babci - nieziemsko gotuje ;))
Kamila M.

Kamila M. Business Analyst,
Quality, PMO,
Process Improvement,
KPI,...

Temat: Przepisy kulinarne

Rafał H.:
Moje ulubione dania:
- gołąbki ukraińskie
- pierogi ruskie (podsmażone)
- żurek z biała kiełbasa
- placki ziemniaczane
- schabowy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
- barszcz z uszkami
- krokiety z mięsem i kapustą
no i oczywiście nieśmiertelne:
rosół, pomidorowa, ogórkowa, szczawiowa z jajkiem, barszcz czerwony ale z burakami, krupnik, kapuśniak, gulasz z kaszą gryczana
+ dodatki: kiszona kapusta, ogórki i grzybki korniszone oraz ćwikła.

O przepisy mogę spytać się babci - nieziemsko gotuje ;))


A czym sie różnia ukraińskie od polskich?
Rafał Hostyński

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Temat: Przepisy kulinarne

Gołąbki zwykłe, to farsz owinięty w liść kapusty, lub w wersji mini w listek brukselki ;)
A gołąbki ukraińskie, to ten sam farsz ale wymieszany z bardzo drobno pokrojoną kapustą (prawie jak kotlety mielone)... prawie, bo to robi różnicę ;D
Sos ten sam - pomidorowy ;))
Karolina Racławska

Karolina Racławska revolve to evolve

Temat: Przepisy kulinarne

to ja bym chciala zobaczyc i sprobowac golabki w wersji mini :)))

konto usunięte

Temat: Przepisy kulinarne

Te liście brukselki zwłaszcza mnie interesują ;)
Joanna Lebiedzińska

Joanna Lebiedzińska Edukacja
Ekologiczna, Energia
Odnawialna i
Środowisko

Temat: Przepisy kulinarne

Wątek kulinarny założyłam z kilku prozaicznych powodów:
- kilka osób nieśmiało proponowało swoje przepisy już w innych wątkach :o)
- kilka osób strasznie narzekało na różne knajpy i potrawy lokalne...
- przydałoby się kilka typowo wrocławskich przepisów !!!
- no i w moim przypadku - jestem kulinarnym antytalenciem i może mnie to zmobilizuje, żeby jednak coś smacznego kiedyś ugotować :o)))
- ostatni powód - niech zrobi się tu smacznie :o)
Jędrzej Bochyński

Jędrzej Bochyński Kierownik ds.
Strategii Jakości

Temat: Przepisy kulinarne

ZUPA MEKSYKAŃSKA!!!

Składniki:
60-70 dag wołowiny
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
sól, pieprz
ostra papryka, sos tabasco
zioła
łyżeczka przecieru pomidorowego

Wołowinę pokroić w kostkę albo zmielić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. To samo zrobić z pokrojoną cebulką. Wrzucić toto do gara, zalać gorąca wodą z połówką kostki rosołowej i dusić pod przykryciem aż mięsko zmięknie. Wody ma być tyle, żeby dobrze przykryła wołowinę. Przyprawic solą i pieprzem. Dodać odcedzoną kukurydzę, przelaną woda czerwoną fasolkę i znowu poddusić. Zabarwić przecierem pomidorowym, doprawić papryką i tabasco, a na końcu ziołami. Zupa jest gęsta, nie trzeba jej zaprawiać mąką, bo wtedy łyżka w niej utknie ;-)

Pochłaniać z białym pieczywem, najlepiej jakąś bułą. Pycha!

Jak ktoś to zrobi to wystawcie opinie
Ja bylem mile zaskoczony

Idealna na jakas domowa impreze - nigdy nie wiadomo co zrobic ;)Jędrzej B. edytował(a) ten post dnia 06.11.07 o godzinie 19:55
Łukasz Makar

Łukasz Makar Dyrektor Regionalny
Sprzedaży

Temat: Przepisy kulinarne

Joanna L.:
- kilka osób nieśmiało proponowało swoje przepisy już w innych wątkach :o)

wywołany do tablicy ... :-D

to jedziemy z tymi buritos/tortillas/enchiladas ... - kilka razy pytałem ale wciąż nie pamiętam czym się różną ;-)

generalnie MEKSYKAńSKIE ZAWIJASY w mojej wersji:

u need:
- 4 tortilla wraps (nie pamiętam nazwy formy, ale te największe)
- 2 piersi z kurczaka (jak ktoś woli coś innego to może być np podsmażone mięso mielone czy wołowe)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- kolendra - świeża i pachnąca (1 pęczek lub 1 "doniczka") - obligatoryjnie!
- 4 duże, smaczne pomidory (najlepiej malinówki ;-) )
- 1 średnia cebula, może być czerwona
- 8 plasterków żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- kilka kropli cytryny
- śmietana
- sos tabasco lub papryczki chilli

najpierw robimy SALSA FRESCA:
pomidory kroimy na malutką kosteczkę, podobnie cebulę*, dorzucamy wyciśnięty czosnek, drobno pokrojoną kolendrę, kropimy cytryną, trochę soli i pieprzu, jak ktoś lubi "na ostro" to także tabasco lub pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy.
pozwalamy SALSIE poleżeć przegryźć się przez 1-2 godziny w lodówce.
*można też wszystko wrzucić do miksera, będzie szybciej ale i bardziej "zupowato".

Fasolę wrzucamy z wodą z puszki do garnka, gotujemy z 4 minuty, odcedzamy, gnieciemy na miazgę, dorzucamy pieprzu i soli, mieszamy - i smarujemy nią wrapsy.
pokrojone w kostkę piersi z kurczaka solimy i smażymy na oleju (wedle preferencji: z rożnymi przyprawami, można dusić - będą na miękko, wysmażyć - na twardo, etc),

na posmarowanego wrapsa wrzucamy podsmażone kawałki piersi kurczaka, kładziemy 2 plastry żółtego sera i teraz mamy 2 opcje:
- jeśli mamy dużo SALSY to możemy jej trochę włożyć do środka na nadzienie
- jeśli mniej - nie wkładamy.

zawijamy lewy i prawy brzeg do środka "na zakładkę", wbijamy wykałaczki (jak są mniejsze wrapsy które nie chcą się ładnie "zakładkować" to można je obwiązać nićmi) żeby się nie rozłożyły, wkładamy do piekarnika i zapiekamy na otwartej tacy w 225 stopni jakieś 13,48 min :-) (krawędzie wrapsa zaczną się przypiekać)

wyciągamy, wyrzucamy wykałaczki, polewamy na całej długości SALSĄ, później śmietaną - i żołądek mówi "ole"!
ufff.
smacznego ;-)

p.s. nie wiem ile takie coś ma kalorii i nie chcę wiedzieć :-D
Joanna Lebiedzińska

Joanna Lebiedzińska Edukacja
Ekologiczna, Energia
Odnawialna i
Środowisko

Temat: Przepisy kulinarne

Jędrek i Łukasz - wielkie dzięki !!! Od samego czytania zaczyna niepokojąco ssać w żołądku :o)))
Ale najważniejsze: zupa i drugie danie są, więc mogę zacząć gotować !!!
W moim wykonaniu pewnie to będzie czysta amatorszczyzna, podejrzewam, że w wykonaniu autorów... no... przepisodawców - to Wasze popisowe, dosmakowane, dopieszczone i z pewnością ulubione potrawy !!!
Przyrzekam, że jak tylko zacznę gotować (a zacznę, naturalnie od zupy meksykańskiej i meksykańskich zawijasów !!!) to Wam o tym powiem. Sama jednak będę musiała skonsumować wynik Potraw Mexykańskich w moim wykonaniu :o) Bo obawiam się, że za pierwszym razem będą... hmmm... niedopracowane ;o)
Łukasz Makar

Łukasz Makar Dyrektor Regionalny
Sprzedaży

Temat: Przepisy kulinarne

Rzeczywiście, z kolegą Jędrzejem zrobiliśmy "meksykański obiadek" :-D
Joanno - spokojnie, buritoski są proste; długo trwa przygotowanie wszystkiego i najważniejsze to zrobić smaczną FRESCĘ, ale wiem że Ci się uda ;-)
powodzonka
ł
Jędrzej Bochyński

Jędrzej Bochyński Kierownik ds.
Strategii Jakości

Temat: Przepisy kulinarne

Co do tej zupy meksykanskiej to faktycznie jest mega dobra:)
zamiast wolowiny robilem tez z kurczakiem ale jest mniej aromatyczna

poza tym jak nie zje sie wszystkiego i zupka postoi jeszcze z dzien to jest kolejne mile zaskoczenie po "przegryza" się wszystko w niej i jest jeszcze smaczniejsza

Łukasz, to że obaj napisaliśmy o mexico food i mamy takie same zielone koszulki z GAME OVER to napewno czysty przypadek ;)

Tylko ze u mnie ta koszulka to jeszcze ostrzezenie, a u Ciebie moze byc smutna prawda ... ? :D

pozdr
Rafał Hostyński

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Temat: Przepisy kulinarne

Zastanawia mnie dlaczego piszecie o jakiś meksykańskich potrawach na tym forum?
Nie macie w swoim menu potraw stricte regionalnych? No chyba, że chodzicie w sombrero do pracy ;D ;D ;D
Łukasz Makar

Łukasz Makar Dyrektor Regionalny
Sprzedaży

Temat: Przepisy kulinarne

Rafale - ciekawa i celna uwaga, przeanalizujmy:
zdaje się, że już pytałeś o rodzaj przepisów w tym wątku:
"Ale, że niby jakie? Wrocławskie? ;D ;D"
i dostałeś czytelną odpowiedź:
"Nie, dobre! ;) "
dodatkowo tytuł wątku to "przepisu kulinarne" - nie ma dookreślenia "tylko regionalne"

skąd więc ten "kompleks" sombrero? ;D

ja chętnie poznam Twoje i innych przepisy - międzynarodowe i regionalne, im różnorodniej tym lepiej.

Jędrzej - ciekawe zbiegi okoliczności :-)
a po mojej minie chyba widać że jest to bardzo radosna prawda ;-)
pzdr!
ł
Joanna Lebiedzińska

Joanna Lebiedzińska Edukacja
Ekologiczna, Energia
Odnawialna i
Środowisko

Temat: Przepisy kulinarne

Oj, i z prostych przepisów zrobiła się od razu dyskusja ;o))
Rafał zażartował :o) Nooo, jak bym tak brała do serca wszystko, co mi się powie, choć zazwyczaj muszę się "odciąć", bo nie wytrzymuję.. to fatalnie...
Jestem mega happy - moje gotowanie bowiem nie zacznie się od zwykłych kartofli/ pierogów/ naleśników (nic nie ujmując ani naleśnikom, ani pierogom ani kartoflom !!!) tylko od meksykańskich mega - przysmaków !!!
W dodatku przepisy dostałam od dwóch, co tu dużo mówić - facetów !!! A pomyślał by kto, że zaraz ujawnią się panie i zaczną wymieniać się przepisami na torty :o) Co by było, naturalnie - także bardzo smaczne, bo słodycze to ja niest. lubię :o)
Stereotypy zostały przełamane, Łukasz i Jędrzej znaleźli pokrewne dusze, a ja dostałam super - motywację, żeby spełnić się w roli "Gotującej Meksykańskie Potrawy" :o)
Mam nadzieję, że ten wątek bedzie:
- pokojowy
- bezkonfliktowy
- wesoły
- przepisowy :o)
- smaczny !!!
Łukasz Makar

Łukasz Makar Dyrektor Regionalny
Sprzedaży

Temat: Przepisy kulinarne

hej,
OK - prztyczek za prztyczek i po temacie.
PAX ;-D

Asia - daj znać jak poszło ;-)
i także mam nadzieję, że będzie tu można poczytać ciekawe przepisy.
pzdr!
Krzysztof L.

Krzysztof L. Manager bez granic
otwarty na nowe
możliwości...

Temat: Przepisy kulinarne

Ja co prawda jestem mistrzem Lasagne i poki co nie znalazlem godnego rywala ale podsylam to co ostatnio robilem i ludzie zajadali az im sie uszy trzesly :)

Kociołek łososiowo-pomidorowy
To jest bardzo rozgrzewające i pożywne danie, a na dodatek super smakuje na drugi dzień. Ja zmiksowałem tylko część zupy, ale z tych składników można zrobić pyszną zupę-krem - i do takiego kremu dodać poszetowane płaty łososia. Albo można jej wcale nie miksować i też będzie pyszna.
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Jak to zrobić:
1. Zagotuj 500 ml wody. Wrzuć 1 kostkę Rosołu z kury Knorr, wymieszaj i gotuj minutę.
2. Usuń szypułki pomidorów, natnij skórkę i zanurz pomidory na 30 sekund we wrzątku. Zahartuj pod bardzo zimną wodą. Obierz pomidory, wytnij pestki i pokrój w kostkę.
3. Łososia zanurz we wrzącym rosole, dodaj liść laurowy i 100 ml mleka. Kiedy łosoś zmieni kolor na bladoróżowy, odcedź go, ułóż na talerzu (nie wylewaj wywaru), a kiedy lekko ostygnie delikatnie podziel widelcem na płaty.
4. Białą część pora rozetnij wzdłuż, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie posiekaj. Boczek drobno pokrój. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
5. Cebulę i pora zeszklij w dużym garnku na oleju i maśle. Dodaj boczek i smaż 5-10 minut, mieszając. Dodaj ziemniaki i podsmażaj wszystko jeszcze 2 minuty, dodaj wywar i pozostałe mleko. Gotuj 20 minut.
6. Dodaj pomidory i gotuj kolejne 5 minut. Wyłów z zupy 2 chochle warzyw, zmiksuj i dodaj z powrotem do garnka.
7. Wyłącz ogień i dodaj jogurt, żeby się nie zwarzył. Dopraw gorącą zupę solą i pieprzem, dodaj łososia i posyp posiekaną natką.

konto usunięte

Temat: Przepisy kulinarne

ja niedlugo zamieszcze przepisy na miesne dania mojego ojca:D rzeznik i kucharz z 30 letnim stazem-dania miesne niebo w gebie takze moze ktos skorzysta :D



Wyślij zaproszenie do