Alicja Chlasta

Alicja Chlasta Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego

Temat: Kuchnia Żydów seafardyjskich - warsztat kulinarny

Termin: 3 lutego 2013
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Malka Kafka
Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1444

Zapraszamy na wspólne gotowanie z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z
opowieściami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne
biesiadowanie przy koszernym winie.

Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Smakując potraw i
słuchając opowieści o jedzeniu możemy nauczyć się o świecie i
historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole znacznie więcej
niż czytając tomy książek. Nie chodzi tu o wiedzę naukową, ale
o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń, czegoś,
co w słowach jest nieuchwytne.

Szczególnie aktualne jest to w przypadku kuchni żydowskiej. Smaki
i zapachy przenoszą nas do świata, który ma już prawie 4000 lat.
Wystarczy puścić wodze fantazji, a aromaty cynamonu, pomarańczy,
miodu i kardamonu, przeniosą nas na bazary starożytnego wschodu
aby rozpocząć kulinarną podróż od Ziemi Obiecanej przez
Babilon, antyczną Grecję i Rzym, arabską Alhambrę,
średniowieczne Niemcy, Polskę by zanieść nas w każdy zakątek
świata, gdzie rozproszona żydowska społeczność zawędrowała w
poszukiwaniu swojego nowego domu.

Najbardziej wyraźnym podziałem, jakiego można dokonać ze
względu na smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów
aszkenazyjskich – północnoeuropejskich, których kultura
rozwijała się w średniowiecznych Niemczech (heb. Aszkenazy –
Niemcy) i kuchnię Żydów sefardyjskich, południowoeuropejskich i
północnoafrykańskich, którzy swoją tradycję rozwijali w
średniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard –
Hiszpania).

Na kuchnię aszkenazyjską składają się dania charakterystyczne
dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa, kasze,
gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nutą
melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płynącym, za
słońcem i radością. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone są
rodzynkami, a marchwiowy cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako
„kuchnia żydowska” znane są właśnie aszkenazyjskie dania.

Zamiarem niniejszych warsztatów jest zaprezentowanie Państwu
starannie wyselekcjonowanych prawdziwych żydowskich przysmaków.
Aby pełniej zrozumieć skąd się wzięły prowadząca – Malka
Kafka wprowadzi Państwa w nieco w tajemniczy i egzotyczny świat
żydowskiej tradycji, kabały i religii.

Malka prowadzi w Warszawie dwa koszerne lokale oferujące kuchnię
izraelską: Tel-Aviv Cafe i restaurację Yaffo. Ponadto jest
gospodynią programu „Koszer macher” w Kuchnia TV, w którym
wprowadza widzów w zasady diety koszernej. Wraz ze swoją mamą
Esterą jest też autorką książki „Przysmaki żydowskie”. Na
co dzień ze swoim mężem Izraelczykiem prowadzą koszerny
żydowski dom, do którego często zapraszają przyjaciół na
Szabat – żydowskie święto, które obchodzi się co tydzień.

Malka podczas warsztatów zaproponuje Państwu klasykę menu kuchni
Żydów sefardyjskich z Maroka.

Ugotujemy:
-Tabouleh
- Baba ganoush
- Salata matbouha
- Tażin na słodko
- Tażin z sardynkami
- Ciasteczka marokańskie
- Kawa z kardamonem
- Herbata miętowa
- Wino koszerne

Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=1444

Organizator:
Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
http://alcha.pl

tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl