Arkadiusz Kasprowskich

Arkadiusz Kasprowskich Szwajcaria
Ubezpieczenia

Temat: Szwajcarskie wina i szwajcarska kuchnia z zachodniej i...

Te strony Szwajcarii sa mi nieco mniej znane. Chetnie poczytalbym o nich. Z pewnoscia dowiem sie wielu interesujacych rzeczy. Najlepiej od "insider" tamtych regionow. Zapraszam do wypowiedzi. Kto bylby pierwszy?

Arek Kasprowski
Zurich, 17.06.2007, niedziela 13:46

konto usunięte

Temat: Szwajcarskie wina i szwajcarska kuchnia z zachodniej i...

No cóż, od czego zaczynamy?
Od kuchni, ludzi, turystyki czy tego wina o którym tak mało wiadomo...?-:)))
Arkadiusz Kasprowskich

Arkadiusz Kasprowskich Szwajcaria
Ubezpieczenia

Temat: Szwajcarskie wina i szwajcarska kuchnia z zachodniej i...

Renata M.:
No cóż, od czego zaczynamy?
Od kuchni, ludzi, turystyki czy tego wina o którym tak mało wiadomo...?-:)))

Dobry Wieczor Renata :-)

Podobno do bialego miesa i do niektorych ryb morskich pasuja smakowo rowniez niektore wina czerwone. Jezeli zgadza sie to co powyzej napisalem to jakie sa to, te wina.

Jakie wino proponowala bys do swiezej dorady pieczonej w piekarniku, doprawionej do smaku jedynie siekana natka pietruszki, odrobina masla, sokiem z lemony i sola?

Serdeczne Pozdrowienia
Arek Kasprowski,
Zurich, 26.06.2007, 23:06, wtorek

konto usunięte

Temat: Szwajcarskie wina i szwajcarska kuchnia z zachodniej i...

Hello Arku,

wiesz, specjalistką od mariażów kulinarnych to ja nie jestem,
ale w ubiegły czwartek byłam na przyjęciu w Ambasadzie Szwajarskiej
w Warszawie i moim zadaniem było również wybrać na tę okazję szwajcarskie wina i chyba nie było tak źle...

Faktycznie aktualną tendencją jest odchodzenie od klasycznych
mariażów i wyszukiwanie nietypowych połączeń.
Do takich należy właśnie podawanie białego mięsa, a zwłaszcza ryb z czerwonym winem. Nie może to jednak być Cabernet Sauvignon, Merlot czy Syrah. Te wina są zbyt taniczne, a czasami nawet ziemiste i nie poczułbyś smaku tak delikatnej ryby jak sola czy dorada! Ze szwajcarskich poleciłabym Ci delikatny Dole w temp. 14 st. lub dobry Gamay np. genewski. Można podać też kwiecisty i lekki
Pinot Noir z Salgesch. Z francuskich win polciłabym więc dobrego burgunda lub czerwone wino z Alzacji. Zazwyczaj jest ono bardzo jasnego koloru i podaje się je schłodzone (14 st).

Niedawno robiłam degustację w Katowicach i wyobraź sobie,
że do fryburskiego fondue ( vacherin x gruyere) podaliśmy wino słodkie z późnych zbiorów i ludzie to uwielbiali! Szwajcarzy padliby chyba trupem-:)))
Zresztą pamiętam jak wiele lat temu na imprezie dla producentów serów w Gruyeres podano czerwone wino do fondue i raclette, co niemal wywołało mały skandal-:))) ( wiesz jacy to tradycjonaliści),
a teraz jest to czymś na porządku dziennym! Wystarczy tylko coś przekręcić w głowach protagonistów...

Jeżeli sobie życzysz, to w następnym poście podam Ci moją własną receptę na połączenie ryby, grzybów i oczywiście wina-:))))

Pozdrawiam serdecznie.

Renata.
Arkadiusz Kasprowskich

Arkadiusz Kasprowskich Szwajcaria
Ubezpieczenia

Temat: Szwajcarskie wina i szwajcarska kuchnia z zachodniej i...

Hi, Renata!

Musze przyznac, ze Twoja odpowiedz jest interesujaca. Warto jest zainwestowac w przyjazn z Toba ;-). Wiedzialem o tym od samego poczatku ;-).

Ponadto naprawde, bardzo chetnie dowiem sie o tym polaczeniu:

>< ryby, grzybow i wina ><

Prosze, opowiadaj! Caly zamieniam sie w sluch :-)

Pozdrowienia
Arek Kasprowski,
Zürich, 27.06.2007, 13:38, sroda

konto usunięte

Temat: Szwajcarskie wina i szwajcarska kuchnia z zachodniej i...

Dzięki za uznanie-:)))

Dobra, to podam ten przepis; jest dziecinnie łatwy i niedrogi ( zwałszcza w Polsce, bo w CH, to rybki są (za)drogie...)

Najlepszy do tej potrawy jest sandacz (filet) lub inna ryba słodkowodna; może być morska np.dorsz lub mintaj.
Ja robię to " na oko" więc każdy musi sobie dostosować odpowiednią ilość składników, jeżeli ryby jest więcej lub mniej...

4 duże filety z ryby
200 gram małych, świeżych pieczarek lub kurek ( mogą być też zmieszane)
2 łyżki stołowe masła
1 dl białego wina wytrawnego (obojętne)
jedno opakowanie szafranu w proszku,
2 młode cebulki lub szalotki,
trochę mąki, sok cyrtynowy,
śmietana słodka ( półtłusta)
łyżka oleju oliwkowego,
sól, pieprz, łagodna papryka.

Filety rybne posolić i lekko posypać pieprzem, posmarować olejem
z dówch stron.
Ułożyć je jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu. Jeśli filety są grube można je zapiec w piekarniku przez 7-8 minut na 200 st. (już nagrzanym) i potem wyjąć i poczekać na sos.
Sos;
oczyścić grzyby i je pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i pokrojoną drobno cebulkę i dobrze obsmażyć.
Następnie wlać wino, dodać szafran, posolić, dodać papryki mielonej. Kiedy wino wyparuje podlać wszystko odrobiną wody i dusić przez kilka minut. Następnie zmieszać śmietanę z odrobiną mąki ( uważać, żeby sos nie był za gęsty) i wlać do patelni na grzyby. Dodać świeżej pietruszki lub koperku. Na koniec dodać kilka kropel soku cytrynowego według upodobania.
Zawartość patelni wylać na rybę i uważać, żeby była dobrze przykryta przez sos.
Wszystko zapiekać razem około 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Podawać z ryżem lub młodymi ziemniakami.

Do tego dania polecam następujące wina:

Dobre Chasselas lub The Swiss Sushi Wine (specjalnie skomponowane do sushi i ryb przez Philippa Rochat) Muller-Thurgau, albo
niezbyt agresywne Sauvignon Blanc ( Genewa) lub Petite Arvine i czemu nie waliserską Marsanne albo Heidę. To ostanie to wino z "charakterem", więc trzeba uważać przy wyborze...
Dla osób lubiących wina w stylu francuskim polecam Sancerre,
Riesling lub burgundzkie Aligote.

Bon appetit et sante!
Arkadiusz Kasprowskich

Arkadiusz Kasprowskich Szwajcaria
Ubezpieczenia

Temat: Szwajcarskie wina i szwajcarska kuchnia z zachodniej i...

Renata, odezwij sie:

mobile +41796692332
moj prywatny e-mail: arek.wie@web.de

Arek
Arkadiusz Kasprowskich

Arkadiusz Kasprowskich Szwajcaria
Ubezpieczenia

Temat: Szwajcarskie wina i szwajcarska kuchnia z zachodniej i...

Renata nie udawaj, ze Ciebie nie ma, prosze ;-)
- napisz do mnie do pracy: arkadius.kasprowski@allianz-suisse.ch
- na naszym forum zaczyna sie cos dziac: http://polskie.ch/forum
Pozdrawiam
Arek

Następna dyskusja:

Fajne miejsca w Szwajcarii




Wyślij zaproszenie do