Temat: Szwajcarskie wina i szwajcarska kuchnia z zachodniej i...
Dzięki za uznanie-:)))
Dobra, to podam ten przepis; jest dziecinnie łatwy i niedrogi ( zwałszcza w Polsce, bo w CH, to rybki są (za)drogie...)
Najlepszy do tej potrawy jest sandacz (filet) lub inna ryba słodkowodna; może być morska np.dorsz lub mintaj.
Ja robię to " na oko" więc każdy musi sobie dostosować odpowiednią ilość składników, jeżeli ryby jest więcej lub mniej...
4 duże filety z ryby
200 gram małych, świeżych pieczarek lub kurek ( mogą być też zmieszane)
2 łyżki stołowe masła
1 dl białego wina wytrawnego (obojętne)
jedno opakowanie szafranu w proszku,
2 młode cebulki lub szalotki,
trochę mąki, sok cyrtynowy,
śmietana słodka ( półtłusta)
łyżka oleju oliwkowego,
sól, pieprz, łagodna papryka.
Filety rybne posolić i lekko posypać pieprzem, posmarować olejem
z dówch stron.
Ułożyć je jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu. Jeśli filety są grube można je zapiec w piekarniku przez 7-8 minut na 200 st. (już nagrzanym) i potem wyjąć i poczekać na sos.
Sos;
oczyścić grzyby i je pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i pokrojoną drobno cebulkę i dobrze obsmażyć.
Następnie wlać wino, dodać szafran, posolić, dodać papryki mielonej. Kiedy wino wyparuje podlać wszystko odrobiną wody i dusić przez kilka minut. Następnie zmieszać śmietanę z odrobiną mąki ( uważać, żeby sos nie był za gęsty) i wlać do patelni na grzyby. Dodać świeżej pietruszki lub koperku. Na koniec dodać kilka kropel soku cytrynowego według upodobania.
Zawartość patelni wylać na rybę i uważać, żeby była dobrze przykryta przez sos.
Wszystko zapiekać razem około 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Podawać z ryżem lub młodymi ziemniakami.
Do tego dania polecam następujące wina:
Dobre Chasselas lub The Swiss Sushi Wine (specjalnie skomponowane do sushi i ryb przez Philippa Rochat) Muller-Thurgau, albo
niezbyt agresywne Sauvignon Blanc ( Genewa) lub Petite Arvine i czemu nie waliserską Marsanne albo Heidę. To ostanie to wino z "charakterem", więc trzeba uważać przy wyborze...
Dla osób lubiących wina w stylu francuskim polecam Sancerre,
Riesling lub burgundzkie Aligote.
Bon appetit et sante!