Anna Pulkowska

Anna Pulkowska Specjalista ds.
Marketingu

Temat: Kuchnia żydowska w KRK

Witam,
czy mozecie mi polecic dobra restauracje z zydowska kuchnia w Krakowie. Znalazlam "Na Kazimierzu" i "Poezja Smaku", czy te restauracje sa dobre?
Dzieki:)

konto usunięte

Temat: Kuchnia żydowska w KRK

Najlepszą i chyba najbardziej mi znaną jest restauracja "Ariel" na Kazimierzu przy ulicy Szerokiej.

Obsługa bardzo profesjonalna i w wybrane dni są również organizowane koncert muzyki żydowskiej.

konto usunięte

Temat: Kuchnia żydowska w KRK

Ja zdecydowanie polecam Arkę Noego przy ul. Szerokiej - świetna kuchnia, doskonałe koncerty, przyzwoite ceny.

konto usunięte

Temat: Kuchnia żydowska w KRK

Ewa B.:
Ja zdecydowanie polecam Arkę Noego przy ul. Szerokiej - świetna kuchnia, doskonałe koncerty, przyzwoite ceny.
Zgadzam się, faktycznie zapomniałem jeszcze o Arce :)

A Pani wie gdzie, co i jak, bo w turystyce trza wiedzieć wszystko :) Zresztą przekonałem się o tym nie raz współpracując z Panią :)

konto usunięte

Temat: Kuchnia żydowska w KRK

Zioła, przyprawy i zdrowie

Bazylia

Bazylia - pospolita roślina ogrodowa i dominujący aromat w kuchni śródziemnomorskiej - jest od dawna stosowana jako środek wspomagający trawienie i łagodzący skurcze żołądka i zaparcia. Roślina jest kuzynką mięty i mówi się także o niej, że ma działanie uspokajające i jest zalecana przez niektórych zielarzy na depresję. Niektórzy też uważają, że bazylia poprawia pamięć. Jednakże właściwości antybakteryjne bazylii zostały potwierdzone naukowo.

Kardamon

Właściwości lecznicze – odświeża oddech. Stosowany również przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Łagodzi ból gardła i mdłości.

Seler

Właściwości lecznicze – stosowany jako stymulant przy leczeniu astmy i chorób wątroby.

Trybula ogrodowa

Trybula zawiera dużą ilość różnych witamin i składników mineralnych. Jest doskonałym źródłem witaminy A i C jak również wapnia, żelaza, manganu, potasu i cynku.
Stosowana przy problemach skórnych zmniejsza opuchliznę spowodowaną alergią i łagodzi dolegliwości związane z trądzikiem i egzemą. Może być również używana jako tonik o właściwościach oczyszczających i regenurujących skórę.
Spożywana w postaci herbaty ziołowej poprawia krążenie.
Zmniejsza cellulit.
Leczy żylaki.
Pomaga na hemoroidy.
Zmniejsza zatrzymywanie płynów spowodowane przez miesiączkę lub menopauzę.
Obniża ciśnienie krwi.
Pomaga przy zaburzeniach układu moczowego, zwłaszcza przy kamieniach nerkowych i zapaleniach pęcherza. Trybula stosowana w połączeniu z selerem przyspiesza ustąpienie objawów zapalenia pęcherza. Natomiast dodana do zupy ziemniaczanej może pomóc przy dolegliwościach związanych z kamieniami nerkowymi.
Trybulę można przyrządzić jako napar herbaciany łagodzący podrażnienia oczu.
Pomaga przy problemach wątrobowych.
Łagodzi objawy grypy i przeziębienia.

Chili

Właściwości lecznicze – na skutek chemicznej reakcji w organiźmie stymuluje apetyt jak również go zwiększa. Uważa się, że zabija pestycydy i mikroorganizmy znajdujące się w cząstkach jedzenia.

Cilantro (chińska pietruszka)

Cilantro jest bogate w fitoskładniki, flawonoidy i czynne związki kwasu fenolowego – wszystkie mają korzystny wpływ na organizm człowieka.
Uważa się również, że pomaga kontrolować cukier we krwi, obniża cholesterol i zwalcza stany zapalne i wolne rodniki. Niektórzy spekulują, że cilantro posiada także właściwości przeciwbakteryjne.

Cynamon

Właściwości lecznicze – jest środkiem pobudzającym, antyseptycznym, wiatropędnym, wstrzymującym. Cynamon jest przepisywany w formie sproszkowanej i jako napar, zwykle w kombinacji z innymi lekarstwami. Bardzo pomaga w leczeniu biegunki i nudności.
Cynamon uważano kiedyś za bardziej cenny niż złoto.

Goździki

2000 lat temu Chińczycy używali goździki w celu pozbycia się nieświeżego oddechu. Mówi się nawet, że każdy kto miał audiencję u cesarza musiał żuć goździki, żeby zachować świeży oddech. W Chinach i w Persji uważane były także za afrodyzjak.
Goździki mają silne właściwości lecznicze. Działają stymulująco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i antyseptycznie.Są również naturalnym anestetykiem (dzięki olejkowi eugenolowemu) i dlatego były bardzo często stosowane w dawnych czasach i ciągle są używane w niektórych kulturach jako środek łagodzący ból zęba. To właśnie olejek pochodzący z goździków ma tak silne działanie. Jest on bardzo często używany do wyrobu lekarstw zarówno do zastosowania miejscowo jak i wewnętrznie. Olejek ten zawiera związek, który pomaga w cyrkulacji krwi i może działać pobudzająco na skórę przy bezpośrednim kontakcie.
Goździki są znakomitą przyprawą, która leczy dolegliwości systemu trawiennego. Dobrze jest znane ich działanie łagodzące wzdęcia; mogą pomóc w pobudzeniu trawienia jak również przemiany materii. Mogą również pomóc w złagodzeniu biegunki i wymiotów, a także innych zaburzeń trawiennych.
Stosowane miejscowo jako środek przeciwspazmatyczny mogą zmniejszać skurcze mięśni lub łagodzić kaszel, gdy dodane do herbaty.

Kolendra

Właściwości lecznicze – potwierdzono, że jej owoce mają działanie lecznicze. Mówi się, że pobudza apetyt i jest rzeczywiście świetnym środkiem tonizującym dla oczu. Dostarcza witamin a także błonnika potrzebnego do wypłukania z jelit końcowych produktów przemiany materii.

Kumin

Właściwości lecznicze – jest używany do prawidłowego trawienia i przyswajania składników odżywczych, zrastania szwów i uśmierzania bólu. Leczy niestrawność.
Zawiera żelazo potrzebne do dostarczania energii i odporności.

Nasiona kuminu, których naukowa nazwa to Cuminum cyminum, są bardzo dobrym źródłem żelaza, minerału odgrywającego wiele kluczowych ról w organiźmie. Żelazo jest niezbędne dla tworzenia hemoglobiny, która transportuje tlen z płuc do wszystkich tkanek; odgrywa również rolę w podstawowym systemie enzymatycznym dla wytwarzania energii i przemiany materii. Dodatkowo, żelazo wzmacnia system immunologiczny. Żelazo jest szczególnie ważne w przypadku kobiet, które co miesiąc tracą żelazo w czasie miesiączki. Ponadto, dzieci w okresie wzrostu i nastolatki mają zwiekszone zapotrzebowanie na żelazo, jak również kobiety karmiące i w ciąży.
Ta tradycyjna roślina lecznicza ma wiele zastosowań. Ma działanie stymulujące, wspaniale działa przy zaburzeniach trawiennych, posiada nawet różne właściwości antyseptyczne. Same nasiona są bogate w żelazo i uważa się, że pomagają w stymulacji wydzielania enzymów z trzustki, co może pomóc w przyswajaniu przez organizm składników odżywczych. Okazało się także, że kumin może zwiększać zdolność wątroby do oczyszczania organizmu.
Ostatnie badania wykazały, że nasiona kuminu mogą mieć również działanie przeciwrakowe.

Koper

Właściwości lecznicze – nasiona te można również dodać do apteczki lekarstw na przeziębienia, grypę i kaszel.Przydatne w przypadku niestrawności, a czasem nawet przy zaparciach.

Fenkuł włoski

Właściwości lecznicze – fenkuł stosuje się między innymi do leczenia wzroku, otyłości i poprawy trawienia. Zmniejsza gazy jelitowe.

Czosnek

Właściwości lecznicze – czosnek jest uważany za cudowny lek naturalny, można wymienić długą listę korzyści zdrowotnych. Jest potwierdzone, że obniża poziom cholesterolu, normuje ciśnienie krwi, zwiększa odporność, pokonuje zmęczenie, daje odporność na przeziębienia i grypy i wiele innych.

Imbir

Pomaga w trawieniu, leczy rozstrój żołądka i biegunkę. Jest polecany na ból głowy, uczucie bólu w klatce piersiowej,
zapalenie stawów, mdłości, zwykłe przeziębienie, objawy grypo-podobne.

Cytryna

Właściwości lecznicze – Napój z soku cytrynowego, gorącej wody i łyżeczki miodu jest używany jako lekarstwo na przeziębienia, otyłość i zaparcia. Badania wykazują, że sok cytrynowy zawiera olej, który pomaga w łagodzeniu reumatyzmu poprzez stymulowanie wątroby, która wydala toksyny z organizmu. Sok cytrynowy ma pozytywne działanie w przypadku schorzeń jamy ustnej, chorób gardła, gorączki, przeziębienia, stosowany do celów kosmetycznych, przy problemach żołądkowych, otyłości itp. Po zmieszaniu z wodą, solą i szczyptą cukru może służyć jako płyn do nawadniania doustnego w przypadku odwodnienia w wyniku biegunki lub wymiotów. Jest to płyn domowej roboty, zawierający mnóstwo elektrolitów, które organizm stracił. Mówi się też, że cytryny zwiększają odporność człowieka, a także mają zbawienne działanie na gojenie ran.

Majeranek

Powoduje rozluźnienie mięśni i jest ogólnie stosowany przy leczeniu sztywnych i bolących stawów, zapalenia stawów, wykręcenia stawu, stłuczeń i bólu mięśni. Łagodzi dolegliwości oskrzelowe, napięciowe bóle głowy, bezsenność, lęki, lekkie zaburzenia trawienne.

Mięta

Właściwości lecznicze – mięta używana jest do wielu celów medycznych.Na przykład na reumatyzm, w maściach na ból głowy, w kroplach na kaszel, w paście do zębów, przy zaburzeniach żołądkowych itd. Olejek miętowy i rośliny suszone mają własności antyseptyczne, chłodzące, stymulujące, wiatropędne i moczopędne.Stosowane są także przy niektórych infekcjach dróg oddechowych jak zapalenie migdałków, gardła i krtani.

Gorczyca

Właściwości lecznicze – zwiększa apetyt i stymuluje narządy wewnętrzne w celu wydzielania różnych enzymów. Moczenie stóp w gorącej wodzie z gorczycą zapewni głęboki sen.

Gałka muszkatołowa

Właściwości lecznicze – Gałka muszkatołowa jest używana w kosmetykach i przyborach toaletowych Mówi się, że jest to najlepsze lekarstwo na „uspokojenie” mózgu. Używana przy stresie psychicznym i czasami działa na bezsenność. Stosowana również w kombinacji z innymi lekami do leczenia mdłości.
Oregano

Oregano jest znane ze swoich silnych własności przeciwbakteryjnych, być może z powodu zawartości lotnych olejków. Niektóre z tych olejków to tymol i karwakrol. Obie substancje hamują wzrost różnych bakterii, łącznie z tymi, które powodują choroby przenoszone przez żywność.

Meksykańscy naukowcy badali oregano jako środek działający na pospolitą bakterię zwaną giardia. Ta pospolita ameba jest rozpowszechniona na całym świecie i powoduje poważne choroby u zarażonych osób. Jedno badanie dowiodło, że oregano jest bardziej skuteczne niż powszechnie przepisyway lek Tinidazol.

Jednakże, lecznicze działanie oregano nie kończy się na tych antybakteryjnych własnościach. Oregano jest potężnym źródłem witamin znanych jako przeciwutleniacze. Witaminy te odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu wielu odmian raka, jak również spowalniają być może proces starzenia.

Oregano okazało się mieć 42 razy większą aktywność przeciwutleniającą niż jabłka, 30 razy wiekszą niż ziemniaki i 12 razy większą niż pomarańcze. W rzeczywistości, oregano uważa się za produkt spożywczy zawierający najbogatsze źródło antyoksydantów.

Pieprz

Wartości lecznicze – stosowany przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Znany z leczenia zaburzeń trawienia. Poprawia również jakość nasienia męskiego.

Granat

Wartości lecznicze – Skórka granatu jest pomocna w przypadku przewlekłej biegunki czerwonkowej. Stosowany również jako remedium na mdłości, wymioty, kaszel, przeziębienie i na odświeżenie oddechu. Kora granatu działa jak lek przeciw robakom.

Rozmaryn

To aromatyczne zioło jest często używane jako przyprawa do dań mięsnych, jak również w kosmetykach i mydłach ze względu na swój pikantny aromat. Tradycyjnie, napary z rozmarynu są stosowane na poprawę pamięci i jako łagodny środek przeciwbólowy na ból głowy oraz w przypadku innych niewielkich bóli. W październiku 2007, grupa naukowców z Instytutu Badań Medycznych Burnham w La Jolla, Kalifornia ogłosiła, że aktywny składnik rozmarynu, kwas karnozowy, może chronić mózg przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki, co mogłyby potencjalnie prowadzić do udarów i chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer.

Szałwia

Szałwia jest bogatym źródłem wapnia i potasu; zawiera także witaminy A, C i B-complex.
Jest również znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i ściągających. Jest to doskonay przeciwutleniacz. Działa korzystnie na krążenie, trawienie i pamięć.

Tamarynda

W medycynie, używana jako środek na apetyt, środek przeczyszczający, na gojenie i przeciw robakom. Stosowana również na fluorozę.

Estragon

Estragon jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia i manganu.
Stymuluje apetyt i dlatego może pomóc w leczeniu takich zaburzeń jak anoreksja czy bulimia.
Stosowany przy bólach ze względu na swoje własności znieczulające.
Działa jak łagodny środek uspokajający i wywołujący senność.
Leczy nadpobudliwość i powoduje uspokojenie, zwłaszcza gdy podany w postaci herbatki.
Wspomaga trawienie, szczególnie rozkład tłuszczu mięsnego i białek.
Wydala i wypłukuje toksyny z organizmu.
Łagodzi skurcze żołądka, niestrawność, gazy i kolkę u niemowląt.
Łagodzi bole menstruacyjne.
Łagodzi bóle reumatoidalne i stawowe.
Działa jako środek przeczyszczający i pomaga przy zaparciach.
Pomaga na depresję, gdy podany w kombinacji z fenkułem włoskim.
Wspaniały substytut soli dla osób cierpiących na choroby serca i otyłość.

Tymianek

Ta aromatyczna przyprawa jest od dawna stosowana jako lek, zwłaszcza w przypadku dolegliwości związanych z oddychaniem i płucami. Tymianek zawiera olejek lotny zwany tymolem. Olejek ten działa jak środek antyseptyczny i dezynfekujący.

W przypadku problemów takich jak zapalenie oskrzeli czy astma, można zastosować lek przygotowany domowym sposobem siekając tymianek (ok. 1 łyżeczka) razem z łyżeczką miodu. Działa kojąco na płuca i drogi oddechowe. Można także sporządzić herbatkę z wody, miodu i tymianku. Dodaj trochę cytryny, jeśli chcesz się zrelaksować. Tymianek jest znany z tego, że usuwa pasożyty z organizmu i dlatego codzienne picie tej herbatki może mieć korzystny wpływ.

Kurkuma

Właściwości lecznicze – znana bardzo dobrze z właściwości gojących. Stosowana miejscowo na różne rodzaje ran. Należy do jednych z najlepszych leków na cukrzycę. Jest uważana za najlepszy oczyszczacz krwi. Co do zastosowania w kosmetologii, teraz drzwi stoją dla niej otworem. Aktualnie, kurkuma jest składnikiem niezliczonych ilości kremów do twarzy i innych kosmetyków. Tradycyjnie, podaje się ją z mlekiem na ból gardła lub ogólne dolegliwości oddechowe łącznie z kaszlem.
Chroni przed chorobą Alzheimera.

Kaszel: Zmieszaj ½ szklanki octu jabłkowego, ½ szklanki wody, 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 4 łyżeczki naturalnego miodu.

Odrobaczanie: Zarówno sok z czosnku jak i mleko czosnkowe (gotowanie zmiażdżonego czosnku w mleku) mogą być stosowane w celu pozbycia się robaków.

* rozmaryn i bazylia dla ich właściwości przeciwzapalnych

* kumin i szałwia dla ich właściwości zwalczających demencję

* pieprz cayenne i cynamon dla ich właściwości zwalczających otyłość

* kolendra i cynamon dla ich właściwości regulujących poziom cukru

* trawa cytrynowa, gałka muszkatołowa, liście laurowe i szafran dla ich właściwości poprawiających nastrój

* kurkuma dla jej właściwości zwalczających raka

* oregano dla jego właściwości przeciwgrzybicznych

* czosnek, nasiona gorczycy i cykoria dla ich właściwości wspomagających pracę serca

* bazylia i tymianek dla ich właściwości związanych z pielęgnacją skóry

* kurkuma, bazylia, cynamon, tymianek, szafran i imbir dla ich właściwości związanych ze zwiększaniem odporności

* kolendra, rozmaryn, pieprz cayenne, ziele angielskie i czarny pieprz dla ich właściwości zwalczających depresję

mdg@0trnex.comMartin Goerke edytował(a) ten post dnia 31.03.09 o godzinie 19:45
Wojtek Wiśniewski

Wojtek Wiśniewski www.glebiasmaku.pl -
odwiedź koniecznie

Temat: Kuchnia żydowska w KRK

Anna Pulkowska:
Witam,
czy mozecie mi polecic dobra restauracje z zydowska kuchnia w Krakowie. Znalazlam "Na Kazimierzu" i "Poezja Smaku", czy te restauracje sa dobre?
Dzieki:)

Elementy żydowskie mają także takie miejsca jak Ester, Alef i Klezmer Hois. Słyszy się też plotki, jakoby Filipiakowie (Wierzynek) otwierać mieli żydowską, w pełni koszerną restaurację (na Bożego Ciała), ale na razie prace stanęły chyba w miejscu. A wracając do restauracji istniejących, to zgadzam się, że Arka Noego jest bardzo fajna, Ariel bardzo drogi i coraz bardziej obniża loty, a w Poezji Smaku jest teraz bardzo ciekawa promocja (jeszcze tylko do końca tygodnia).

No więcej o restauracjach żydowskich w Krakowie -> tutaj. No a o wszystkich restauracjach krakowskich wszelkie informacje znaleźć można na http://www.glebiasmaku.pl polecam i zapraszam :)

Następna dyskusja:

[Krk] Photo Day na stadioni...




Wyślij zaproszenie do