Małgorzata
Olszewska
Redaktor, kierownik
projektów
wydawniczych,
dziennikarz
Temat: Słowacja w Krakowie
Ponad 20 słowackich uzdrowisk, ośrodków narciarskich i parków wodnych będzie prezentować swoją ofertę podczas IV "Dni słowackich w Krakowie", które rozpoczną się 5 października.W ciągu dziesięciu dni będzie można skosztować specjałów słowackiej kuchni i kupić wyroby twórcy ludowych zza południowej granicy.
Do Krakowa przyjadą ze Słowacji m.in. ceramicy, pszczelarze i słowaccy "drotari" zdobiący drutem wyroby szklane i ceramiczne. Będzie można skosztować słowackich miodów pitnych i pierników, a także "brindzovych halusków" czyli klusek z bryndzą, dań z drobiu oraz kapustnicy czyli czegoś pośredniego między polskim bigosem a kapuśniakiem.
Na krakowskim Rynku prezentować się będą słowackie zespoły folklorystyczne, taneczne i grupy country. W "Jarmarku przyjaźni" uczestniczyć też będą polscy rzemieślnicy m.in. z powiatów nowotarskiego, żywieckiego i nowosądeckiego.
Na 12 października zaplanowano seminarium z prezentacją potencjału gospodarczego i turystycznego Słowacji.
- Chcemy przedstawić Słowację jako nowoczesny kraj, sąsiadujący z Polską, który ma co pokazać Polakom i przyciągnąć ich jako gości do swoich turystycznych atrakcji - zapowiada konsul generalny Słowacji w Krakowie Ivan Horsky.
Organizatorami "Dni słowackich w Krakowie" są: Ambasada Republiki Słowackiej w Polsce, Konsulat Generalny Słowacji w Krakowie, Instytut Słowacki w Warszawie, Narodowe Centrum Turystyki Słowackiej oraz Fundacja Cepelia w Krakowie.