Adam
O.
przejmuję władzę nad
światem
Temat: wasze ulubione miejsca na KEFIR
wasze ulubione miejsca na Kefir:Kefir,
Zsiadłe mleko,
Maślankę
Mój:
Kefir - jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych, który z uwagi na swoje właściwości jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Najlepiej mi smakuje do kaszy gryczanej w barze mlecznym na Daszyńskiego koło Hali Targowej.
Zsiadłe mleko - (skwaszone mleko, kwaśne mleko) powstaje ze świeżego mleka (niepasteryzowanego ani niesterylizowanego) odstawionego do skwaśnienia. Fermentacja mlekowa zachodzi samoistnie, dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym. Moja babcia robi pyszne. Ale równie dobre można dostać w takich zielonych kubeczkach plastikowych. Idealne do ruskich pierogów w domowym zaciszu.
Maślanka - napój mleczny powstały w efekcie oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Jakoś mnie nie pociąga, ale opcja truskawkowa Mrągowska jest OK.