konto usunięte
Temat: Niesamowite Torsty Grudziądzanki
http://www.mmgrudziadz.pl/artykul/grudziadzanka-przygo....- Najbardziej lubię częstować innych! - śmieje się Majka, grudziądzanka, która przyrządza niezwykłe torty, desery i potrawy.
Interesuje się kuchnią od trzech lat.
- Jak byłam mała zawsze podglądałam mamę przygotowującą ciasta i potrawy w kuchni. Od kiedy przeprowadziłam się do swojego mieszkania, sama zaczęłam gotować i piec - mówi Majka, a właściwie Monika Panejko, która pod pseudonimem publikuje swoje przepisy w internecie.
Ma chyba szósty zmysł
Majka w kuchni jest samoukiem. Doszła jednak do takiej perfekcji, że ledwie posmakuje potrawę i już wie jak ją przygotować.
- Po prostu czuję dokładnie jakich przypraw i składników użyć, aby uzyskać taki sam efekt - mówi dziewczyna.
Z tortami idzie jej jeszcze łatwiej. Robi je na podstawie... zdjęć z internetu. Zanim jednak przystąpi do pracy przygotowuje na kartce papieru rysunek i projekt ciasta.
- Oczywiście najpierw piekę biszkopt. Po wystygnięciu muszę wykroić z niego odpowiednią formę zgodnie z projektem. Przygotowuję krem i na końcu masę ozdobną - opowiada Majka. - Najwięcej czasu pochałania wykończenie tortu. Trzeba mieć trochę cierpliwości do tego.
Nie byle jakie wykończenie! Monika bardzo bogato ozdabia swoje torty. Nawet prawdziwymi kwiatami.
- Myślę, że ozdobione ciasta i potrawy lepiej smakują - uśmiecha się dziewczyna. - Lubię je podawać tak, jak robią to w dobrych restauracjach.
Majka uwielbia gotować, ale jeść stara się z umiarem.
- Od czasu do czasu przyrządzę coś specjalnie dla siebie. Przeważnie podczas przygotowywania potraw „najem się" samym smakowaniem. Zdecydowanie wolę częstować gości niż sama się objadać.
Do tego rzeźbi i maluje
Znajomi i rodzina Majki doceniają jej kulinarny talent. Często proszą ją o przygotowanie czegoś specjalnego na określoną okazję. Grudziądzanka swoim darem dzieli się także z internautami. Na stronie http://przepisymajki.bloog.pl oraz http://kuchniamajki.bloog.pl publikuje zdjęcia i wskazówki wykonania wymyślonych przez siebie potraw i deserów. Znajdziemy tam m. in. przepis na filet z kurczaka faszerowany marchewką, gruszki w winie zapiekane w cieście francuskim, dżem pomarańczowy czy cappuccino ozdobione napisami. Są też oczywiście torty. Z dokładnym opisem przygotowania i zdjęciami.Małgorzata Dziemitko-Gwiazdowska edytował(a) ten post dnia 29.07.11 o godzinie 15:07