Marcin N.

Marcin N. Zarządzanie
sprzedażą, bankowość
osobista, projekty i
pro...

Temat: Kącik kulinarny :-)

Przyklejony, zatem nie zniknie nam szybko.
Grecja to nie tylko piękne plaże, zabytki, góry, Akropol i Ateny. To także niesamowita kuchnia.
Proponuję zatem dzielenie się swoimi przepisami, idealnie, gdyby były sprawdzone.
Ze swojej strony dodam, że dla mnie źródłem inspiracji pozostaje "Małgosina" strona http://www.przepisygreckie.pl
Przerobiłem większość przepisów i uważam, że potrawy są wyśmienite!:-)

konto usunięte

Temat: Kącik kulinarny :-)

Marcin Nowakowski:
Przyklejony, zatem nie zniknie nam szybko.
Grecja to nie tylko piękne plaże, zabytki, góry, Akropol i Ateny. To także niesamowita kuchnia.
Proponuję zatem dzielenie się swoimi przepisami, idealnie, gdyby były sprawdzone.
Ze swojej strony dodam, że dla mnie źródłem inspiracji pozostaje "Małgosina" strona http://www.przepisygreckie.pl
Przerobiłem większość przepisów i uważam, że potrawy są wyśmienite!:-)


ja sama kilka kosztowałam i wiem, że są rewelacyjne :-)
Marta B.

Marta B. Asystent
projektanta, BWST

Temat: Kącik kulinarny :-)

Mam takie pytanie do znawców kulinariów greckich - mieszkałam w Grecji jak byłam mała kilka lat i nigdy nie zapomnę takich lasek z wiórków kokosowych. Czy to ma jakąś grecką nazwę? Chciałabym znaleźć jakieś źródło sprzedaży (wcześniej sprzedawali je w Kuchniach Świata) albo chociaż przepis.

konto usunięte

Temat: Kącik kulinarny :-)

Marcin Nowakowski:
Przyklejony, zatem nie zniknie nam szybko.
Grecja to nie tylko piękne plaże, zabytki, góry, Akropol i Ateny. To także niesamowita kuchnia.
Proponuję zatem dzielenie się swoimi przepisami, idealnie, gdyby były sprawdzone.
Ze swojej strony dodam, że dla mnie źródłem inspiracji pozostaje "Małgosina" strona http://www.przepisygreckie.pl
Przerobiłem większość przepisów i uważam, że potrawy są wyśmienite!:-)


Bardzo dziękuję. Mam nadzieję, dodać wkrótce kolejne. Czas sezonu może nie sprzyja, bo czasu na gotowanie pozostaje bardzo mało, ale się postaram.
Marcin N.

Marcin N. Zarządzanie
sprzedażą, bankowość
osobista, projekty i
pro...

Temat: Kącik kulinarny :-)

Małgosia Dobrowolska:
Bardzo dziękuję. Mam nadzieję, dodać wkrótce kolejne. Czas sezonu może nie sprzyja, bo czasu na gotowanie pozostaje bardzo mało, ale się postaram.

Nie będę ukrywał, że czekam niecierpliwie :-)
Andrzej L.

Andrzej L. Queentex Translation
Office

Temat: Kącik kulinarny :-)

Tak dla rozruszania wątku przepis znaleziony na forum Kuchnia na gazeta.pl i wypróbowany z dobrym skutkiem:

garides saganaki

1.krewetki (solidna porcje) (mogą być większe, mogą mniejsze) robimy na szybko
krótko na oliwie, cytrynimy i pieprzymy - i na bok.
2. do rondelka - na oliwie cebula drobno pokrojona i czosnek (bez obawy), jak
zeszklone, to do tego dodajemy pomidory bez skórek z puszki (np. Pellati) i
doprawiamy - oregano i bazylia (suszone) i sol, cukier (ja jeszcze podsypuje
imbiru trochę). Poddusić, żeby się zgryzło.
3. Naczynie do zapiekania jakoweś, a do niego z rondelka bazę, do tego
krewetki - lekko zamieszać i do pieca 180-190 stopni na 10 minut.
4. Teraz jeszcze dodajemy mocną fetę (nie mało), pokruszoną z ręki - ale nie
okruszki tylko małe kawałeczki, bo ona się cudnie ma podtopić i tak będzie
się ciągnąć smakowicie. Zapiekamy z fetą jeszcze do skutku – ok. 4-5 minut.
(dlatego krewetki na początku króciutko, żeby potem nie za twarde były)

Jest wiele takich krewetkowych saganaków i nie tylko krewetkowych. Także
spotkałem się ze podają nie z feta ale z kefalotiri tartym.

A.
Ewa M M.

Ewa M M. nadal się roznosci
uczę

Temat: Kącik kulinarny :-)

Swietne naczynka do saganaki - takie gliniane miseczki z pokrywka, ktore przykryte wyglada jak mocno przydeptany ul - ma garncarz na Thassos... Dawniej tylko w pracowni na skraju (zachodnim) Limenas, piechota od portu to wrecz u czorta na kuliczkach, a ostatnio to jego rzeczy widwywalam w sklepie na glownym pieszym trakcie przez miasto.. chyba owe garnuszki tez - acz nie zawsze są...
Barbara O.

Barbara O. Flight Coordinator

Temat: Kącik kulinarny :-)

http://www.youtube.com/watch?v=-hWwAiTxa9U moje ukochane, bakłażany, które moge jeść w każdej postaci. Proste i po prostu... dobre... "Sałatka" z pieczonych bakłażanów z oliwą, czosnkiem - nic dodać nic ująć.



Wyślij zaproszenie do