konto usunięte

Temat: Bez konserwantów, czyli domowa piekarnia i wędzarnia

20 XI (piątek) 18.30-20.30
Serdecznie zapraszam na zajęcia, których głównym bohaterem będzie swojski chleb, swojska wędlina i... swojskie piwo.

Ten zapach budzi we mnie najmilsze wspomnienia. Przywodzi na myśl babcię, która specjalnie dla mnie piekła chleb. Rumiany, ciepły, posmarowany swojskim masłem. Zapach zapowiadający ucztę dla podniebienia. Od paru lat w moim mieszkaniu regularnie unosi się zapach świeżego chleba. Za każdym razem, kiedy tylko przestygnie odkrawam solidną pajdę i z przyjemnością zjadam porcję zdrowia. Chleb piekę na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie, który liczy sobie już przeszło dwa lata (takie z tradycją piekarską mogą mieć nawet 100 lat!).

Mąka, woda, sól, trochę otrębów czy suszonych bakalii i wychodzi rarytas. Bez ulepszaczy, bez drożdży, bez mąki pszennej!

Zadbaj nie tylko o swoje podniebienie, ale o cały układ pokarmowy.

W planie zajęć:

- podstawy, czyli co jest potrzebne do upieczenia własnego chleba

- demonstracja zakwasu, połączenie zakwaszonego ciasta z mąką i uformowanie chleba

- kilka słów o własnych wyrobach wędliniarskich

- kilka słów o piwie własnej roboty

- każdy dostanie w prezencie rozmnożony zakwas, gotowy do chlebowego dzieła i ściągę jak upiec chleb

Część chlebową poprowadzi Agnieszka Kawula-Kubiak, właścicielka Ośrodka Bliskość i Harmonia, część mięsno-piwną, przedstawi jej mąż, Marcin Kubiak, który od przeszło dwóch lat regularnie dostarcza do domu własnoręcznie uwędzoną wędlinę.

Serdecznie zapraszam na zajęcia połączone z degustacją (chleba, piwa i wędliny).

Zapisy: konieczne wcześniejsze zapisy mailowe do 16 XI: info@bliskosciharmonia.pl

Cena: 40 zł; dla par przewidziane zniżki; konieczna wpłata zaliczki 20zł (gwarancja rezerwacji miejsca)

Czas trwania: 18.30-20.30

Miejsce: Zespół Szkół Ogólnokształcących NR 2, ul. Wolności 22b, Gdynia, blisko dworca SKM i PKP

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania warsztatu 1 dzień przed warsztatem w przypadku zebrania się zbyt małej liczby osób. W takiej sytuacji dokonane wpłaty zostają zwrócone uczestnikom w pełnej wysokości.

konto usunięte

Temat: Bez konserwantów, czyli domowa piekarnia i wędzarnia

Czemu to tak daleko od Warszaw...? Ech. Zazdroszczę pomysłu i mam nadzieję, że zamieścisz jakąś relację :)

konto usunięte

Temat: Bez konserwantów, czyli domowa piekarnia i wędzarnia

Dziękuję za ciepłe słowo ;-)
Relacja będzie, jak dopiszą chętni. Naprawdę smacznie będzie ;-)



Wyślij zaproszenie do