Temat: Przepis na dì sān xiān - głęboko smażony bakłażan,...

Witam jako nowy na forum i wielki fan kuchni chińskiej podaje mój pierwszy przepis, czyli dì sān xiān czyli w wolnym tłumaczeniu "3 świeże rzeczy pochodzące z ziemi" a bez metafor głęboko smażony bakłażan, ziemniaki i zielona papryka.

Mała uwaga. Uważam, ze niestety przygotowanie potraw przy pomocy woka na naszych kuchniach zatraca wartość gotowych dań. Po prostu w Chinach stawia się woka na otwartym ogniu, dzięki czemu płomienie podgrzewają go wokoło równomiernie i na dużej wysokości, co wpływa na szybkość przygotowywanych dań i ich smak i wartość. Praktycznie nie jest możliwe uzyskanie takiego ognia na naszych europejskich konwencjonalnych kuchenkach. Dlatego jeśli ktoś korzysta z przepisów chińskich musi się liczyć z tym, że długość obrabiania niektórych potraw w woku u nas bywa często dłuższa. To taka mała moja dygresja, teraz przepis:

Składniki:
1bakłażan,
2 ziemniaki,
2 zielone papryki,
Pokroić drobno:
dwie dymki (ostatecznie może być jedna średnia cebula),
imbir (kawałek ok 1 cm),
4 ząbki czosnku
Poza tym:
biały cukier, sól, olej sojowy jasny (wolę jasny, chociaż zdecydowana większość Chińczyków używa ciemny),
roztwór mąki kukurydzianej i wody w proporcji 1:2 (1/3 szklanki) ten roztwór ja nazywam roboczo maglem, podobnym jak moja mama robiła w czasach komuny chyba do krochmalenia pościeli

Pokroić w duże kostki (1,5-1,5 cm) obrane ziemniaki, bakłażana oraz zieloną paprykę w plastry podobnej wielkości (wcześniej usunąć pestki)

1. Przygotowanie w głębokim oleju. W gorącym woku podgrzać duża ilość oleju do około 70-80 stopni. Włożyć ziemniaki i czekać aż zrobią się złotawe (podobne do frytek) i wyciągnąć. Podobnie wkładamy bakłażana i wyciągamy jak zacznie łapać złoty kolor. Podobnie zrobić z papryką, ale trzymać w oleju około minuty.
2. Wylać olej i pozostawić wystarczająca ilość do smażenia. Wrzucić dwie pokrojone drobno dymki, imbir, czosnek i smażyć 10-15 sekund aż poczujemy aromat. Dodajemy wcześniej przygotowane w głębokim oleju ziemniaki, bakłażan, zieloną paprykę i smażymy 2-3 minuty.
3. Dodajemy łyżeczkę stołową soli, białego cukru oraz sosu sojowego i na koniec 1/3 szklanki wspomnianego magla z mąki kukurydzianej. Smażyć 20-30 sekund i podawać.
Smacznego

[img]
Obrazek
[img]